|

Den gamle Taunus skal helst bevares i det rå, uspolerede og upolerede look!

Af Jørgen Kjær Hadsten

Mathias Thomsen vil gerne bevare det rå upolerede og dermed uspolerede look på den gamle Taunus.

 

 

Af Jørgen Kjær

 

Der er mange måder at bevare en gammel bil på. Tidligere skulle alt skilles fuldstændig ad, og efterfølgende restaureres til nærmest perfektion med ny skinnende lak, krom med mere – allerhelst flottere end da bilen var ny. I dag har de fleste heldigvis fået øjnene op for den historiske værdi og det autentiske ved en original og urestaureret bil. Den fortæller en helt anden historie om et liv, der er levet og en ejer, der har passet godt på den end en nyrestaureret bil nogensinde vil komme til.

Disse urestaurerede biler i original stand er faktisk sjældenheder og kan ofte konkurrere prismæssigt med de nyrestaurerede – det er i hvert fald ofte et godt salgsargument, at en bil står helt originalt og måske oven i købet med en dokumenteret historie og en lav kilometerstand. Ikke mange biler er passet så godt på, at de kan komme i den klasse, men mindre kan måske også gøre det, hvis man vil opleve en slags original bil, der er bevaret i et rå uspoleret og upoleret look. En bil, man kan se har været brugt, har levet, overlevet og lever videre trods alle odds imod sig.

Mathias har taget det gamle stof af sæderne og malet rammerne, hvorefter han købte en sofagruppe i læder og stripsede fast til rammen.

 

Der er i den senere tid importeret store flydere og andre amerikanerbiler fra USA, der har overlevet i bagende sol og et tørt klima, som har givet disse biler det så eftertragtede slidte og forladte look. De er i mange tilfælde næsten rustfrie, og har været forholdsvis nemme at håndtere, anderledes har det forholdt sig med biler fra det europæiske og specielt det danske klima. Sverige og Norge, hvor saltbilerne ikke har været så aktive, har kunnet byde på den slags biler, men også biler med 25 år i en dansk lade kan, som vi skal se senere, indrullere sig i den kategori.  

 

Der breder sig i øjeblikket faktisk en trend, hvor biler ”restaureres” til en slags original stand, så de fremstår i et look, som var de taget direkte fra huggerpladsen med rust, småbuler med mere. Men tag ikke fejl mekanikken og dermed sikkerheden er naturligvis i orden, og rusten, som ofte bevares med flere lag klar lak, er oftest kun overfladisk. Det kan i nogle tilfælde være lige så stor en udfordring, at restaurere til det urørte look, som at lave en normal restaurering med ny lak med mere – hvis det da skal se autentisk ud! Og gør det ikke det, giver det vel ikke nogen mening.

Og det er lykkedes fint for Mathias Thomsen fra Randers. Han fandt nemlig bilen, han længe havde drømt om, i det rå og autentiske look, der ikke krævede ”historieforfalskning”. Begynder man at slibe metallet ned og at lave ”kunstig” rust og lignende på en hel bil, har man jo ikke bevaret en gammel slider.

 

Mathias har også bevaret det rå look i motorrummet.

 

Bilen med det forladte udtryk

-Grunden til at jeg købte bilen var dens look og forladte udtryk, som en gammel glemt reservedelsbil, fortæller Mathias Thomsen, der kunne se en spændende historie for sig.

-Dens historie var desværre ikke dokumenteret, men det var en uspoleret, upoleret bil, og en ret fantastisk oplevelse at se bilen for første gang. Det er dens udstråling, som får folk i snak. Som om at den gemmer på noget ufortalt. Jeg får ofte spørgsmål om hvad det er for en bil. Og måske med den grund at der ikke er nogle indikationer om at det er en Ford eller en Taunus. Jeg vil nemlig gerne holde folks interesse og vise at det kunne være en hvilken som helst gammel forladt reservedelsbil med en uspoleret, upoleret og ret fantastisk oplevelse gemt i sig, forklarer en begejstret Mathias Thomsen, der fandt bilen på en gårdsplads ved Ulstrup nær Viborg,

Mathias Thomsen og hans kæreste Maria Thøgersen deler interessen for de gamle biler.

 

Efter mine oplysninger har bilen tidligere været sat på en auktion som et projekt. Den skulle så være blevet solgt, men uden overdragelse af registreringsattesten. Efter noget tid, måneder måske, brændte et værksted, hvor bilen havde stået, og papirerne skulle være blevet væk. Bilen har så stået en del år i et rimeligt godt miljø at dømme efter den smule rust, som var tilbage at lave på den, fortæller Mathias Thomsen, der købte bilen af en entusiast med hang til veteranbiler.

