|

DA VOLMER GIK TIL GULDSMEDEN

I dag er det 81 år siden, Danmark blev besat af Den tyske Værnemagt. Volmer Jensen oplevede dramaet og fortalte engang Kurt Villy om dagen…

9. APRIL 1940 – EN ERINDRING

Tekst og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

DA VOLMER GIK TIL GULDSMEDEN

Jeg har tidligere berettet om den strenge vinter i 1940, da Volmer Jensen fra ”Svalegaarden” i Lerbjerg sammen med et par kammerater i februar måned gik hjem over det tilfrosne Storebælt.

Volmer Jensen som vi husker ham

Volmer afsluttede et landbrugsskoleophold i København og vendte tilbage til arbejdet ved gårdejer Ole Knudsen og fru Anna på ”Toftegaard” i Neder Hadsten – det nuværende Hammelvej 17.

“Toftegaard”, som den så ud, da Volmer var karl på ejendommen

-Det var den første af de kolde krigsvintre, fortalte Volmer mig for en del år siden.

-Ja, i 1940, men også de følgende år, fik jeg lært at kaste sne, fortsatte han og fortalte om datidens landpostbude, som i lange, kolde dage måtte trække cyklerne rundt på den halve rute. Visse steder i landet udrustede man postbudene med ski.

Volmer fortsatte: -Jeg tjente hos Ole Knudsen, da Danmark den 9. april 1940 blev besat af den tyske værnemagt. Jeg var tidligt oppe og i færd med at køre møg ud fra hestestalden, da de tyske flyvemaskiner kom ind over Hadsten. De fløj ganske lavt, og da blev jeg godt nok lidt beklemt ved situationen…

Volmer havde et problem, som nagede ham i et par timer, så hen ad formiddagen besluttede han at gå ind til byen. På vej ud fra gårdspladsen kom Ole Knudsen frem i døren:

-Nå, vil du til og hjem til Lerbjerg, nu da tyskerne nærmer sig byen, spurgte gårdejeren.

-Nej, svarede Volmer: -Jeg vil hente mit lommeur, mens der endnu er mulighed for det. Det er til reparation inde ved Berthelsen. Man ved aldrig, om tyskerne stjæler alle vores værdigenstande…

Guldsmed Alfred Berthelsens visitkort

Så kiggede den gamle gårdejer på mig en ekstra gang og sluttede: -Ja, du må forstå, Kurt Villy, at vi arbejdede hårdt og længe for lønnen dengang, så vi passede altså noget mere på værdierne, og mit ur skulle tyskerne ikke få fingre i..!

Dagens motiv er sjældent – et privat fremstillet fotopostkort – skrevet af Anna Knudsen på ”Toftegaard” i Neder Hadsten. Kortet blev sendt til Aksel Kristensen i Skjoldelev, og han indbydes til kaffe hos urmager Schjøtt på søndag. Anna og Ole Knudsen skal også med, og det samme gælder Bak og Marius.

Kortet er fra 1927 og viser ”Toftegaard” i Neder Hadsten, så det er et perfekt motiv til dagens historie, hvor vi også kommer forbi guldsmed Alfred Berthelsen i Østergade 7, og vi skal desuden se visitkortet, som guldsmeden stak Volmer Jensen i hånden, da uret blev indleveret.

Urmager Schjøtt, der indbød til kaffe, havde sin forretning på den anden side af banen – i Søndergade 7. Måske skyldtes indbydelsen, at den gode urmager var i færd med at trække sig tilbage. Kort efter overdrog Schjøtt forretningen til Carl Rasmussen.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PET Petersen er kommet med dette indlæg

PET Petersen er kommet med dette indlæg

Jeg har skrevet et lille læserbrev vedr.socialdemokraternes flygtninge og indvandrere politik ... læs mere
Indbrud i Lyngå

Indbrud i Lyngå

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skare Food A/S tilbagekalder to partier af kogt skiveskåret roastbeef ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ønsker en læreplads som tømrer

Ønsker en læreplads som tømrer

Dennis Engelstad vil gerne i lære, som tømrer ... læs mere
Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Skovgruppen i Børnehuset Vesterskovvej  i Hadsten kunne i dag hejse det grønne flag sammen med borgmesteren ... læs mere
Forslag fra Flemming

Forslag fra Flemming

Hvem er Flemming ??? ... læs mere
Hadsten Skakklub - afholdt generalforsamling

Hadsten Skakklub – afholdt generalforsamling

Det er under respekt af coronaen lykkedes Hadsten Skakklub at komme i gang igen ... læs mere
Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
Loading...