|

DEN SIDSTE KLUMME.

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

 

Så gik december, og Hadsten undgik desværre ikke hærværk mod butikkernes juleudsmykning. En eller flere idioter på natlig togt ødelagde for titusindvis af kroner af de smukke lyskæder rundt om butiksvinduerne. Skammeligt, for sjældent har midtbyen været så stemningsfuld og smuk som i år. Måske skulle de handlende overveje, om lyskæderne til næste jul bør monteres indvendig i stedet for udvendig.

Og så fik vi jo brugt 2019. Hver især kan vi gøre regnebrættet op: var det et godt år, eller et knap så godt år? Vi har nok vidt forskellige parametre for regnestykket.

Men for analyseinstitutter, tænketanke, medier og mange andre kan det hele sættes ind i nogle regneark, hvorefter man kan aflæse facit. På årets sidste dag er det nok værd at kigge tilbage på, hvordan forholdene er i vores kommune.

Der er både plusser og minusser, men først en oplysning om, at man skal holde alle tal op imod det faktum, at der er 98 kommuner i Danmark. Og nu til, hvordan Favrskov har klaret sig:

Kommunen er nummer 51 når det gælder sport og fritid, her afsættes der 1136 kr. pr. indbygger. Altså nogenlunde midt i feltet. Langt værre ser det ud på kulturområdet, her bruges der kun 248 kr. pr. indbygger, hvilket placerer Favrskov som nummer 89. Her er der vist plads til forbedring.

Ungdommen er fremtiden, siges det, så skolegang er vigtig. Målt på karakterer går vi en solid fremtid i møde, Favrskov indtager en 13. plads. Knap så fint går det med de lidt yngre børn. Inden for børnepasning er vi nummer 44, inden for skolefritidsordninger er vi nummer 47 – kommunen har kun 46 pladser for hver 100 børn. Og i øvrigt stiger prisen her fra nytår for børn i 0.-3. klasse. Det sker fordi disse årgange får færre timer i skolen, og altså flere timer i SFO’en, så forældrene skal betale for 2,25 timer ekstra pr. uge. Underligt argument, for der må vel være tilsvarende færre udgifter i skolen?

I den anden ende af aldersskalaen er Favrskov måske ikke det bedste sted at blive gammel. Med de afsatte beløb ender vi på en plads som nummer 76 ud af 98 når det gælder forhold for ældre. Det anfægter dog tilsyneladende ikke ret mange, for når det gælder levealder er Favrskov faktisk nummer 9. Folk kan godt lide at blive gamle i Favrskov.

På det sociale område klarer Favrskov at få en masse kontanthjælpsmodtagere i job, så her har vi en fin 10. plads. Lidt i samme boldgade ligger uddannelsesniveauet, hvor vi er nummer 22. Og hvis nogen alligevel ender i ledighed, så er Favrskov faktisk nummer 4 inden for begrebet ”jobskabelse”.

Alt i alt, når det hele lægges sammen og trækkes fra, ender Favrskov som nummer 26 blandt landets 98 kommuner. På nogle felter altså næsten i top, på andre næsten i bund. Hvis vi alle strammer os lidt an, kan vi måske kravle op ad listen i 2020.

I øvrigt er Hadsten den eneste Favrskov-by på listen over Danmarks 100 største byer. Med 8134 indbyggere er Hadsten nr. 96. Det er 131 flere faste indbyggere end de har i Skagen – altså uden turister. I Hinnerup bor der 7884, i Hammel 7095, i Søften 2867, i Ulstrup 2004, i Thorsø 1837.

Og husk så lige, at statistik er som en lygtepæl: god at støtte sig til, men ikke meget oplysende!

Joh, der har været nok at forholde sig til i denne og tidligere klummer. Men mon ikke vi nu efterhånden er kommet kompasset rundt, måske endda flere gange? Dette er ”månedens klumme” nummer 75, altså har Pingvinnyt leveret læserne en månedlig klumme i mere end seks år. Det må være nok. ”Månedens klumme” stopper hermed. Mange tak til de læsere, som har holdt ud, og måske endda har leveret en kommentar til klummen. Tak for denne gang.

Sven Erik Ginge, jour. emer.

 

Kære Sven Erik

Tusind tak for de mange interessante, oplysende og velskrevne klummer, som du har leveret – nu gennem 6 år – til PingvinNyts læsere. Det har vore læsere været meget tilfredse med og vi er derfor også kede af, at du stopper – men skulle du komme på andre andre tanker vil der altid være spalteplads til dig på PingvinNyt.

Stor tak

Bedste hilsner om et godt nytår til dig og Birthe

Tove og Lars

ps. 

Vi er nu på “jagt” efter Sven Erik Ginges afløser – så kender du en vil vi meget gerne høre fra dig.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
- Det er det bedste, jeg har prøvet

– Det er det bedste, jeg har prøvet

Christian Hasager Christensen har draget stor nytte af at deltage i et af kommunens gratis rygestopforløb ... læs mere
Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
2 indbrud i Favrskov

2 indbrud i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
Loading...