|

DA LYSET VENDTE TILBAGE

Vi følger op på Elna Christensens minder fra befrielsesaftenen i Vinterslev og det øvrige Hadsten – ja, den aften, det ganske land festede

DA LYSET VENDTE TILBAGE

Tekst og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

Man forstår den spontane begejstring, Elna Christensen omtalte nedenfor, da befolkningen erfarede befrielsesbudskabet den 4. maj om aftenen i 1945. For 75 år siden vendte lyset tilbage.

Allerede fra 9. april 1940 gennemførtes komplet mørkelægning over hele landet, hvilket skulle forstås bogstaveligt: ”Befolkningen skal ufortøvet træffe forberedelser, således at mørkelægningen gennemføres enten ved slukning af lyskilderne eller ved virksomme afblændinger eller tildækninger”, lød forholdsordren fra regeringen.

Mange ting, der førhen var naturligt i gadebilledet, forsvandt med ét fra mørkets frembrud: Gadelamper, belysning i cigaretautomater, lys i togkupéer, lys i stalde og lys på køretøjer. Alt skulle afskærmes. Til det formål blev der anvendt store mængder træ- og finérplader, tæpper, kasserede gardiner, gamle overfrakker, aviser og sort tøj i almindelighed. Desuden kunne man købe mørklægningspapir hos byens handlende. De handlende valgte i øvrigt at lukke tidligere end normalt for på den måde at undgå aftenbelysning mest muligt.

 Hos isenkræmmer Arnold Staack fandt man allerede inden aprils udgang på at præsentere en speciel skærm, der gjorde mørklægning af stalde overflødig. Jo, nød lærer nøgen kvinde at spinde.

På Posthuset og på Hadsten Banegård blev der af Justitsministeriet ophængt den bekendte plakat med sin sigende tekst: ”Sløseri der skader os alle”, hvor lyset netop strømmer ud af et vindue.

Den har jeg valgt til indledningsbillede, idet jeg tilfældigvis har et eksemplar hængende i hedens staldgalleri.

Statsbanerne indførte brugerpligt med hensyn til opretholdelse af mørklægningen. De rejsende var selv ansvarlige for, at belysningen i kupéerne enten var slukket, eller mørklægningen forsvarligt trukket for. Overtrædelse kunne straffes hårdt, som det ses på det gamle skilt, som blev introduceret af Generaldirektoratet for Statsbanerne i oktober 1940.

Samtidig med dette ville myndighederne sikre, at befolkningen ikke kom unødigt til skade i forbindelse med de mørke gader og stræder. Hvis man på vej hjem fra Hadsten Kro måske nok var i løftet stemning men ikke klartseende, var der mange faldgruber for eksempel gennem Søndergade.

Derfor bestemte Postvæsenets ledelse, at samtlige postkasser, ophængt i bymiljøet, blev forsynet med mørklægningsmarkering, så man ikke risikerede at løbe panden mod det røde, danske nationalklenodie, for i mørke er alle katte grå – selv de røde.

Kasserne blev forsynet med hvide markeringer på begge sider, så deres omrids trådte tydeligt frem fra murene. Ligeledes kalkede man kantstenene med nogle meters mellemrum, så der var noget at rette kompasset ind efter.

Fra midten af april 1940 blev det vedtaget, at såvel fodgængere som cyklister skulle bære et hvidt armbind, ligesom samtlige Danmarks cykler på bagskærmen fra nu af skulle have påmalet en mindst 30 cm lang hvid afmærkning. Og cyklerne blev flittigt benyttet, for al privat motorkørsel var forbudt om aftenen.

Cykellygterne skulle være forsynet med en godkendt afskærmningshætte. Løse håndlygter måtte ikke bæres, og myndighederne anbefalede fodgængere at iklæde sig hvidt tøj; for eksempel lyse regnfrakker. I øvrigt henstilledes det kraftigt, at enhver, der ikke havde et uopsætteligt ærinde, holdt sig indendøre efter mørkets frembrud.

Den 4. maj om aftenen var alt dette et langt, kedeligt kapitel, man nu kunne se enden på, og derfor blev der festet.

Derfor blev mørklægningsgardinerne revet ned fra vindueskarmene; derfor blev der råbt og skreget og sunget. Derfor blev der tændt lys. Derfor stod det så klart i Elna Christensens erindring.

Husk at sætte dine lys i vinduet i aften. Det er en dato, der er værd at mindes!

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer til, at man ikke deler en udenlandsk video med to cirka 10-årige drenge, der har seksuel omgang med hinanden ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
annonce  : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Jordbær kan du selv plukke da Jens Torp og hans kone har meget travlt ... læs mere
NY FACADE

NY FACADE

Har du benmærket den nye facade på Kommune Kontoret på Egevej i Hadsten ? ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Mød os og få et indtryk af politiets uddannelser og hverdagen i politiskjorten. Ridderstræde 1, 8000 Aarhus Mandag 24. august kl. 19.00 - 21.00 ... læs mere
Loading...