|

Debatindlæg: 75 ÅR FOR BEFRIELSEN: VI SKAL SYNGE DANMARK STÆRKT OG FRIT

Af BRITT BAGER, folketingsmedlem og kulturordfører for Venstre

BRITT BAGER

 

 

Danmark skal synge i dag! Det skal vi, fordi det netop nu er 75 år siden, den ucensurerede kortbølgeradio om aftenen den 4. maj fra London kunne fortælle danskerne, at den britiske feltmarskal Montgomery endelig havde oplyst, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig.

Det er 75 år siden, ”Det blev forår og Danmark Frit”, som det hedder i sangen ”En lærke letted” – en af de mange, mange elskede sange, der blev skrevet i besættelsesårene og lige efter.

Derfor arrangerer gode mennesker alsang over hele Danmark i dag. Præcis som danskerne i de fem mørke besættelsesår kunne sætte ord på fælles følelser og fornemmelsen af fællesskab, når de mødtes til store alsang-arrangementer, så møder danskerne også på 75-årsdagen for Danmarks Befrielse hinanden til alsang.

Coronavirussen forhindrer, at fejringen i dag bliver lige så overstadig og boblende fuld af glæde som den folkefest, der udartede sig i gaderne i minutterne og dagene efter friheds-budskabet lød fra London i 1945.

Men heldigvis har vores moderne digitale udstyr og tv-stationernes alsang vist os, at vi stadig kan synge sammen og være en del af et levende fællesskab – på store fysiske afstande.

Jeg håber, at rigtig mange danskere i dag tager sig tid til at være med. For vores egen skyld, men også for de kommende generationers skyld. For historiens skyld. Og for Danmarks skyld.

Jeg tror, det er vigtigt for os alle, at vi fejrer det fællesskab, Danmark er. Og alsang virker! Det virkede i besættelsesårene, og det virker nu – 75 år efter – hvor Danmark også er lukket ned.

Sang og fællessang – og hele den fortælling om Danmark, dansk historie og danske værdier, som vi møder gennem vores sangskat – binder os sammen. Vi har brug for det. Det giver os styrke og overskud. Det giver os viden, rødder og værdier, som vi skal bruge, når vi former fremtiden for kommende generationer af danskere.

Vi skal synge om de værdier, der binder os sammen. Om friheden. De liberale frihedsrettigheder, som Danmark og de vestlige demokratier er bygget op på.

De frihedsrettigheder, som de tyske nazister tog fra os og alle andre, der blev ofre, mens den tyske krigsmaskine rullede ud over Europa under Anden Verdenskrig.

De frihedsrettigheder, som de mange modige frihedskæmpere, der var aktive under Besættelsen, satte liv og lemmer på spil for.

De frihedsrettigheder, som danske soldater med Danmarks flag på skuldrene i dag kæmper for i verdens brændpunkter, hvor andre undertrykkere hærger på samme måde som Hitler, Stalin og andre tidligere hærgede i Europa.

Vi skal synge Danmark stærkt og frit – og vi skal gøre det sammen. Lige nu. Lige præcis i dag, “Hvor det blev forår og Danmark Frit”.

Britt Bager

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer til, at man ikke deler en udenlandsk video med to cirka 10-årige drenge, der har seksuel omgang med hinanden ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
annonce  : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Jordbær kan du selv plukke da Jens Torp og hans kone har meget travlt ... læs mere
NY FACADE

NY FACADE

Har du benmærket den nye facade på Kommune Kontoret på Egevej i Hadsten ? ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Mød os og få et indtryk af politiets uddannelser og hverdagen i politiskjorten. Ridderstræde 1, 8000 Aarhus Mandag 24. august kl. 19.00 - 21.00 ... læs mere
Loading...