|

De nye grænseovergange fra 1920 skulle have plads til de nymodens biler!

aF Motorredaktør Jørgen Kjær – Hadsten

 J

Jørgen Kjær

 

I 2020 skulle 100-året for Genforeningen, hvor store dele af det sønderjyske område stemte sig tilbage til Danmark, efter planen have været fejret med flere store arrangementer, men coronapandemien satte desværre en stopper for de fleste. Den nye grænsedragning gav nemlig i 1920 anledning til nye grænseovergange, der naturligvis måtte indrettes efter datidens trafikale vilkår, og her havde bilen og andre motorkøretøjer jo netop lige meldt deres ankomst. I dag er disse grænseovergange overhalet af udviklingen, blevet for små og trange. Men netop derfor kan de jo have deres egen charme i forbindelse med en tur i klassikeren.

 

 

Den mindre grænseovergang ved Sæd

 

Der var også dansk – tysk grænseoverganf ved Flensburg

 

 

Kører man for eksempel på en ferietur til det sydlige Europa, er det oftest ad motorvejen og over den dansk-tyske grænse ved Frøslev. Tager man klassikeren til ferieturen kan det ligefrem være lidt mere afslappende at tage den gamle grænseovergang ved Kruså, der indtil anlæggelsen af motorvejen over grænsen i 1978, var flaskehalsen, hvor man ofte i lange køer kom til Tyskland. Der skulle både vises pas og og ofte bilens papirer, inden man kom over grænsen, for syd for grænsen, møde det forjættede land med billige cigaretter og alkoholholdige drikke til fornuftige priser, medens gæsterne syd fra kunne boltre sig i flere mere eller mindre obskøne forretninger, der gav eksempler på det højt besungne danske frisind.

Grænseovergangen ved Kruså blev anlagt for snart 100 år siden, da Danmark efter afstemningen og Genforeningen i 1920 fik grænsen rykket noget længere mod syd. Den var som bekendt blevet rykket noget mod nord efter nederlaget i krigen i 1864.

Grænseovergangen ved Kruså blev efterhånden en flaskehals for trafikken fra nord til syd, og efter Danmarks indtræden i EU efter afstemningen i 1972 blev trafikken og samhandelen med mellem Danmark og vort naboland i syd, Tyskland udvidet betragteligt, og man kunne indvie motorvejsoverkørslen ved Frøslev i juni 1978 – altså for mere end 40 år siden.

Den ”nye” motorvej går langs den gamle hærvej

Den grænseoverskridende motorvej fra Rise/Hjarup til grænsen løber parallelt med Hærvejen, som i den yngre vikingetid og den ældste middelalder træder frem som hovedfærdselsåren gennem Jylland. Hærvejen var hovedtrafikåren for samhandelen mellem Norden og det øvrige Europa, og den forbandt datidens centre, Viborg, Jelling, Urnehoved og Slesvig. Hærvejen ligger ikke tilfældigt, men netop der, hvor der var lettest at komme frem, langs vandskellet på Jyllands højderyg. Den var oprindeligt ikke anlagt, men bestod af sammenkørte eller sammentravede spor, det ene ved siden af det andet. Syd for Kongeåen kaldes Hærvejen ofte for Oksevej, et navn, der minder om vejens stor betydning for studedrift, som fandt sted helt op til 1860`erne.

I dag ligger der fredede vejstykker af Hærvejen i nærheden af motorvejen. Hærvejen fortsætter til e anden tidligere grænseovergang til Danmark, nemlig Danevirke. Hærvejens betydning som hovedfærdselsåre forsvandt efterhånden, som nye byer udviklede sig i Østjyllands fjordegne, hvorfra de havde nær tilknytning til søfarten.

Grænseovergangen ved Kruså

 

Den stigende trafik gennem landsdelen og det større krav til kørselskomfort, rejsehastighed og færdselssikkerhed samt ønsket om aflastning af byområder for gennemgående trafik, nødvendiggjorde anlæg af den sønderjyske motorvej, der nu forbinder Jylland med det europæiske motorvejsnet.

Motorvejen skulle aflaste Kruså grænseovergang for cirka halvdelen af dens trafik, medens den store lokale trafik stadig med fordel kunne benytte de eksisterende grænseovergange ved Kruså og Padborg.

I dag snakker flere politikere og at fortsætte motorvejen op gennem Jylland langs endnu en del af Hærvejen for at aflaste den østjyske motorv

ej.

Postkort som dokumentation for en tur over grænsen

Det var i mange år ikke alle forundt at komme på en ferietur til det sydlige og oven i købet over grænsen til Tyskland, det var før EU åbnede grænserne op for at fylde bagagerummet med billige øl og vin. Og boede man blot i Midtjylland, var det en større begivenhed at kunne fortælle, at man havde været en tur over grænsen og i Tyskland, og denne tur blev ofte dokumenteret med et postkort fra Kruså eller en af de mange andre mindre grænseovergange, der den gang nidkært blev bevogtet af uniformeret personale fra begge lande – måske oven i købet med en fysisk grænsebom. Og hvem har ikke prøvet at stå stolt på grænsestenen med et ben i hvert land ?

 

land?

Postkortene med grænseovergangene som motiv blev ofte sendt hjem, hvis rejsen gik længere syd på, og det var ekstra fint, hvis de var afsendt fra Tyskland med tysk frimærke. Da grænseovergangene i Kruså og de andre steder blev anlagt næsten samtidig med udbredelsen af bilismen, og især overgangen i Kruså blev et trafikalt knudepunkt, vil mange af disse postkort have biler på motivet. Så tag med på en lille rejse til grænselandet gennem nogle af de mange postkort.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...