 

-Han havde købt den for at snuppe de fine metal forskærme og montere dem på en anden Taunus, som han, heldigvis for mig, nåede at få solgt inden. Han er dog inkarneret Opel-mand, så Ford´en stod blot i vejen i en allerede fyldt gårdsplads. Der var dog alligevel styr på hvor de løse dele lå, og jeg fik Taunus og reservedelene hjem til mine forældre i Skødstrup.

 

Måtte betale ny afgift

Selve bilen var lidt af et projekt, Mathias havde aldrig haft bil før eller skruet i bil.

-Jeg har dog altid haft en kærlighed for skrue, male og reparere, dog mest cykler og knallerter. Der var ikke meget rust i karosseriet, og motoren var ret så sund inden i. El-nettet måtte laves om, lygter repareres, og udstødningen blev et helt lille projekt i sig selv: Vi lavede nemlig dobbelt udstødning på den med udgang gennem bagkofangeren.

-Jeg kan virkeligt godt lide at have bremserne i orden på sådan en gammel bil, det var min topprioritet. Så der kom nye hjulcylindere og bremserør på hele vejen rundt, og så justerede jeg og min far ellers bremserne til perfektion, understreger Mathias Thomsen, der til daglig arbejder som som lagerekspedient på et lager for cykelreservedele.

-For at jeg kunne få bilen synet måtte der jo lige snakkes med skat, for uden registreringsattest er det sgu svært at få dem til at indse, at den er dansk. Men efter noget kamp måtte jeg desværre give op og betale afgiften. 

Og hvad siger så synsmanden til sådan en bil i rå og uspoleret udgave? Havde det været i tidligere tider, var den nok blevet kasseret på sit umiddelbare udseende inden den overhovedet kom på liften. Men alt var jo i orden, da Mathias Thomsen kørte den til syn.

-Synsmanden havde ikke meget at sige udover lygteglasset til det forreste blinklys, som han mente skulle være gul, men der var nu hvide på, da jeg købt den, så det måtte da være fint, fik Mathias overbevist ham om. 

Ikke svær at holde i det rå look

-Den er ikke svær at holde i det rå look, den bliver vasket engang imellem og holder da også inde om vinteren. Jeg har godt et eksempel på hvor nemt, det faktisk kan være: Jeg kom en dag hjem til garagen efter en lille køretur, men der var ikke helt nok plads til at få bilen ind, jeg besluttede mig dog for at prøve alligevel… men nej, der var ikke plads – så højre side af bilen kyssede lige lidt med træværket. Men der var intet at se på bilen. Så nemt er det at holde den i det rå look, smiler Mathias Thomsen, hvis interesse for ældre biler bunder i en svunden tid, som han ikke selv har været en del af, som han forklarer det.

-Men heldigvis for mig har jeg en far, der interesserer sig for gamle biler. Han er som et leksikon, når det kommer til ældre biler. Han har tillært sig så meget viden og knowhow i forbindelse med, at han altid selv har repareret sine biler og hans venners for den sags skyld.

-Jeg må vel også være ærlig og indrømme, at det da selvfølgelig er han fortjeneste, at jeg nu begiver mig ad samme sti. Men allerede nu kan jeg se en forskel blandt de lærte fædre og deres afkom. Da min far var yngre, fik du smidt en amerikaner bil i nakken på hvert gadehjørne. Deres organiske former og bløde linjer stod i skarp kontrast til de firkantede horisontale linjer, der også prydede vejene. Jeg er født i 1992, og allerede der fyldte plastkofangere, plastik-krom-pyntelister og så videre meget i bilernes udtryk. De firkantede former var på vej ud, og den europæiske stil havde fundet vej. Der slipper min interesse op. Biler i dag ligner noget fra en legetøjsfabrik, konkluderer 27-årige Mathias Thomsen lidt opgivende.

Skal den ikke have en stor omgang? 

En bil med en fremtoning som en glemt og forladt reservedelsbil, Mathias Thomsens Taunus efter mange mening, og også ejerens, deler stadig vandene. Det har Mathias naturligvis også bemærket, men det generer ham overhovedet ikke. Næsten tværtimod kan man fornemme, når han fortæller om den.

-Jeg har da lyttelapperne ude, når vi sidder bag bilen til diverse træf. Det forekommer, at folk med børn kommer hen og kigger bilen og barnet spørger deres far; “er det meningen, at den skal se sådan ud?”, hvorefter svaret oftest har været; “Nej da, den skal da have en stor omgang den der.”

