|

DEN MODERNE BORGER

Med Ole Juul tilbage i tiden i en fremragende juleklumme.
Glædelig 1. søndag i Advent…

DEN MODERNE BORGER

Af Ole Juul

               Vi har netop afsluttet julegudstjenesten for børnene i børnehaverne og hos dagplejerne. Kirken har været stuvende fuld af glade, forventningsfulde børn, det har været rigtig hyggeligt, men nu er det ovre, og børnene er ved at få flyverdragten og overtøjet på igen, inden de skal ud i den bidende kulde. Da jeg kommer ud af kirken, står der en pige fra den ene af de to børnehaver, vi har i lokalområdet. Hun er vel en 5-6 år, og hun står og venter sammen med en jævnaldrende dreng.

              ”Ole præst, ved du hvad jeg hedder?”, spørger hun. Det må jeg så indrømme, at det gør jeg ikke, men det ved hun så heldigvis selv, i alt fald delvist. ”Katrine K”, siger hun. ”Hvad står K for?”, spørger jeg. ”Det ved jeg ikke, men der er tre på stuen, der hedder Katrine, så jeg bliver kaldt Katrine K”. Jeg går ud fra, at det er forbogstavet på hendes efternavn, men da jeg spørger til efternavnet, kender hun det ikke. Hun er dog ikke færdig endnu.

               ”Kender du ham?”, spørger hun og peger på drengen, som troligt er blevet stående ved siden af Katrine. Inden jeg når at svare, fortsætter hun. ”Det er min ekskæreste”. Den skal jeg lige have en gang til. Og hun gentager så, at det er hendes ekskæreste, men at de stadig er gode venner. Hvordan hun tolker mit smil, ved jeg ikke, men nu har hun i alt fald gjort mig opmærksom på, at der er en Katrine i børnehaven, som ikke ved, hvad hun hedder til efternavn, men som femårig er nået så langt, at hun har en ekskæreste.

              Dér fik jeg stof til eftertanke resten af dagen og de næste mange dage med. Er det prototypen på en moderne dansker og borger?

              I alt fald er det et faktum, at med den lempelige navnelov, som vi har fået, er der adskillige danskere, der i de seneste år har indsat nye mellemnavne og udskiftet efternavne med en hyppighed, hvor det kan være svært for børn at vide, hvad deres mellemnavn og efternavn nu er. Og så er begrebet eks kommet for at blive. Det hører med til den moderne familie, at der er en ekskæreste, en eksmand eller ekskone, og børnene bliver hurtigt vænnet til, at disse ekser regner man også med i storfamilien.

              En af mine gode venner, som er lærer i folkeskolen, blev en dag af en elev i 1.klasse præsenteret for en papfar, som hun hun kendte. Da pigen beskrev hendes nye papfar, hvad han hed og hvordan han så ud, var der en anden i klassen, der spontant udbrød. ”Ham har vi også haft. Han er rigtig flink”.

              Umiddelbart vil man synes, at det her er noget rod, og hvordan i alverden skal børn kunne vokse op uden rigtig at vide, hvor de navnemæssigt og slægtsmæssigt hører hjemme, og hvem de hører sammen med i familien. Det er nok mig, der er blevet lidt antikveret i min tankegang. I alt fald er jeg blevet belært af en noget yngre pædagog, der fortæller mig, at det kan børn sagtens kapere.

               Børn er i dag meget mere omstillingsparate end tidligere, og de vænner sig hurtigt til udskiftninger i familien, både hvad navne og personer angår. Så længe det ikke går ud over deres tryghed og tarv er det åbenbart ikke noget problem. Så må vi andre vel også kunne vænne os til det. For mig kræver det dog en grundig eftertanke. Den er hermed videregivet. Børnene bliver hurtigt vænnet til, at disse ”ekser” regner man også med i storfamilien.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Midt i en corona-tid

Midt i en corona-tid

Verden er ”af lave”. I bogstaveligste forstand… ... læs mere
Elektrikere var til svendeprøve via pc og web

Elektrikere var til svendeprøve via pc og web

På overfladen ser det ud til, at samfundet næsten ligger stille, men stor aktivitet på undervisningsområdet sikrer skole-, gymnasie- og erhvervsskoleelever god undervisning i en krisetid. Den jydske Haandværkerskole har netop afviklet sin første virtuelle svendeprøve ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: GODTNATHISTORIER PÅ E-REOLEN ... læs mere
Rørende naboomsorg!

Rørende naboomsorg!

Søndag eftermiddag afleverede en sød nabo en indpakket paptallerken med to hjemmelavede flødeboller og et sødt brev. Man kan kun blive rørt og i godt humør over sådan en dejlig gestus ... læs mere
ET SJÆLDENT GODT MØDE

ET SJÆLDENT GODT MØDE

Om taknemmelighed, om livslæring, om tilfredshed ved livet. Tankevækkende ord af Ole Juul - passer perfekt til tiden ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...