tirsdag d. 2. juni 2020
|

Boligrenter på vej tilbage mod normalen

Efter nogle dramatiske stigninger for blot en uge siden er boligrenterne nu faldet igen. I øjeblikket er den 30-årige 1 procent-obligation den nye standard for boligejere med ønske om fast rente.

Du kan skal forsøge at få en ny vurdering og en lavere bidragssats, hvis du alligevel vil lægge dit lån om. Foto: Torben Klint

Nyhed | Ajourført

 
 

Sidste uges drastiske og overraskende rentestigninger er stoppet og vendt til pæne rentefald for de 30-årige fastforrentede lån. Efter, at 2 procent-obligationen kortvarigt blev den nye standard i sidste uge, er boligrenterne nu faldet så meget, at den 30-årige 1 procent-obligation i denne uge ser ud til at blive boligejernes naturlige valg.

Set forhold til før Corona-krisen accelererede omkring den 9. marts 2020, er der tale om en rentestigning og rentefald på sammenlagt på ca, 0,6 procentpoint. 

I første omgang steg den effektive rente på et fastforrentet lån fra ca. 0,6 procent til 2 procent for efterfølgende at falde tilbage til 1,2 procent.  

For et lån på lån på 1 million kroner betyder de seneste dages rentefald, at den månedlige ydelse efter skat er faldet ca. 90 kr. og dermed er tæt på niveauet før den 9. marts. Med en så beskeden rentestigning vil en eventuel effekt på huspriserne være minimal. 

LÆS OGSÅ: Køb af bolig

Huspriser kan falde i 2020

I stedet føjer rentestigningen sig ind i den almindelige usikkerhed, hvilket vil presse boligpriserne lidt ned. På den baggrund venter Jyske Realkredit et samlet prisfald i 2020 på 0,3 procent gældende for enfamiliehuse.  

Da huspriserne i januar steg med hele 6,5 procent på årsbasis, er der derfor lagt op til et lidt større prisfald end de nævnte 0,3 procent i den resterende del af året.

Renter på flexlån faldet knap så meget

Renten på de variabelt forrentede lån er ligeledes faldet lidt tilbage igen, men dog ikke i samme udstrækning. Både F3- og F5-renten er siden toppen i uge 13 faldet med ca. 0,2 procentpoint til henholdsvis 0,0 og 0,15 procent.

Omregnet i kroner og øre betyder det en marginalt lavere ydelse for fx et F5-lån set i forhold til sidste uge. For et F5-lån på en million kroner svarer rentefaldet til et fald i den månedlige ydelse efter skat på ca. 35 kr.

Når renten på F3- og F5-lånene ikke er faldet så meget, hænger det sammen med, at renten på de to låntyper heller ikke steg så meget under renternes optur i sidste uge

Den ’gamle’ 0,5 procent-obligation kan komme i spil igen

Ser vi udelukkende på kursniveauet for 0,5 procent-obligationen, der var standarden fra årsskiftet og frem til den 9. marts, er udviklingen mere slående. 

Ganske vist er de seneste måneders rentefald rullet tilbage, men med en kurs på 93,5 står 0,5 procent-obligationen klar til at åbne igen, hvis renten falder yderligere cirka 0,2 procent-point og kursen når op omkring 95–96.

Rentefaldet har fundet sted samtidig med, at der er faldet lidt mere ro på de finansielle markeder. Baggrunden er en række statslige hjælpepakker i Europa og USA, der holder hånden under de nationale økonomier.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, Boligøkonomisk fagekspert
 
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Forbrugerombudsmandens kigger nu Midt trafik efter i sømmene

Forbrugerombudsmandens kigger nu Midt trafik efter i sømmene

På vegne af Ældrerådet i Favrskov Kommune, Erik Bertelsen,formand ... læs mere
INGEN HJEMME!

INGEN HJEMME!

I forbindelse med helligdage bliver det lagt en ekstra affaldssæk under låget på affaldsstativet. Det fortæller evt. indbrudstyve, at der er ”frit lejde”… ... læs mere
GLÆDELIG PINSE - HJERTESPROGET

GLÆDELIG PINSE – HJERTESPROGET

Når isen brydes, og ordene høres - og forstås; så kan der ske det, at de går lige til hjertet. Læs Ole Juuls dejlige pinseklumme ... læs mere
Gamle køretøjer bringer minderne frem - på Møllegården i Hadsten

Gamle køretøjer bringer minderne frem – på Møllegården i Hadsten

Af Jørgen Kjær De fleste ejere af klassiske køretøjer kender det sikkert: Sådan en havde min far, da jeg var lille. Jeg havde selv sådan en Folkevogn en gang, det var min første bil. Min farbror havde sådan en traktor, ... læs mere
Genåbning

Genåbning

Så er HØST udkommet ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: HISTORISKE ROMANER MED STÆRKE KVINDER ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 469.

Ugens naturbilleder nr. 469.

Til pinse når skoven bli'r rigtig grøn ........og foråret takker af med sommerlige toner😎 ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Beskæftigelsesministeren har besluttet, at der fra 27. maj 2020 igen er åbnet for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, kommunerne og a-kasserne ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde ... læs mere
Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Mikkel Rasmussen, Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Loading...