onsdag d. 27. januar 2021
|

Boligrenter på vej tilbage mod normalen

Efter nogle dramatiske stigninger for blot en uge siden er boligrenterne nu faldet igen. I øjeblikket er den 30-årige 1 procent-obligation den nye standard for boligejere med ønske om fast rente.

Du kan skal forsøge at få en ny vurdering og en lavere bidragssats, hvis du alligevel vil lægge dit lån om. Foto: Torben Klint

Nyhed | Ajourført

 
 

Sidste uges drastiske og overraskende rentestigninger er stoppet og vendt til pæne rentefald for de 30-årige fastforrentede lån. Efter, at 2 procent-obligationen kortvarigt blev den nye standard i sidste uge, er boligrenterne nu faldet så meget, at den 30-årige 1 procent-obligation i denne uge ser ud til at blive boligejernes naturlige valg.

Set forhold til før Corona-krisen accelererede omkring den 9. marts 2020, er der tale om en rentestigning og rentefald på sammenlagt på ca, 0,6 procentpoint. 

I første omgang steg den effektive rente på et fastforrentet lån fra ca. 0,6 procent til 2 procent for efterfølgende at falde tilbage til 1,2 procent.  

For et lån på lån på 1 million kroner betyder de seneste dages rentefald, at den månedlige ydelse efter skat er faldet ca. 90 kr. og dermed er tæt på niveauet før den 9. marts. Med en så beskeden rentestigning vil en eventuel effekt på huspriserne være minimal. 

LÆS OGSÅ: Køb af bolig

Huspriser kan falde i 2020

I stedet føjer rentestigningen sig ind i den almindelige usikkerhed, hvilket vil presse boligpriserne lidt ned. På den baggrund venter Jyske Realkredit et samlet prisfald i 2020 på 0,3 procent gældende for enfamiliehuse.  

Da huspriserne i januar steg med hele 6,5 procent på årsbasis, er der derfor lagt op til et lidt større prisfald end de nævnte 0,3 procent i den resterende del af året.

Renter på flexlån faldet knap så meget

Renten på de variabelt forrentede lån er ligeledes faldet lidt tilbage igen, men dog ikke i samme udstrækning. Både F3- og F5-renten er siden toppen i uge 13 faldet med ca. 0,2 procentpoint til henholdsvis 0,0 og 0,15 procent.

Omregnet i kroner og øre betyder det en marginalt lavere ydelse for fx et F5-lån set i forhold til sidste uge. For et F5-lån på en million kroner svarer rentefaldet til et fald i den månedlige ydelse efter skat på ca. 35 kr.

Når renten på F3- og F5-lånene ikke er faldet så meget, hænger det sammen med, at renten på de to låntyper heller ikke steg så meget under renternes optur i sidste uge

Den ’gamle’ 0,5 procent-obligation kan komme i spil igen

Ser vi udelukkende på kursniveauet for 0,5 procent-obligationen, der var standarden fra årsskiftet og frem til den 9. marts, er udviklingen mere slående. 

Ganske vist er de seneste måneders rentefald rullet tilbage, men med en kurs på 93,5 står 0,5 procent-obligationen klar til at åbne igen, hvis renten falder yderligere cirka 0,2 procent-point og kursen når op omkring 95–96.

Rentefaldet har fundet sted samtidig med, at der er faldet lidt mere ro på de finansielle markeder. Baggrunden er en række statslige hjælpepakker i Europa og USA, der holder hånden under de nationale økonomier.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, Boligøkonomisk fagekspert
 
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.UD I NATUREN (4)

UD I NATUREN (4)

Januarcocktail - fisk, fugle, nisseskæg, mos og grene ... læs mere
Indbrud på Østervænget

Indbrud på Østervænget

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE

PRESSEMEDDELELSE

Vestjysk Bank gennemfører fratrædelsesrunde efter fusion ... læs mere
Nyt fra Hadsten Husholdningskreds

Nyt fra Hadsten Husholdningskreds

af formand Irma Katholm ... læs mere
Gravide ladt i stikken i Region Midtjylland

Gravide ladt i stikken i Region Midtjylland

Af Anders g . Christensen, Spidskandidat for Venstre i Region Midtjylland ... læs mere
Ros til en rød borgmester (det er ikke hverdagskost)

Ros til en rød borgmester (det er ikke hverdagskost)

Jyllandsposten den 14. januar 2021:  ”Fordobling af prisen på letbane blev for meget for borgmesteren” ... læs mere
Nyt fra LECA

Nyt fra LECA

Så er vi klar med årets første nyheder ... læs mere
VITAMIN BOOST uge 4

VITAMIN BOOST uge 4

Fra Favrskov Erhvervsråd ... læs mere
Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år forleden dag

Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år forleden dag

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
Loading...