lørdag d. 11. juli 2020
|

Bøde, hvis du putter affald i den forkerte skraldespand

Reglerne skal få danskerne til at sortere bedre.

 

Nye regler betyder, at du får en bøde, hvis du fx putter plastik i skraldespanden med pap, og du risikerer at miste retten til at få hentet affald.

 
 

Du skal tænke dig godt om, når du putter affald i din skraldespand. For lægger du fx plastik i skraldespanden med pap, eller kartoffelskræller i den almindelige skraldespand, kommer det til at koste ved kasse 1.

Det fremgår af nye regler fra Affaldsdirektoratet.

At der nu kommer bøder skyldes, at Danrnark er et af de EU-lande, der generer mest affald pr. indbygger, og at vi er for dårlige til at genanvende affaldet. Målsætningen er, at Danmark i 2022 skal genanvende 50 procent af husholdningsaffaldet, men selv om vi er blevet bedre, blev kun 35 procent af husholdningsaffaldet genanvendt i 2017.

– Og målet er umuligt at nå, hvis vi bare fortsætter som hidtil, for danskerne er alt for dårlige til at sortere korrekt. Hvis der bare er én forkert genstand i en affaldsbeholder, må alt indhold kasseres og brændes. Når vi ikke de 50 procent, vil det koste Danmark en milliardstor bøde fra EU, forklarer Jørgen Vimmerman, direktør i Affaldsdirektoratet.

LÆS OGSÅ: Affald

Stor bøde og klip i affaldskortet ved fejlsortering

Det bliver ikke billigt, hvis du fejlsorterer dit affald. Første gang det sker, koster det 1.000 kr., anden gang 2.000 kr. og tredje gang 5.000 kr. 

Samtidig får man – lige som med kørekortet – et klip i det nye, såkaldte affaldskort, når man overtræder loven. Får du 3 klip i affaldskortet, mister du retten til at have skraldespande på din grund et halvt år og er derfor tvunget til selv at aflevere det på genbrugsstationen.

Formand for Husejernes Landsforening, Anders Friis Fald, bryder sig ikke om de nye regler.

– Det er fuldstændig galimatias. Hvad nu, hvis et barn lægger noget forkert i skraldespanden, skal forældrene så straffes for det? Skal vi så også have bøder, hvis vi fyrer forkert i brændeovne, eller skal postbudene have bøder for at putte et brev i den forkerte postkasse? Det er rent 1984, siger han med henvisning til George Orwells bog af samme navn om en stat, der kontrollerer alt.

Lovligt at tjekke skraldespandens indhold

Når en renovationsmedarbejder skal tjekke, hvad der ligger i skraldespandene, skal han køre dem ud på offentlig vej og først der åbne låget. Dermed kommer han ikke i konflikt med Grundlovens bestemmelser om privatlivets fred.

– Der er en utrolig høj fejlprocent i sorteringen af affald. Vi kan med meget få midler hver især være med til at gøre en forskel, som i det store billede vil betyde en masse. Så selv om det er grovfilen, de finder frem, er det måske det, der skal til, for at vi kan nå de mål, som vil være til gavn for os alle, siger Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius.

Fakta om affaldskortet

Det nye, elektroniske affaldskort skal vise, om man overholder reglerne om korrekt sortering.

Opdages det, at man har fejlsorteret, får man en bøde og et klip i affaldskortet. Får man 3 klip i affaldskortet, får man en karantæne på et halvt år, hvor man ikke må have skraldespande på sin grund, og derfor skal man selv skal aflevere sit affald på genbrugsstationen. Samtidig mister man retten til fx at få afhentet haveaffald og storskrald.

Når det halve år er gået, skal man op til en sorteringsprøve. Består man den, kan man igen få afhentet sit affald. Dumper man, får man en ny karantæne på et halvt år, hvorefter man kan gå til en ny prøve.

Affaldskortet indføres pr. 1. april 2020.

Læs mere om affaldskortet her

Kilde: Affaldsdirektoratet

Se mere add

Fotos afslører indhold i skraldespande

Reelt bliver det dog kun i kort tid, at renovationsmedarbejderne skal køre affaldsbeholderne ud på offentlig vej og granske indholdet. Fra 1. april 2021 bliver alle skraldemænd udstyret med et specialudviklet kamera, der kan fotografere ind i skraldespanden. Inden de tømmer skraldespanden, skal de tage et billede af den, og billedet overføres direkte til en enhed, der skal kontrollere indholdet i skraldespanden. 

Kameraet er i øjeblikket ved at blive testet i flere kommuner.

– Så har vi også klar dokumentation, hvis nogen skulle klage, siger Jørgen Vimmerman fra Affaldsdirektoratet.

Robotter skal tømme skraldespande

Han fortæller, at robotter senere skal overtage jobbet med at tage billeder af og tømme skraldespande.

– Det ligger dog nogle år ude i fremtiden. Men planen er, at man til den tid både får en bøde, og at robotterne vender skraldespandene på hovedet, hvis der ligger noget forkert i dem, siger han. 

De nye regler indføres og gælder fra 1. april 2020.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Kim Gregersen, Journalist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Røde Kors Butikken i Thorsø, har gjort noget af en scoop her i sommertiden.

Røde Kors Butikken i Thorsø, har gjort noget af en scoop her i sommertiden.

De har nemlig været så heldige at få del i en donation af tøj fra den kendte damekonfektion MASAI ... læs mere
½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

Modelbanen oplever en stor stigning i besøgstallet her i højsæsonen, hvor voksne kun skal betale 45 kr., børn 25 kr. og pensionister kun 40 kr. En familiebillet koster nu kun 115 kr ... læs mere
Foredrag med Daniel Svensson

Foredrag med Daniel Svensson

Mit livs kamp – på banen og udenfor banen ... læs mere
SENIORDANS starter

SENIORDANS starter

EVA sender en sommrhilsen ... læs mere
Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Forestillingen hedder NYE TONER og er stort set identisk med den forestilling som var planlagt gennemført i marts ... læs mere
Pas på med ukrudtsbrænderen

Pas på med ukrudtsbrænderen

BRANDFARLIGT HAVEREDSKAB ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" (læs ny historie)

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” (læs ny historie)

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 475.

Ugens naturbilleder nr. 475.

Sikke en drejning vejret har taget😖Men husk lige dette: UD PÅ TUR - ALDRIG SUR😊Her kommer fotos fra Kollerup møllesø samt fra søen og bøgeskoven i Skanderborg ... læs mere
Færdseksuheld

Færdseksuheld

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Nye juni-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser stigende salgspriser for alle boligtyper. Det bringer den gennemsnitlige kvadratmeterpris for både villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse op på det højeste niveau i de seneste 10 år ... læs mere
Loading...