(Illustration: Favrskov Kommune)
Favrskov Kommune afholdt borgermøde i Kulturhuset Sløjfen mandag aften for et stort antal engagerede borgere. Debatten for og imod var til tider temmelig ophedet.
(ill.: Kort efter dette foto blev taget var også første række fyldt op og ekstra bænke måtte hentes ind i salen)
Området for det påtænkte solcelleanlæg ligger mellem Hadsten, Galten, Erslev og Hadbjerg. Indenfor området er der blot fem ejendomme, som er direkte berørt af projektet, men udenfor er der mange husejere, der føler, at det store solcelleanlæg vil genere og skæmme området og ultimativt forringe ejendomsværdier.
Langt de fleste indlæg og spørgsmål omkring projektet kom da også fra beboere tæt på den påtænkte solcellepark, og de var alle kritiske modstandere af placeringen. Man fik næsten et deja-vu til afdøde Peter Bellis sang ”Bliv væk fra vores kvarter”, hvor omkvædet lyder således:
”…Hvad end der sker
Bliv væk fra vort kvarter
Hvad end der sker
Hvad end der sker
Så hør den bøn jeg be’r
Hvad end der sker
Hvad end der sker
Bliv væk fra vort kvarter
Det er ikke topmoderne, nej men vi behøver ikke mer’ ”
(foto: Anders G. Christensen)
En af de kritiske røster på mødet var forhenværende borgmester Anders G. Christensen, der fortalte, at han kommer til at bo kun 190 meter fra det nærmeste solcellepanel. Anders G. havde desuden en række spørgsmål og indvendinger: – Hvem er lodsejerne, der vil stille jord til rådighed for projektet? – Hvorfor anlægge solcelleparken, så den rammer flest mulige borgere? – Vægter man hensyn til frøerne højere end hensyn til borgerne?
Endvidere mente Anders G., at visualiseringerne på de præsenterede plancher snød og at det ville tage mindst 10-15 år, før beplantningen ville dække for indkig til solcellerne.
Mindre kritisk var lokalformanden for Danmarks Naturfredningsforening, Alfred Borg, som foreslog at beplantning af området i videst muligt omfang bør tage hensyn til dyrelivet. I øvrigt glædede han sig til et konstruktivt samarbejde om projektet.
Favrskov Kommune vil gerne have flere solcelleanlæg, og man vil gerne have dem i områder med drikkevandsinteresser.
Et sådant område finder man blandt andet i projektområdet nordøst for Hadsten, hvor virksomheden Unison Energy Partners arbejder på at etablere det meget store solcelleanlæg, der vil løbe op i en samlet investering på omkring 1,5 milliarder kroner.
Biodiversitet Udover at producere en stor mængde vedvarende energi og beskytte grundvandet vil solcelleprojektet også gavne biodiversiteten. Området bliver i dag anvendt til konventionelt landbrug, og da et solcelleanlæg hverken skal bruge sprøjtemidler eller gødning, giver det grobund for flere insekter, dyrearter og planter. Ud over beplantningsbælter, der skal skærme for indsyn til solcellerne, indeholder projektforslaget anlæg af stisystemer med beplantning.
Besøgscenter
Unison Energy Partners har planer om at gentænke den klassiske transformerstation ved at gøre den til et besøgscenter, hvor virksomheder, skoler og lignende kan komme og blive klogere på grøn energi.
»Vi skal videre med den grønne omstilling, og et besøgscenter kan være med til at fremme interessen for vedvarende energi,« lød det på mødet
Den kombinerede transformerstation og besøgscenter skal have karakter af en bygning, og det er tanken, at opføre et udkigstårn, så besøgende kan gå op og kigge ud over anlægget.
30 mill. kroner til ”Grøn Pulje” Hvis projektet realiseres, vil det kaste 30 millioner kroner af sig til Favrskov Kommune til den såkaldte ”Grøn Pulje”, som skal fordeles efter konkrete ansøgninger. Ansøgningeren kan komme fra foreniner, lokalråd eller enkeltpersoner. Kommunen kan altså ikke selv gøre brug af midlerne fra ”Grøn pulje”.