|

DEN TUNGE BOG

Nu skal den snart frem for alvor – salmebogen – med julens elskede og velkendte tekster.
Her fortæller Ole Juul om bogens nyere salmer, som præsenteres i nutidens gudstjenester…

DEN TUNGE BOG 

Af Ole Juul

For nogle år siden erhvervede de sig et par nye salmebøger. Og her skulle ikke spares, så de valgte den dyre luksusudgave. De havde så forleden søndag besluttet sig for at komme til gudstjeneste, og da de bor et stykke vej væk herfra, tog de naturligt nok bilen. Det gik åbenbart lidt stærkt med at komme hjemmefra, for da de nåede frem til kirken, havde de glemt de nye salmebøger – troede de.

Men da hun, der havde kørt bilen, stod på kirkens parkeringsplads og skulle til at låse bilen, så hun, at begge salmebøger lå på taget, hvor hun i ren distraktion havde lagt dem, da de et kvarters tid forinden havde låst sig ind. Og dér havde de ligget under hele turen uden at være gledet ned. Så enten har hun for alvor overholdt fartbegrænsningerne på vejen hertil og kørt meget, meget forsigtigt, eller også har ”Den danske Salmebog”, som den fortsat hedder, en vis tyngde.

Ja, og det har den, måske ikke i vægt, men så i indhold. Skønt de fleste stadig foretrækker de gammelkendte, når der skal vælges salmer til barnedåb, vielser eller begravelser (vi skal forny os, men det skal også være genkendeligt), så er der faktisk allerede en del af de nye, der er ved at blive sunget ind i menighederne rundt omkring. Hen over foråret gælder det ikke mindst den smukke svenske forsommersalme ”Det dufter lysegrønt af græs”, som er skrevet i 1889 af Carl David af Wirsén, tilsat den smukke melodi fra 1933, komponeret af Waldemar Åhlén, og i midthalvfemserne oversat til dansk af den tidligere biskop i Helsingør Stift, Johannes Johansen.

Han har selv bidraget væsentligt til den nye salmebog, og man forstår hvorfor, når man synger den smukke poetiske tekst, som han nænsomt har bearbejdet til brug i de danske kirker. Allerede gennem første vers hensættes man i en særlig glad og forventningsfuld stemning, hvilket bekræftes af de mange dåbsforældre og brudepar, som er blevet præsenteret for salmen. ”Det dufter lysegrønt af græs i grøft og mark og enge. Og vinden kysser klit og næs og reder urtesenge. Guds sol går ind i krop og sind, forkynder, at nu kommer en varm og lys skærsommer”.

Så er sindet for alvor stemt. Og det bliver det også gennem en anden af de salmer, der ifølge en meningsmåling offentliggjort for nylig topper hitlisten, nemlig aftensalmen ”Nu går solen sin vej”, skrevet i 1980 af Holger Lissner med melodi fra samme år af Erik Sommer. Mange af de gamle salmer er skrevet i en tid, hvor landbruget var det dominerende erhverv, og hvor man hentede sine poetiske billeder fra det daglige liv, som man kendte det dengang. Sådan er det ikke mere, hvilket også Holger Lissner tager behørigt højde for, når han i vers 2 udtrykker sig som følger: ”Nu går landet til hvile, og travlheden dæmpes, og hjemmene fyldes af aftnens musik. Vær med den, kære Gud, der må sidde alene, og den, der nu slider sig træ på fabrik”. Så er det moderne menneske, skifteholdsarbejderen, også inddraget bønnen om velsignelse, som bærer salmen.

Ja, det var – grundet en hændelse en søndag formiddag – en om end lidt forsinket ”anmeldelse” af den bog, der i det seneste år er solgt flest af i Danmark, og som bliver brugt og slidt på søndag efter søndag i vore kirker. Det er dog en eftertanke værd, at skønt der tales om et traditionstab af dimensioner, så ved danskerne åbenbart godt, hvilken bog, der for alvor har tyngde, når det kommer dertil.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud på Tåsingevej

Indbrud på Tåsingevej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Hadsten og Hinnerup Apotek via cmail2.com ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Kørsel uden førerbevis

Kørsel uden førerbevis

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Møde afholdt i Inside i Hammel ... læs mere
Loading...