|

BONDERØVE, DRENGERØVE fik en på opleveren af mænd i blå kedeldragter og overalls!

Motorredaktøren – Tandlægen Jørgen Kjær Hadsten har været blandt BONDERØVE, DRENGERØVE og lignende på Dasnk motor og Maskinsamling på Norddjursland.

Billedtekst : Et rekordstort antal tv-seere, og sikkert også en stor del af VeteranPostens læsere har gennem de senere år fulgt Bonderøvens, alias Frank Erichsens meritter på Kastanjegården på Norddjursland. Vi har blandt andet fulgt opbygningen af hans gamle Toyota Land Cruiser fra 1974. På Motortræffet kunne man se resultatet.

Folkene bag den store motor- og maskinsamling – Dansk Motor- og Maskinsamling – bød igen i år på nostalgiske oplevelser for bonderøve, drengerøve og barnligt begejstrede sjæle. Det hele iscenesat af motorfolket i deres obligatoriske uniform – blå kedeldragt eller overalls.

 

Folkene bag motorsamlingen viste sammen med private, hvad de havde fået vinteren til at gå med. Og man kan endnu en gang undre sig og begejstres over, hvad en bunke gammelt jern kan indeholde og blive til, når de rigtige og kyndige hænder kommer til.

Gamle motorer og maskiner skal naturligvis kunne køre og fungere er filosofien bag motorsamlingen og de mange private udstillere. Og det kunne de – bonderøvene og drengerøvene fik derfor serveret roterende svinghjul, røg og damp garneret med det rigtige lydbillede for alle pengene.

Og det med bonderøve og drengerøve er slet ikke negativt ment – der må nemlig sidde sådan en i alle os, der kan bruge en hel forårslørdag på Norddjursland. Omgivet af ligesindede og tøf-tøf og tuk-tuk og hvad en gammel motor nu ellers lyder. Selv i køen ved den obligatoriske pølsebod fordrives ventetiden med det helt rigtige lydbillede.

Nu er det bare med at glæde sig til næste år, det er nemlig rigtig godt, at der er nogen, der vil skabe den slags oplevelser for os.

Dansk Motor- og Maskinsamling giver et godt overblik over mekaniseringen i årene fra cirka 1890 – 1970 indenfor landbrug og industri.  Samlingen rummer talrige former for motorer, dampmaskiner, traktorer og meget mere af stor værdi for folk med interesse for mekaniseringens udvikling.

 billedtekst : Til et rigtigt Motortræf hører også en stor damptraktor. Helge Simonsen fra Langeskov på Fyn havde altid drømt om en damptraktor, og han fandt en i Wales, som han købte i 1996. Den er fremstillet af det kendte firma Aveling & Porter. –Det var et rent vrag og det tog 8 år at renovere de ti tons jern, smiler Helge Simonsen. Den er lavet så sent som i 1929. –De englændere har altid været lidt konservative, bemærker Helge om modellen, der også har kørt i Danmark. Her er næsten alle blevet hugget op. –Der var jo penge i de mange tos jern.

Billedtekst : Hvordan kan opstarten af en 60 år gammel fiskekuttermotor fra Grenå Motorfabrik skabe et gribende og uforglemmeligt øjeblik? Det kan det, når datteren og søsteren til to druknede fiskere fra Grenå fortæller om forliset, hvor deres fiskekutter blev på påsejlet af et fragtskib og hurtigt sank. Forliset var meget omtalt i medierne, men alligevel glider det i baggrunden for de fleste. Det gør det ikke for de efterladte, og da skibet blev hævet, renoverede Dansk Motor- og Maskinsamling den store motor, som datteren med et tryk på en knap startede for første gang efter forliset. –Skibet var min fars og broders stolthed, og den gamle motor bliver nu et værdigt minde over dem, fortalte datteren og søsteren Marianne Pedersen de mange mennesker, der overværede det gribende øjeblik. Motoren bliver nu sammen med en model af fiskekutteren en fast del af udstillingen på Dansk Motor- og Maskinsamling. (Se www.motorsamling.dk )

Billedtekst : Grundlæggeren af og initiativtager til den store samling af gamle motorer på Norddjursland Henrik Høyer var rigtig godt tilfreds med Motortræffet.

Til et rigtigt Motortræf hører også et stumpemarked med nye, men helst gamle brugte stumper.

Billedtekst : En af sælgerne på stumpemarkedet Ejgild Hansen fra Vivild husker selv tiden med rationeringsmærker efter krigen. Han kørte lillebil, og fik derfor lidt flere end den almindelige dansker. Endda så mange, at han ikke nåede at bruge alle. De overskydende vil han nu 60 år efter sælge til en interesseret samler.

Billedtekst:  Står man lige og mangler perlen til sin motorsamling og har 100.000 kr til overs, kunne man jo overveje at købe denne amerikanske varmluftsmotor fra 1895. –Den er ret komplet og original og vil blive det ypperligste i en samling, bemærkede en erfaren motorsamler ganske upåvirket af prisen.      

Billedtekst : Det er efterhånden blevet en tradition, at en stor del af de mange gæster til Motortræffet kører til og udstiller deres gamle bil, motorcykel, scooter eller knallert på træffet.

 Tekst og fotos :  Jørgen Kjær

Med venlig hilsen

Jørgen Kjær

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Generalforsamling i kunstgræsbaneforeningen

Generalforsamling i kunstgræsbaneforeningen

Kunstgræsbaneforeningen holder generalforsamling den 25. maj ... læs mere
Sigtet for at sætte ild til motorcykel

Sigtet for at sætte ild til motorcykel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Friluftsgudstjeneste i Tungelund Bakker

Friluftsgudstjeneste i Tungelund Bakker

Til pinse når skoven bliver rigtig grøn… ... læs mere
Linjeføringen for rute 26 ligger fast

Linjeføringen for rute 26 ligger fast

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
PET Petersen er kommet med dette indlæg

PET Petersen er kommet med dette indlæg

Jeg har skrevet et lille læserbrev vedr.socialdemokraternes flygtninge og indvandrere politik ... læs mere
Indbrud i Lyngå

Indbrud i Lyngå

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skare Food A/S tilbagekalder to partier af kogt skiveskåret roastbeef ... læs mere
Loading...