lørdag d. 15. august 2020
|

Corona: Danskerne har plads nok til isolation

7 ud af 10 boligejere og andelshavere har gode muligheder for at isolere et familiemedlem, der bliver smittet med corona, viser ny undersøgelse.

 

 
 

Hvis du bliver ramt af COVID-19 og har dårlige muligheder for at isolere dig i dit eget hjem, kan du ifølge regeringens nye test- og smitteopsporingsstrategi få tilbudt isolation på fx et hotel eller et feriecenter. 

Men en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Videncentret Bolius blandt danskere, der bor i ejer- eller andelsbolig, viser, at de færreste vil få brug for det. 68 procent har et ekstra rum til isolation af et coronasygt familiemedlem – næsten halvdelen af dem kan endda tilbyde både eget rum og eget toilet til den isolerede.

Tallet kommer lidt bag på Henrik Sonne, senioranalytiker i Bolius.

– Jeg troede, flere ville have en udfordring her, især med de ekstra toiletter. Men det viser, at danskerne har ret store og velforsynede boliger. Der er dog færrest unge mellem 25 og 34 år, der kan isolere corona-smittede. De bor typisk i mindre boliger, eller også har de børn i husstanden, så det er sværere at finde isolationsmuligheder, forklarer han.

Danskerne bor på næstflest kvadratmeter i Europa

Danskerne har i mange år haft førertrøjen på i Europa, når det kommer til boligstørrelse. I Europa bor vi i gennemsnit på godt 40 kvadratmeter pr. person, men i Danmark har vi et boligareal på næsten 53 kvadratmeter pr. person. Derfor er Helle Søholt, arkitekt og CEO i Gehl Architects ikke så overrasket over danskernes isolationsmuligheder.

– Det er overraskende, at så mange også har to toiletter, men når det kommer til boligkvadratmeter pr. person, overgås vi kun af nordmændene i Europa. Så vi har til fulde de kvadratmeter, vi har behov for. Det kan faktisk være med til at understrege, at vi stadig har brug for flere mindre og billigere boliger – især i storbyerne, siger hun.

I corona-sammenhæng er det dog yderst positivt, at vi har så mange kvadratmeter. Mere plads giver mindre smitte.

– Vi kan se, at pandemien har ramt socialt skævt. Det har den i Danmark, men i høj grad også andre steder i verden. Og en af forklaringerne er jo faktisk, hvor tæt vi bor, lyder det fra Helle Søholt.

Bedre forberedt på kommende virus

Fremtidsforsker og direktør i Fremforsk, Jesper Bo Jensen. mener også, det er en fordel, at danskerne har så god plads. Også i forhold til eventuelt lignende pandemier i fremtiden.

– Vi har en høj boligstandard og et højt boligareal i Danmark, selvom der er langt til amerikanske forhold, hvor der stort set er et toilet til hvert soveværelse. Og vi har også set en stigning i, at flere og flere danskere har en nummer to bolig. En lejlighed i en anden by eller et sommerhus.

– At corona har øget vores opmærksomhed på, hvor vigtigt det er med god plads, god hygiejne og mulighed for at arbejde hjemme, tror jeg, vil gøre os mere modstandsdygtige i forhold til de eventuelle virusser, vi kan opleve i fremtiden, siger han.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Kirsten Marie Juel Jensen, journalist
  • Lars Andersen, illustrator

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Hold dig væk fra den offentlige transport!

Hold dig væk fra den offentlige transport!

Her er et råd, der er uhyre nemt at følge i Favrskov… ... læs mere
Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Favrskov Kommunes brug af konsulenter på det sociale område ... læs mere
Flere bolighandler ender i budrunde

Flere bolighandler ender i budrunde

Grundet et historisk lavt udbud af boliger og en stigende efterspørgsel, ender flere og flere bolighandler nu i budrunde.  ... læs mere
Ekstra penge til kultur- og folkeoplysningsområdet

Ekstra penge til kultur- og folkeoplysningsområdet

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune ... læs mere
Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Tip førte til narkofund

Tip førte til narkofund

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...