|

Den første “Fars Dag” blev markeret den 19. juni 1910 i Spokane, en by i staten Washington i USA.

Det var en kvinde, Mrs. Sonora Louise Dodd, som tog initiativet.

William Jackson Smart (1842-1919). Hans liv inspirerede datteren Sonora Dodd til at etablere Fars Dag.

 

Med udgangspunkt i hendes egen fars liv og inspiration fra “Mors Dag”, ville hun skabe en begivenhed, som hyldede fædres indsats. Oprindeligt skulle dagen være fejret på hendes fars fødselsdag – 15. juni – men det kunne ikke lade sig gøre.

Mrs. Dodd er normalt den, der anerkendes for at havde grundlagt dagen, men andre holder på, at æren burde tilfalde Grace Golden Clayton fra Fairmot  grund af en markering for fædre allerede i 1908.

Grace Calyton havde mistet sin egen far, da hun var 15 år, og blev derfor som voksen meget berørt, da en ulykke i en kulmine gjorde mange hundrede børn faderløse. Derfor foranstaltede hun en markering, men dag denne ikke fortsatte som en “dag” eller blev gjort til national helligdag er det normalt mrs. Dodd der nævnes som ophavskvinden til Fars dag.

William – ophavskvindens far

Mrs Dodd var født som Sonora Louise Smart født 18. februar 1882 i Jenny Lind, i staten Arkansas. Hun var sine forældres første overlevende barn og eneste pige i deres fælles børneflok, som snart voksede.

Faderen William Jackson Smart var født i 1842 og havde kæmpet i Den Amerikanske Borgerkrig som soldat i Arkansas 1st Battery Light Artillery. Efter krigen havde han giftet sig, men hustruen døde omkring 1878. Alene med sine børn fra første ægteskab giftede han sig igen i 1880, denne gang med en yngre enke, Ellen Billingsley, der også selv havde børn.

Familien bosatte sig i nærheden af Spokane, Washington og rummede nu 6 drenge mere. Ellen døde i 1898 og William forblev alene med den sammensatte børneflok. Han døde først selv i 1919 og kom derfor til at opleve de første markeringer af Fars Dag.

Sonora kom selv til at opleve at hendes dag for fædre blev gjort til officiel amerikansk helligdag, af præsident Nixon i  1972. Hun døde den 22. marts 1978, i den betydelige alder af 96 år.

Fars Dag i Danmark

Fars Dag blev indført i Sverige  i 1931, og et par år efter – i 1935 – kom dagen til Danmark. Svenskerne valgte at følge den amerikanske placering af dagen, og lagde den på 3. søndag i juni. I Danmark blev det Grundlovsdag, dog med et lille forsøg på flytning i 1947.

En komité af nordiske handelsfolk havde besluttet, at Fars Dag hellere skulle ligge i November. I Danmark slog flytningen ikke rigtigt an – efter sigende på grund af dårlig markedsføring. I Norge, Sverige, Island og Finland blev dagen liggende i november, hvorimod den blev flyttet tilbage til oprindelige dag i Danmark.

Kilde : Nationalmuseet

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Spil teater, tegn en manga eller gå i cirkus på biblioteket

Udsigt til sommerferie i hjemlige rammer? Kig ind på favrskovbib.dk, hvor der er ekstra mange –gratis – sommeraktiviteter for børnene ... læs mere
Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Sommerpakke med tilbud til ældre og personer med handicap

Lokale foreninger arrangerer aktiviteter for ældre og personer med handicap. I sensommeren og efteråret vil Favrskov Kommune stå for en række aktiviteter for beboerne på plejecentre og botilbud ... læs mere
Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Guidet cykeltur: 2 hjul gennem 5000 år

Cykl 60 eller 100 km lørdag 12. september 2020 ... læs mere
Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Nu er der igen åbent for besøg på plejecentrene

Beboerne på plejecentrene kan igen få besøg på mere normal vis ... læs mere
PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
Loading...