|

“DÅRSKAB FOR HEDNINGER”

Læs tankevækkende ord af Ole Juul.
Glædelig Påske

”DÅRSKAB FOR HEDNINGER”

Af Ole Juul

               Nu fejrer vi landet over Påske. Vi fejrer Jesu opstandelse, et ufatteligt klimaks efter korsfæstelsen Langfredag. Hvor ufatteligt det end er, så er det dog det, der er grundlaget for vor kristne tro.

              Allerede få år efter de skelsættende hændelser i Jerusalem blev budskabet modtaget med megen tvivl og skepsis, ”en forargelse for jøder og en dårskab for hedninger”, som Paulus skriver det til sine venner i den græske by Korinth. For netop grækerne, eller hedningerne, som Paulus kaldte dem i ordets oprindelige betydning, havde kun hån tilovers for det budskab, som var ved at vinde frem i den græske verden.

              Og man kan sagtens forstå de vise grækere. Det er og bliver en slags dårskab at tro på korsfæstelsen og opstandelsen. Af samme grund har kristendommen og den kristne kirke lige så længe, som budskabet har været i omløb, måtte finde sig i, at anderledes troende og tænkende har gjort grin med Kristus og fremstillet kristne som mere eller mindre åndsformørkede stakler.

              På en væg i et gammelt hus i Rom fandt man i sin tid en tegning, som er ridset ind i muren. Den forestiller et æsel, der er korsfæstet. Foran det korsfæstede æsel står en dreng med løftet arm. Underneden er der en indskrift, hvor der med græske bogstaver står. ”Alexamenos tilbeder sin Gud”. Huset var oprindeligt en slags skole, og tegningen er græske elevers forsøg på at nedgøre en af deres kristne klassekammerater. Jeg fandt billedet engang i et gammelt undervisningshefte for konfirmander, og straks da jeg så det, slog det mig, at det i omvendt forstand var datidens svar på nutidens muhammedtegninger. At tegne profeten Muhammed med en bombe i turbanen er ligeså misvisende og sårende for troende muslimer, som det er for troende kristne at tegne den korsfæstede Kristus som et æsel.

              For kristne er det ikke noget nyt, at der gennem tegninger, graffiti, bøger og film op gennem historien er blevet gjort grin med den korsfæstede og opstande Kristus. Det har som sagt tidligere været en forargelse for jøder og en dårskab for hedninger. Eller det har for anderledes troende og tænkende altid vakt modstand og fremkaldt voldsomme følelser, som i den grad er blevet udtrykt, som man ser det på omtalte spottegraffiti i datidens Rom.

             Men kristne har til gengæld accepteret, at sådan måtte det være, fordi det er et forargeligt budskab, der prædikes i disse påskedage. Det er forargeligt at prædike Guds søn som henrettet som en gemen forbryder og forkynde, at han på tredjedagen opstod fra de døde.

              Ikke desto mindre er det den prædiken og forkyndelse, der nu i et par årtusinder har holdt liv i menneskers håb og forventning, og som i morgen samler den kristne kirke. Også i dag møder det budskab modstand og udsættes for det, der ligner hån. Men den kristne kirke farer af den grund ikke ud med bål og brand. For med sig bærer den tilgivelsens mulighed.

              Glædelig Påske

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Spar 20% på et stort udvalg af solcremer og aftersun

Spar 20% på et stort udvalg af solcremer og aftersun

Bliv klar til nogle solrige og varme dage  ... læs mere
Loading...