|

DEN KÆRE AUTOMOBIL

Den 15. december kommer vi slemt op at køre, når Kurt Villy viser, hvad mestertegneren Carl Røgind formåede udi det ædle fænomen: Automobilkørsel…

Vintervognen føres af Kurt Villy Svendsen

KØRSEL I EGET KØRETØJ

Gamle postkort kan indeholde andet end topografiske motiver fra Hadsten og omegn, og som bekendt samler jeg også på kort med gamle biler, motorcykler eller andre motorkøretøjer, og det gælder i særdeleshed jule- og nytårskort.

Fælles for postkortene er, at de viser glæden og stoltheden over at være selvtransporterende.

Man har sin frihed og er ikke overladt til køreplaner, eventuelle driftsforstyrrelser hos DSB eller manglende busruter og trinbræt, der er fjernet, nedlagt og skrinlagt af dorske politikere, som dermed mener, at de således har styrket den offentlige transport.

Nej, selv Gammelnisser sætter sig bag rattet i deres egen gode, veltjente benzindrevne pegasus med den store vægtafgift, hvilket netop nu er blevet yderligere attraktivt i forbindelse med Corona-krisen, som påtvinger danskerne mundbind i kollektive transportmidler – og i sidste ende vel også mundkurv.

Det første postkort med den lidt uheldige kusk på hestevognen er sendt i 1904, og dengang – som nu – sidder man så herligt afslappet i egen bil og slipper for de øvrige trafikanters problemer og surmuleri undervejs.

Carl Røgind, min yndlingskunstner, som tegnede kortet, har lagt pen til flere interessante motorpostkort, hvor også et andet højtelsket køretøj – motorcyklen – er inddraget.

Et eksempel er nytårskortet fra 1913, hvor endnu en fodgænger må ned med nakken efter et heftigt maveproblem forårsaget af en løssluppen motorcyklist.

Endelig skal vi i dag se et eksempel på Røginds serie ”Automobilen kommer”, og denne gang er vi i Rønne, for bornholmerne slap skam ikke fri for de nye tøff-tøffers tyranni.

Folk besvimer i hobetal, mens andre råber de højere magter om hjælp, ligesom sagesløse heste løber løbsk på en hovedgade i panik. Dette er et af de helt gamle automobil-kort; afsendt 1906.

Jeg mindes min bedstefar, vejmanden i Varde Landsogn, der med tændt cerut sad under kastanjetræet, hvor han nød en lørdagsbajer med landposten. Denne havde stillet cyklen op ad stakittet og lagt kasketten.

-Nå Svendsen, sagde landposten, mens han sugede på sin ”Manne”: -Har du hørt, at ham grosserer Hansen inde i Varde har fået titusinde kroner i erstatning, fordi han blev kørt over af en bil?

-Nej, det vidste jeg ikke, Olling, svarede bedstefar: -Men det er lige som Jesus sagde, at dem, der har rigeligt i forvejen, de skal sgu´ nok få mere endnu. Er der måske nogen af wos to, der nogensinde kan håbe på at blive kørt over..?

Bemærk det smukke indledningsbillede med den flotte vogn på Nørregade i Hadsten. Naturligvis er bakkedraget indhyllet i en fortryllende kridhvid vinterdyne – også i 1935 – for som bekendt sneede det altid til jul i gamle dage…

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Gert Jensen har været til fodboldtræning

Gert Jensen har været til fodboldtræning

Den tidligere formand lægger hårdt ud ... læs mere
FAVRSKOV FIGHTERS ER TILBAGE

FAVRSKOV FIGHTERS ER TILBAGE

Lykkeligaholdet er på banen igen ... læs mere
Hadsten Håndbold

Hadsten Håndbold

E flot 2.halvleg gav point mod oprykningsaspiranterne TMS Ringsted ... læs mere
Jessi og Jeppe på TV i aften

Jessi og Jeppe på TV i aften

Wineboutique . Hadsten viser travløb på TV i aften ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Liva er kommunens første EUX sosu-assistent

Liva er kommunens første EUX sosu-assistent

LIVA fra ULSTRUP får fin hue ... læs mere
Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan muntrer sig - friskt gjort - se video ... læs mere
Salming og Hadsten Håndbold indgår stor og lang aftale 

Salming og Hadsten Håndbold indgår stor og lang aftale 

Forlængelse af stor aftale med Salming ... læs mere
Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Mens børn- og unge der går til fodbold må komme på græs – må børn- og unge der går i musik- og kulturskoler fortsat bruge deres fritid på online undervisning ... læs mere
Loading...