lørdag d. 15. maj 2021
|

Bygningspuljen tømt på rekordtid

Styrelse halter efter med at godkende ansøgninger

Bygningspuljen blev tømt på en dag, men tre uger senere er det langt fra alle, der har fået tilsagn om tilskud til energirenovering.

 
 

Bygningspuljen, der giver tilskud til energiforbedringer, blev tømt på ét døgn, da Energistyrelsen åbnede for sluserne onsdag 7. april 2021. Tre uger senere er Energistyrelsen stadig i gang med at nå til bunds i ansøgningerne.

Det kan ifølge Henrik Bisp, fagekspert i Videncentret Bolius, kaste grus i maskineriet for de boligejere, der har søgt tilskud til større energiforbedringer, hvor der kan være betydelig ventetid på håndværkere og materialer.

– Den gode nyhed er, at interessen for Bygningspuljen og tilskud til energioptimering har været enorm. Den dårlige nyhed er, at man ikke må gå i gang med sit projekt, før man har fået tilskuddet. Og det forsinker både håndværkere og producenter, når sagsbehandlingen trækker ud, siger Henrik Bisp.

LÆS OGSÅ: Tilskud til energiforbedringer

Problematisk for større projekter

Henrik Bisp nævner vinduesprojekter som et konkret eksempel, hvor der typisk kan være så lang ventetid, at du ikke bare kan regne med, at håndværkeren kan gå i gang ugen efter, at der er bestilt materialer. Derudover er der i forvejen stort tryk på byggebranchen og håndværkernes kalendere.

Hos Energistyrelsen bekræfter enhedschef Heidi Ingeman Koch, at tilskuddet bortfalder, hvis du skyder energirenoveringen i gang, inden du har fået svar på din ansøgning.

– Hvis man allerede er gået i gang med sit projekt, inden man har fået tilsagn, kan man ikke få tilskud, da det så med rimelighed kan antages, at man ville have gennemført projektet også uden tilskud. Man må gerne indhente tilbud, men ikke indkøbe materialer eller lave bindende aftale med sin håndværker, oplyser Heidi Ingeman Koch til Videncentret Bolius.

Vi forstår ansøgernes utålmodighed, men det er desværre ikke muligt at oplyse den enkelte ansøger om, hvor lang tid det tager, før der bliver givet tilsagn.

Heidi Ingeman Koch, Energistyrelsen.

Kontrollen består i at tjekke datoen på fakturaerne, hvor det er et krav, at perioden for udførelse er anført. Hvis arbejdet er igangsat inden tilsagnsdato, får ansøgeren afslag på sin ansøgning om udbetaling.

Energistyrelsen gør udførligt opmærksom på dette – og andre krav, der skal være opfyldt for at få udbetalt sit tilskud – i det brev, du som ansøger modtager, hvis du får godkendt din ansøgning.

Energistyrelsen er i fuld sving

Enhedschefen oplyser, at styrelsen arbejder på højtryk for at give alle ansøgere svar, så energiforbedringerne kan skydes i gang. I mellemtiden nytter det ikke at kontakte Energistyrelsen for at få svar på, hvordan det går med din ansøgning.

– Vi forstår ansøgernes utålmodighed, men det er desværre ikke muligt at oplyse den enkelte ansøger om, hvor lang tid det tager, før der bliver givet tilsagn, siger Heidi Ingeman Koch.

Når godkendelser ikke kan gives samme dag, som ansøgningerne blev modtaget, skyldes det ifølge enhedschefen en række forskellige faktorer.

– Sagsbehandlingstiden afhænger både af det tidspunkt, vi modtog ansøgningen, hvor fuldstændig ansøgningen er, samt hvilken kompleksitet den indeholder. Da vi skal sagsbehandle i den rækkefølge, sagerne er modtaget i Energistyrelsen, vil nogle ansøgere opleve at få svar meget hurtigt, mens andre må væbne sig med tålmodighed. Vi arbejder så hurtigt, vi kan, og allerede dagen efter ansøgningsrunden (8. april, red.) havde vi givet 60 tilsagn, fortæller Heidi Ingeman Koch.

LÆS OGSÅ: Skal vi søge Bygningspuljen eller benytte håndværkerfradraget?

Andre muligheder for økonomisk støtte

Selv hvis det skulle glippe med at få tilsagn om tilskud fra bygningspuljen til tiden, understreger fagekspert Henrik Bisp, at du har andre muligheder for at opnå økonomisk støtte.

– Håndværkerfradraget er oplagt, særligt i forbindelse med projekter, hvor der er mange arbejdstimer og begrænsede udgifter til materialer såsom fx isolering eller måske nye vinduer og døre, hvis de skal skiftes i hele boligen. 

– Omvendt giver håndværkerfradraget mindre mening end tilskuddet fra Bygningspuljen, hvis vi taler om varmepumper, hvor indkøbet af varmepumpen udgør langt størstedelen af den samlede pris. Men kan du ikke vente på tilsagn, er håndværkerfradraget bedre end ingenting uanset projekt antal arbejdstimer, fastslår Henrik Bisp.

Hvis du ønsker at søge tilskud fra Bygningspuljen, kan du søge i næste runde, der åbner efter sommerferien. Der vil være i alt 2 runder mere i 2021.

LÆS OGSÅ: Her er håndværkerfradraget for 2021

Test: Hvor god er komforten i dit hus?

Testen viser ikke resultater for huse bygget efter 2010 og er ikke egnet til sommerhuse og kolonihavehuse.

 

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Ulrik Baltzer, journalist
 
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PET Petersen er kommet med dette indlæg

PET Petersen er kommet med dette indlæg

Jeg har skrevet et lille læserbrev vedr.socialdemokraternes flygtninge og indvandrere politik ... læs mere
Indbrud i Lyngå

Indbrud i Lyngå

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skare Food A/S tilbagekalder to partier af kogt skiveskåret roastbeef ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ønsker en læreplads som tømrer

Ønsker en læreplads som tømrer

Dennis Engelstad vil gerne i lære, som tømrer ... læs mere
Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Skovgruppen i Børnehuset Vesterskovvej  i Hadsten kunne i dag hejse det grønne flag sammen med borgmesteren ... læs mere
Forslag fra Flemming

Forslag fra Flemming

Hvem er Flemming ??? ... læs mere
Hadsten Skakklub - afholdt generalforsamling

Hadsten Skakklub – afholdt generalforsamling

Det er under respekt af coronaen lykkedes Hadsten Skakklub at komme i gang igen ... læs mere
Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
Loading...