|

Da medierne maste Løkke

Af RALF PITTELKOW, politisk kommentator

Engang var det i høj grad politikerne, der styrede, hvad medierne bragte om politik. Politiske beslutninger blev udpræget truffet i lukkede rum – ”the smoke-filled rooms”, som amerikanerne kaldte det.

Den tid er for længst forbi, og godt for det. Men i dag er vi havnet i den modsatte grøft. Den meget omtalte skattesag er et godt eksempel. 

Se på Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens uformelle pressemøde om sagen i mandags. Her levnede journalisterne ikke Løkke nogen bevægelsesfrihed. 

Journalister og fotografer var helt inde på kroppen af ham, så han blev mast op ad en væg. Medierne tog rent fysisk magten, mens politikeren fortvivlet prøvede at værge for sig og vifte nogle mikrofoner til side. Denne belejring gav i sig selv indtryk af en presset politiker, der er fanget i noget rod. Samme indtryk blev skabt på det verbale plan. 

Løkke blev spurgt, om han havde deltaget i møder, hvor sagen blev drøftet. I stedet for at give et klart svar, begyndte han uklogt at mundhugges med journalisten om spørgsmålets formulering. Men så fattede han sig.

Han begyndte at forklare, at han ikke havde været med til møder om at påvirke sagsbehandlingen hos Skat København eller lække fortrolige informationer til pressen. Altså de to ting, som hele sagen drejer sig om.

Men det kom han ikke langt med. Han blev straks afbrudt og afkrævet svar på, om han overhovedet havde deltaget i møder om sagen. Løkke virkede, som om han ikke var forberedt på, at journalisterne kunne gøre det til et problem, at sagen overhovedet var blevet drøftet.

Den mulighed skulle han og hans hjælpere selvfølgelig have tænkt på (ligesom de burde have sørget for, at han fysisk havde luft til journalisterne). Mandag aften rettede han så op på det i tv-interviews, hvor han sagde: Selvfølgelig har vi diskuteret skattesagen på møder, det gjorde alle, men jeg har ikke deltaget i noget forkert.

Men studieværten på TV 2 var ikke tilfreds. Han ville have svar på, hvad man så havde drøftet på møderne. 

Han kom ikke på den tanke, at man ikke kan forlange af en partileder, at han skal kramme ud med alt.

Medierne skal selvfølgelig selv jagte nyheder. Men partierne er i deres fulde ret til at føre fortrolige drøftelser, også om skattesagen. Derimod har offentligheden et oplagt krav på at få at vide, om partilederen har været med til at tilskynde til magtmisbrug og kriminel lækage. Og det var det, Løkke svarede på.

Men studieværten og nogle af hans kolleger på pressemødet får det gjort til noget moralsk suspekt, hvis politikere insisterer på at have et frirum, hvor de ikke skal aflægge rapport til medierne. De synes også overbeviste om, at befolkningen ser det på samme måde.

I det hele taget tager medierne det for givet, at befolkningen er

lige så højt oppe at køre over skattesagen, som de selv er, og at den derfor kan afgøre næste valg.

Men det tvivler jeg nu på. Jeg har ofte oplevet sager fylde meget i medierne, hvorefter det viste sig, at vælgerne tog det ret roligt. Selv tamilsagen førte ikke til noget stemmeskred fra de borgerlige partier. 

O.k., hvis Løkke blev alvorligt belastet af sagen, kunne det flytte vælgere i stor stil. Men sådan ser det ikke ud nu. Det kan vel endda tænkes, at en del vælgere ikke bryder sig om at se journalister mase Løkke op ad væggen. 

Vel har politikere lav troværdighed i befolkningen. Men det har journalister også. Måske er der hos vælgerne ligefrem en længsel efter større værdighed i politik.


Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Hadsten Skakklub - afholdt generalforsamling

Hadsten Skakklub – afholdt generalforsamling

Det er under respekt af coronaen lykkedes Hadsten Skakklub at komme i gang igen ... læs mere
Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
FUT i pedalerne

FUT i pedalerne

Stadig flere får øjnene op for elcyklens fortræffeligheder ... læs mere
Bliv sommerklar fra top til tå

Bliv sommerklar fra top til tå

Besøg dit lokale apotek og bliv klar til sommeren ... læs mere
Boligsiden :

Boligsiden :

Priserne på huse og lejligheder er nu steget hver måned i et år ... læs mere
Generalforsamling

Generalforsamling

Hadsten Idrætsforenings Petangue Klub ... læs mere
Hvor meget ved du om fald ?

Hvor meget ved du om fald ?

af faldforebygger Martin Finlov, - Favrskov Kommune ... læs mere
Aflysning af Lilleåmarked 2021

Aflysning af Lilleåmarked 2021

Det er med stor beklagelse, at Lions Hadsten Club aflyser Lilleåmarkedet i 2021 ... læs mere
Selvfølgelig skal Lyngås skoleelever trygt kunne krydse Hammelvej

Selvfølgelig skal Lyngås skoleelever trygt kunne krydse Hammelvej

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten, Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...