|

Byrådets flertal gambler med drikkevandet i Søften

Af byrådsmedlem for Enhedslisten Peder Meyhoff

På byrådsmødet 31. oktober sendte byrådets flertal en ny lokalplan for et erhvervsområde i Søften i høring. Det giver borgerne mulighed for at protestere mod forslaget, og det opfordrer jeg til at man gør.

Forslaget betyder nemlig at der bliver åbnet op for potentielt mere forurenende virksomheder end i den gældende lokalplan. Det er problematisk fordi det pågældende område ligger inden for 1) et område med særlig drikkevandsinteresse, 2) et nitratfølsomt indvindingsområde, og 3) et indvindingsopland til Århus Vands kildepladser Truelsbjerg og Kasted.

Området et er desuden et vigtigt grundvandsdannende opland for Truelsbjerg og Kasted, og det ligger meget tæt på både det grundvandsdannende opland til Søften Vandværk, og også tæt på vandværkets indvindingsområde.

Problemet bliver forstærket af at grundvandsressourcen er under pres i området. Søften Vandværk har pt. ikke kapacitet til at forsyne nye større forbrugere, fx virksomheder med et stort vandforbrug. Søftens borgere kan derfor komme i den situation at de skal finansiere en ny boring eller en rørledning fra et andet vandværk, noget der også kan blive aktuelt fordi der er fundet chloridazon i vandværkets boring.

På byrådsmødet sagde Socialdemokraterne at de var bekymrede for grundvandet. Men alligevel stemte de sammen med de borgerlige partier for at sende forslaget i høring. De er åbenbart ikke bekymrede nok, måske fordi de er mere optaget at finde plads til nye virksomheder.

Både Socialdemokraterne og Venstre gav udtryk for at det er muligt at beskytte grundvandet med tekniske tiltag.  Det er blandt andet tæt belægning, der forhindrer overfladevandet i at sive ned i jorden. Men det er en paradoksal løsning, for området er jo netop et grundvandsdannende område. Her burde der slet ikke laves belægninger, det er jo vigtigt og nødvendigt at så meget regn som muligt siver ned i undergrunden i stedet for at blive forurenet på belægningerne og derefter blive ledt bort.

Når man læser hvad der står om grundvand og grundvandsbeskyttelse i lokalplanforslaget, kommuneplantillægget og bilagene, får man et klart indtryk af at vi er ved at gamble med et vigtigt grundvandsområde, et område der er vigtigt for både Søften og for Århus Kommune.

Jeg vil derfor opfordre borgerne i Søften til at læse lokalplanforslaget – også den supplerende grundvandsredegørelse der er gemt godt af vejen som bilag 3.

Kommentarer til “Byrådets flertal gambler med drikkevandet i Søften

  1. Jeg kan tilføje at Bjarne Andersen fra SF og Anne Neergaard fra Socialdemokraterne delte min kritik. Anne og jeg havde en mindretalsforslag om at reducere området (så det ikke omfattede det såkaldte indvindingsområde) med fra Teknik- og Miljudvalget; det blev stemt ned med kun Annes, Bjarnes og min stemme for, mens to undlod (Eva Damgaard fra DF og løsgænger Dan Jensen). Bagefter stemte byrådet om selve forslaget, og her stemte Bjarne, Anne og jeg i mod. Ingen undlod.

    Jeg kan også tilføje at jeg synes det er ærgerligt at Socialdemokraterne ikke lytter mere til Anne Neergaard. Hun er jo helt klart den af deres byrådsmedlemmer der ved mest om grundvand og drikkevand. Men hun fik ikke et ben til jorden på byrådsmødet; alle andre socialdemokrater gjorde som gruppeformand Niels Flade sagde – nemlig at stemme ja til at sende forslaget i høring og dermed overlade det til borgerne (og Århus Kommune) at sende kritiske høringssvar. Det er selvfølgelig fint at spørge borgerne, men i denne sag ligner det lidt at skyde ansvaret fra sig.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
2 Færdselsuheld i Favrskov

2 Færdselsuheld i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Blev sigtet efter hashfund i bilen

Blev sigtet efter hashfund i bilen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Boligsiden.dk:

Boligsiden.dk:

Salget af byggegrunde er efter 1. halvår højere end i hele 2019 ... læs mere
UD I NATUREN (31)

UD I NATUREN (31)

I dag lægger vi vejen forbi høst på Bidstrup, blomstereng ved fiskeparken, en varm dag på Rækkevej samt diverse blomster ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Fra Favrskov Affald A/S ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...