|

Cykelleg i september: Rollinger kan også køre ræs

Cyklistforbundet

 
 

Når du tør slippe styret og fange sæbebobler med den ene hånd, mens du cykler, er du godt på vej til at blive cykelsikker og trafiksikker børnecyklist. Lige nu leger 13.400 børn fra 355 børnehaver i 64 kommuner sig til at blive sikre på cyklen med Cyklistforbundets kampagne ‘Vi kan cykle!’. Cyklistforbundet opfordrer forældre til også at lege cykelleg derhjemme.

Allerede når dit barn er halvandet-to år gammel kan du med en løbecykel gå i gang med Cykelleg. Foto: Cyklistforbundet

I disse uger leger børnehaver over hele landet Trafikbanko, Cykelstopdans, Mus og Løver og andre sjove cykellege. Det er lege, hvor børnene leger sig til at kunne alt det farlige og alt det vigtige på en cykel – styre farten, holde balancen, læse de andres bevægelser, reagere hurtigt og huske at bremse.

For når børn skal ud i trafikken og cykle, skal de være så vante med cyklen, at de ikke bruge al energi på at koncentrere sig om at holde balancen.

– Børn skal turde kigge sig over skulderen for at orientere sig og turde slippe styret med den ene hånd for at signalere, at de vil dreje, før de er klar til at blive sluppet ud i trafikken. Det lærer børnene med cykelleg, siger børneprojektleder i Cyklistforbundet, Trine Stig Mikkelsen, om børnehavekampagne Vi kan Cykle!.

I alt 355 børnehaver har tilmeldt sig kampagnen, som Cyklistforbundet kører i samarbejde med Østifterne. Cykelleg er udviklet af Cyklistforbundet i samarbejde med erfarne bevægelsespædagoger, og alle tilmeldte børnehaver får materialer og inspiration til at lave cykelleg med børnene. 

Cykelleg giver selvværd

I den integrerede institution Kastaniebakken i Birkerød cykler 40 ud af institutionens 101 børn med i årets kampagne. Leder Mette Stobbe siger:

– Cykelleg er så favnende en opgave for børnenes bevidsthed, at de slet ikke kan nå at tænke, ”det kan jeg ikke”. De gør det bare, og på den måde styrker legene også børnenes selvværd. For de oplever jo, at de kan noget, og at de kan lære noget, siger Mette Stobbe.

Hun ser ofte nye sider af børnene, når de leger på cyklerne. Børn, der plejer at være lidt tilbageholdende og søge ro hos en voksen, finder pludselig ind i nye roller. De bliver helt grebet af legen og glemmer sig selv, fordi det er så sjovt.

Kan også leges derhjemme

Cyklistforbundets Trine Stig Mikkelsen opfordrer forældre til at lege cykelleg derhjemme. For selv om konceptet er udviklet til daginstitutioner, kan mange af øvelserne også bruges derhjemme. Og med en løbecykel kan man gå i gang allerede, når barnet er halvandet – to år.

– Det er en gave til børnene, når vi voksne lærer børn at cykle. Der er mange gode oplevelser forbundet med at cykle. Samtidig giver det en kæmpe frihed for både børn og forældre, når børn kan tage cyklen og transportere sig selv hen til sport eller kammerater, siger Trine Stig Mikkelsen.

Tre gode cykellege til derhjemme

Kanonkongen sænker skibe, Æblerov og Kildedillen. Cyklistforbundets cykellege har ofte sjove navne, men giver seriøs cykeltræning. Og der skal mange kilometer i benene til at blive først cykelsikker og siden trafiksikker.

  • Kongens efterfølger: Du går eller cykler foran dit barn, og sammen øver I at tage den ene hånd af styret, cykle i zigzag eller bare at cykle meget langsomt. Det er nemlig ikke så let!
  • Fange sæbebobler: Du blæser boblerne, og dit barn fanger dem med hovedet, hånden, foden eller næsetippen. Det kræver god balance og et fast tag i styret.
  • Bremsesporskonkurrence: Sæt farten op, slå bremsen i og konkurrér om, hvem der kan lave det længste bremsespor. En sjov og udfordrende cykelleg, som leges bedst på grus.

Se lege, guides og videoer på Cyklistforbundet.dk/foraeldre 

Kampagnen kort

  • 13.400 børnehavebørn fra 355 børnehaver deltager i Cyklistforbundets kampagne Vi kan Cykle! 2020, som Cyklistforbundet gennemfører med støtte fra Østifterne 1.-30. september 2020
  • Med kampagnen får børnehaver og forældre hjælp til at komme godt i gang med cykelleg
  • Det er gratis for institutionerne at deltage
  • Der er børnehaver tilmeldt i 64 kommuner: Albertslund, Assens, Bornholm, Brøndby, Dragør, Esbjerg, Favrskov, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Gentofte, Guldborgsund, Haderslev, Helsingør, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Horsens, Hvidovre, Høje Taastrup, Hørsholm, Ishøj, Jammerbugt, Kalundborg, Kolding, København, Lejre, Lemvig, Mariager, Mariagerfjord, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Næstved, Odense, Odsherred, Randers, Rebild, Ringkøbing Skjern, Ringsted, Roskilde, Rudersdal, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vallensbæk, Varde, Vejen, Vejle, Viborg, Vordingborg, Aabenraa, Aalborg, Aarhus
  • Se kampagne-materialer
Kontakter
 

Kontakt børneprojektleder i Cyklistforbundet, Trine Stig Mikkelsen, for yderligere info om tilmeldte børnehaver – mail tsm@cyklistforbundet.dk – mobil 40708358

 
Jane Kofod
Kommunikations- og engagementschef

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fuld butikstyv i Netto

Fuld butikstyv i Netto

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Det samlede salg af huse, ejerlejligheder og sommerhuse gør tredje kvartal i 2020 til det bedst sælgende i 10 år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
0,5 procent-lånfløser 1 procent-lån

0,5 procent-lånfløser 1 procent-lån

Rentefald: Nu kan du få et 30-årigt lån med en rente 0,5 procent ... læs mere
Høj Stene ved Gudenåen indviet

Høj Stene ved Gudenåen indviet

Favrskov fik torsdag 8. oktober 2020 sin nyeste og ældste attraktion: Skibssætningen Høj Stene ved Gudenåen ved Vejerslev ... læs mere
Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Følg med i Knæk Cancer ... læs mere
Vind 10.000 kroner: Fortæl, hvor meget du bevæger dig

Vind 10.000 kroner: Fortæl, hvor meget du bevæger dig

Er du mest til gåture eller sofahygge? Løb eller ludo? Forskningsprojektet Danmark i Bevægelse sætter nu fokus på danskernes bevægelsesvaner ... læs mere
Bilejer overraskede tyv

Bilejer overraskede tyv

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi ... læs mere
Loading...