|

DEN BEDSTE ÅRGANG…

Den 22. december er vi helt på mærkerne, men må trods det stille spørgsmålet: Kan en lille pige føde en due? Findes julemærket 1904 virkelig ikke fra Hadsten?

Kurt Villy på mærkerne i dag

PÅ MÆRKERNE I JULEN

”Idet vi have besluttet os til at iværksætte en julemærkeindsamling, nære vi det sikre håb, at denne idé ikke blot i år vil finde befolkningens tilslutning, men at indsamlingen ved hjælp af velgørenhedsmærker vil vise sig at blive et i al fremtid til jul og nytår knyttet velgørenhedsværk, og vi have fortrøstning til, at denne forventning ikke vil blive skuffet”.

Det var i 1904, postekspedient Einar Holbøll sammen med en kreds af mænd kundgjorde ovenstående ord til det danske folk i dagspressen. Dermed var ikke alene Danmarks, men verdens første julemærke en realitet. Holbøll, der senere blev postmester, kaldes da også ”Julemærkets fader”. Det blev besluttet, at et julemærke skulle koste to øre; en pris der holdt sig i over 50 år. Først i 1956 kom mærkerne til at koste fire øre pr. stk.

Det første julemærke blev trykt i 6 millioner eksemplarer, hvilket gav en nettoindtægt på 75.000 kr., og selv Einar Holbøll blev forbavset. Han havde en anelse om, at idéen var god, men dette tegnede til et eventyr. I øvrigt blev den gode idé straks taget op af Sverige og Island, og siden gik julemærket sin sejrsgang over hele verden.

Motiverne har gennem årene spændt vidt; over kongelige personer til engle, landskaber og ægte julebilleder. Flere af mærkerne blev omtalt i PingvinNyts julekalender 2018. Hvert år har Julemærkekomitéen haft flere forslag at vælge imellem, og til tider valgte man et motiv, som siden blev kritiseret fra forskellig side. Hyggelig, gammeldags juleromantik er der langtfra på alle årgangene, men samtlige udgivelser er efter min mening nydelige små kunstværker.

Einar Holbøll, født 20. december 1865 i København, døde 23. februar 1927, men den gamle postmester ville sikkert have spærret øjnene yderligere op, hvis han havde oplevet mærkets 50-års jubilæum i 1953. Hele 75 millioner eksemplarer blev trykt, hvilket svarede til mere end 15 mærker pr. dansker – fra olding til spædbarn.

Som det sikkert er mange bekendt, ville den unge Holbøll egentlig hellere have været styrmand, men en øjensygdom satte en stopper for den drøm. Han valgte derfor Postvæsenet, hvor Holbøll indtrådte i 1886.

At Holbøll virkelig kom ud at sejle, er det sikkert ikke alle, der ved, men han tog hyre på en fragtbåd, der sejlede til Amerika. Bådens skipper havde på rejsen over Atlanterhavet medbragt sin hustru, der var i såre lykkelige omstændigheder og meget snart kunne vente sin nedkomst.

En nat blev unge Holbøll rusket ud af sin søde søvn af skibets styrmand, der råbte:

-Du må straks komme op, Holbøll. Skippers kone skal have barnet nu, og hun siger, at du skal være der til at hjælpe hende, for du er den eneste om bord, der har præliminæreksamen!

Med hensyn til kritik, misbilligelse og direkte misforståelse af det lille mærke, er der gennem årene indtruffet adskillige tilkendegivelser. For eksempel kom et dagblad til at skrive følgende om julemærket 1914, der er udført af kunstnerne Valdemar Andersen og W. Glud og bærer titlen ”Lille pige fodrer duer”:
”Julemærket udkommer i morgen. Det forestiller et lille barn, der er i færd med at føde duer. Mærket er rødt og hvidt på gylden baggrund. Det er ikke særlig smukt”.

Dette medførte denne kommentar i den efterfølgende udgave af avisen:
”Hvis her ikke forelå en forvanskning af mærket, kunne man meget godt give forfatteren af bemeldte notits ret i hans bemærkning. Der kan – rent fraset det naturstridige i akten – umuligt være noget smukt ved at se et lille barn føde duer”.

Og tilbage til julemærket 1904, som i øvrigt prydes med et billede af Dronning Louise, Majestæten Kong Christian den. Niendes hustru.

Findes dette mærke på et brev eller kort fra Hadsten eller Lerbjerg?

Jeg har ledt i 40 år, men er aldrig stødt på et eksemplar. Det nærmeste er et postkort med et skønt motiv fra Laurbjerg. Det sidder i samlingen, og således findes verdens første julemærke trods alt på en forsendelse fra den nutidige kommune.

Julekortet fra 1904 er udført af kunstneren Eigil Petersen, og nisseposten fra 1914 er af Ludvig Møgelgaard.

Julemærker kan man stadig købe og dermed hjælpe udsatte børn. Et ark koster i år 75 kr. (50 mærker), og årets tema er ”Jul i fællesskab”; en hyldest af kunstneren Tomas Björnsson til såvel genforeningen i 1920 som det fællesskab, børn på Julemærkehjemmene bliver en del af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Test-stationer forlænges til 30. april

Test-stationer forlænges til 30. april

Teststationerne i Hammel, Hadsten og Hinnerup er forlænget frem til 30. april med samme åbningstider som hidtil ... læs mere
Så er der gang i Håndbolden

Så er der gang i Håndbolden

Dejligt at se billederne ... læs mere
Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan muntrer sig - friskt gjort - se video ... læs mere
Vaccinationssted i Hammel klar til at åbne i morgen onsdag

Vaccinationssted i Hammel klar til at åbne i morgen onsdag

De sidste detaljer er ved at være på plads i Arenaen i Hammel Idrætscenter (HIC), hvor det store vaccinationssted åbner i morgen ... læs mere
Kæledyr i haven tiltrækker rotter

Kæledyr i haven tiltrækker rotter

Vidste du, at når du holder dyr i haven, tiltrækker det rotter? To gange årligt informerer kommunerne om, at rotter er et fælles ansvar ... læs mere
Åbne Folkevogne har altid været populære

Åbne Folkevogne har altid været populære

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Boligmangel i alle regioner:

Boligmangel i alle regioner:

Kun en meget lille del af husene er til salg ... læs mere
Golfsporten er i fremgang – også i Hammel Golf Klub

Golfsporten er i fremgang – også i Hammel Golf Klub

Danmarks 186 golfklubber har 154.803 medlemmer ved udgangen af september 2020. Det er mere end 6.200 flere end på samme tidspunkt i 2019, og det er knap 2.000 flere end den hidtidige rekord fra 2012 ... læs mere
Cykeloprydning i Hammel, Hadsten og Hinnerup

Cykeloprydning i Hammel, Hadsten og Hinnerup

Favrskov Kommune rydder op i cyklerne, der er parkeret ved stationerne i Hadsten og Hinnerup samt busstationen i Hammel ... læs mere
FAVRSKOV PADEL KOMMER TIL HADSTEN

FAVRSKOV PADEL KOMMER TIL HADSTEN

- ÅBNER DEN FØRSTE APRIL ... læs mere
2 litografier sælges

2 litografier sælges

Henvendelse til 51 87 08 97 i Hadsten ... læs mere
VITAMIN BOOST uge 9

VITAMIN BOOST uge 9

En hilsen fra Favrskov Erhvervsråd ... læs mere
Loading...