-Og jeg kan da selvfølgelig også godt forstå det perspektiv. Men i en verden, hvor det mest handler om skønhedsidealer og at skille sig ud fra mængden, kan denne rå og uspolerede stil sammenlignes lidt med den hjemløse mand ved indgangen til Føtex, for alle kigger lige en ekstra gang på ham, uden at han behøver at lægge makeup.

 

-Jeg er en materialist og elsker ting og design gennem tiderne. Men synes også, vi skal holde os til tanken om at udnytte tingene til det sidste. Reparere og vedligeholde til at man også selv er slidt op.  

-Jeg bruger bilen til at minde mig om bedre tider, skabe interesse for mekanik og nyde den danske sommer, når den en sjælden gang kommer hid. Den er et godt udgangspunkt for at lære mere om mekanik og diverse kreative løsninger, forklarer Mathias Thomsen, der er medlem af Ford M klub Danmark, men har endnu ikke været til nogle arrangementer i klubben. 

 

Mathias Thomsens kæreste Maria Thøgersen har købt en Ford Popular, som nu skal gøres køreklar – og sikkert også i et rå uspoleret og upoleret look.

 

Tiden rækker ikke altid

-Min kæreste, Maria Thøgersen er vældig interesseret i udseendet af de gamle biler, og vi har sågar købt en Ford 104E Popular, som vi stille og roligt går og laver: Det er en god måde at lære nogle færdigheder indenfor mekanik. Hun har selvfølgelig også en far som har haft interesse for gamle knallerter og derfor findes der en veteranmekaniker gemt i hende. Men alle os unge mennesker og sikkert også ældre har jo så fandens mange interessere, at tiden ikke altid rækker, så der må vælges og vrages, men jeg er fast besluttet på, at den nok skal blive, som hun vil have den, og så må jeg jo hjælpe, hvor jeg nu kan. Det rå look er hun helt med på, men hun skiller sig ud fra mængden, så mon ikke denne Ford Pop bliver noget vi aldrig har set.

-Den skal efter Marias plan males mat sort, og så sætter hun sit eget præg på den med nogle modificerede kofangere og lygter, samt en gennemsigtig polykarbonatplade i taget, slutter Mathias Thomsen.are det rå upolerede og dermed uspolerede look på den gamle Taunus.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny direktør for Teknik og Miljø i Favrskov

Ny direktør for Teknik og Miljø i Favrskov

1. april hedder den nye direktør for Teknik og Miljø i Favrskov Kommune Sidsel Homann ... læs mere
Massevaccination på vej

Massevaccination på vej

af Christian Møller-Nielsen, Landsbækvej 90A, 8450 Hammel Mobil 20985601 ... læs mere
Favrskov-direktør bliver direktør i Skanderborg Kommune

Favrskov-direktør bliver direktør i Skanderborg Kommune

1. april begynder Asbjørn Friis Jensen i det nye job i Skanderborg Kommune ... læs mere
Den Grimme Pavillon

Den Grimme Pavillon

I marts 2002 skrev Ove Rosenkvist om løsningen på Hadsten Kommunes pladsproblemer. I dag viser hans profetier at holde stik. Det har Herluf Nydam bemærket ... læs mere
Hvor er den sunde fornuft?

Hvor er den sunde fornuft?

Ja man skal ikke lede efter den på Christiansborg… ... læs mere
ALLE VORES FORRETNINGER HAR ÅBENT 

ALLE VORES FORRETNINGER HAR ÅBENT 

Fra 1. marts 2021 har alle vores forretninger igen åbent. Du kan både handle i din lokale XL-BYG og på XL-BYG.dk ... læs mere
En station i Laurbjerg vil skabe udvikling – ligesom det skete i Hinnerup

En station i Laurbjerg vil skabe udvikling – ligesom det skete i Hinnerup

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Vestjysk Bank etablerer nyt hovedsæde i Birk ved Herning   ... læs mere
Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Nye beregninger viser, at en almindelig dansk familie har råd til at købe en større andel af husene på boligmarkedet nu sammenlignet med sidste år ... læs mere
UD I NATUREN (10)

UD I NATUREN (10)

Sikke et temperaturskifte naturen har været igennem😮men "efter vinter kommer vår"😆. Vi kigger også tilbage på den våde februar 2020 kontra kolde februar 2021 ... læs mere
Sammen går vi lysere tider i møde

Sammen går vi lysere tider i møde

2020 var mildt sagt ikke et nemt år. Heller ikke for Kræftens Bekæmpelse ... læs mere
Loading...