|

Den første “Fars Dag” blev markeret den 19. juni 1910 i Spokane, en by i staten Washington i USA.

Det var en kvinde, Mrs. Sonora Louise Dodd, som tog initiativet.

William Jackson Smart (1842-1919). Hans liv inspirerede datteren Sonora Dodd til at etablere Fars Dag.

 

Med udgangspunkt i hendes egen fars liv og inspiration fra “Mors Dag”, ville hun skabe en begivenhed, som hyldede fædres indsats. Oprindeligt skulle dagen være fejret på hendes fars fødselsdag – 15. juni – men det kunne ikke lade sig gøre.

Mrs. Dodd er normalt den, der anerkendes for at havde grundlagt dagen, men andre holder på, at æren burde tilfalde Grace Golden Clayton fra Fairmot  grund af en markering for fædre allerede i 1908.

Grace Calyton havde mistet sin egen far, da hun var 15 år, og blev derfor som voksen meget berørt, da en ulykke i en kulmine gjorde mange hundrede børn faderløse. Derfor foranstaltede hun en markering, men dag denne ikke fortsatte som en “dag” eller blev gjort til national helligdag er det normalt mrs. Dodd der nævnes som ophavskvinden til Fars dag.

William – ophavskvindens far

Mrs Dodd var født som Sonora Louise Smart født 18. februar 1882 i Jenny Lind, i staten Arkansas. Hun var sine forældres første overlevende barn og eneste pige i deres fælles børneflok, som snart voksede.

Faderen William Jackson Smart var født i 1842 og havde kæmpet i Den Amerikanske Borgerkrig som soldat i Arkansas 1st Battery Light Artillery. Efter krigen havde han giftet sig, men hustruen døde omkring 1878. Alene med sine børn fra første ægteskab giftede han sig igen i 1880, denne gang med en yngre enke, Ellen Billingsley, der også selv havde børn.

Familien bosatte sig i nærheden af Spokane, Washington og rummede nu 6 drenge mere. Ellen døde i 1898 og William forblev alene med den sammensatte børneflok. Han døde først selv i 1919 og kom derfor til at opleve de første markeringer af Fars Dag.

Sonora kom selv til at opleve at hendes dag for fædre blev gjort til officiel amerikansk helligdag, af præsident Nixon i  1972. Hun døde den 22. marts 1978, i den betydelige alder af 96 år.

Fars Dag i Danmark

Fars Dag blev indført i Sverige  i 1931, og et par år efter – i 1935 – kom dagen til Danmark. Svenskerne valgte at følge den amerikanske placering af dagen, og lagde den på 3. søndag i juni. I Danmark blev det Grundlovsdag, dog med et lille forsøg på flytning i 1947.

En komité af nordiske handelsfolk havde besluttet, at Fars Dag hellere skulle ligge i November. I Danmark slog flytningen ikke rigtigt an – efter sigende på grund af dårlig markedsføring. I Norge, Sverige, Island og Finland blev dagen liggende i november, hvorimod den blev flyttet tilbage til oprindelige dag i Danmark.

Kilde : Nationalmuseet

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SKYTTEN PÅ CLAUSHOLM

SKYTTEN PÅ CLAUSHOLM

Voldumbilen bekræfter den 4. december, at det altid sneede i gamle dage - også i Voldum. I dag spiser vi dyreryg med tranebærsyltetøj sammen med Lars Madsen - og vi møder en meget stor mand fra Lime og en grå ... læs mere
Giflerne fra Snøften løb med sejren i Hadsten

Giflerne fra Snøften løb med sejren i Hadsten

Giflerne fra Snøften – også kendt som Præstemarkskolen i Søften – vandt den lokale runde af den landsdækkende videns- og læsequiz Smart Parat Svar ... læs mere
Handicappris uddelt

Handicappris uddelt

Foreningen Krop & Sind Favrskov er modtager af Handicapprisen 2020 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 497.

Ugens naturbilleder nr. 497.

DECEMBER * DECEMBER * DECEMBER 🎄Måneden, hvor solglimt ikke er hverdagskost, så det er bare med at suge det til sig, hvis solen titter frem ... læs mere
JULEKNAS I LYNGAA

JULEKNAS I LYNGAA

Den 3. december møder vi Gammelnissen i kostalden, og vi skal indenfor i Lyngaa Brugsforening. Kan man blive træt af at køre post ud, og må man drikke Blå Thor i arbejdstiden? Der er nok at tænke over i dagens ... læs mere
NYT fra BOLIGSIDEN

NYT fra BOLIGSIDEN

December begynder med nyt stort fald i udbuddet af boliger ... læs mere
Nielstrup Museum består

Nielstrup Museum består

Af Uffe Pedersen, Voldum ... læs mere
Venstre vil have erhvervsklimaet i Favrskov tilbage i top

Venstre vil have erhvervsklimaet i Favrskov tilbage i top

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Ny kunst græsbane

Ny kunst græsbane

I weekenden tog vi hul på en helt ny æra i HSK Fodbold, da de første kampe på vores nye kunstgræsbane løb af stablen ... læs mere
Fra midlertidig til fast forpagter i InSide

Fra midlertidig til fast forpagter i InSide

Flemming Christiansen fortsætter med InSide og Pøt Mølle ... læs mere
Krokodilletårer

Krokodilletårer

Statsminister Mette Frederiksen sætter folkesundheden over alt andet ... læs mere
Loading...