|

Det gode måltid

”Det gode måltid er ikke en ”luksus alle har råd til”, men en simpel nødvendighed, hvis ikke de grundlæggende relationer i en familie skal overlades til psykologer og psykiatere”

De fleste, der er godt og vel voksne i dag, kan sikkert godt huske degang familier samledes omkring et måltid hver aften.
Så kunne man lige høre, hvordan det var gået i skolen og på arbejdet. Måske også lidt om, hvordan drømmene for weekenden så ud, og hvornår man skulle undvære bilen, fordi den skulle til syn.
Og var der stadig råd til den ferie, man havde snakket så meget om? Eller var det igen et valg mellem camping eller ned til mormor og morfar?

SÅ KOM DET berømte samtalekøkken.
Væggen mellem spisestue og køkken blev revet ned, mange steder blev der lavet en såkaldt køkkenø, mikrobølgerne rykkede ind og andre nye maskiner rykkede ind på pladsen mellem vasken og køleskabet.
Det var i den forbindelse, vi første gang blev plaget med den mest rædselsfulde sætning, der stadig i dag ødelægger alle pauser mellem første og anden halveg i fodbold:
”Luksus alle har råd til!”.

Men også i livet i det såkaldte ”samtalekøkken” forsvandt sammen med vandet fra opvaskemaskinen.
Mange hverdage kom til at foregå på den måde, at mor kommer træt hjem med bæreposer fra Netto, samtidig med at lillesøster kaster et stykke pizza fra i går ind i mikroen, fordi hun skal spille double med sin badmintonmakker klokken atten, ellers er der ingen ledige tider på banen.

Mens mor tømmer poserne, ringer far inde fra arbejdet og siger, at de har fået gæster fra Japan, han kommer nok først hjem efter elleve. Endelig løber storebror gennem køkkenet for at hente sine fodboldstøvler, de skal spille semifinale mod Hesselager, og han tager sig en fransk hotdog ude i hallen.
Så meget for det gode måltid, tænker mor, mens hun lægger farsen ind i fryseren og helt alene nipper lidt til en skål salat fra i søndags.

Måltidet lever, og har kolossal stor betydning, også i andre sammenhænge
I juni 2023 bød den tyske kansler, Olaf Scholz, den franske præsident, Emmanuel Macron, på middag i sin hjemby, Potsdam. Åbenbart en lille forsmag på et større statsbesøg, så de værste uenigheder omkring atomkraft, CO2, Washington og EU-forsvar kunne bliv eryddet af vejen og druknet i velsmag og nye kartofler.
Scholz og Macron sad alene uden spindoktorer og embedsmænd og snakkede åbenbart om, hvordan man kunne rede trådene ud til fordel for Europa.
Det handlede også her om relationer og kommunikation, og et godt måltid er en fælles reference, især hvis sovsen har den nødvendige kvalitet.

God gastronomi kan åbne mange sind, mere og bedre end hvis man står i en kantine med automatkaffe og en nabo, der stadig ryger cigaretter uden filter.
Og det er der ikke noget nyt i.

Signe Wulff fortalte i Weekendavisen om Talleyrand, den franske udenrigsminister, der skulle styre Wienerkongressen i 1814.
Kong Ludvig var ved at begrave ham i gode råd, da Talleyrand svarede:
”Deres Majestæt, jeg har mere brug for gryder end for instruktioner!”
Det var også Talleyrand, der nogle år før inden nogle forhandlinger sagde til Napoleon:
”Giv mig gode kokke, og jeg skal skaffe Dem gode aftaler.”

DET GODE MÅLTID har en lang og spændende historie.
Da Churchill holdt fødselsdag i Teheran i 1943, havde han inviteret både Stalin og Roosevelt med som gæster.
Mange af de involverede holdt siden hen fast på, at det måltid ændrede udfaldet af Anden Verdenskrig.

Lad os håbe, at Scholz og Macron fik god mad. Og lad os håbe, at det gode måltid snart igen rykker ind i danske ”samtalekøkkener”.
Far, mor og børn har forskellige mødetiden om morgenen, klarer sig med kantiner og madpakker til frokost og kommer sjældent hjem på samme tid.

Det gode måltid er ikke en ”luksus alle har råd til”, men en simpel nødvendighed, hvis ikke de grundlæggende relationer i en familie skal overlades til psykologer og psykiatere.

Og set i det lys, fungerer måltider fint uden køkkenø og mikrobølger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune træder nu ind i skaleringsprocessen 'Sammen om ny teknologi og centraliseret respons'. Samarbejdet skal føre til nye løsninger, som kan øge trygheden for borgere i eget hjem og frigive tid blandt medarbejdere i hjemmeplejen ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

De tre afdelinger af Ældre Sagen i Favrskov har indsendt et fælles høringssvar til det kommunale budget for 2024-2027 ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 46

UGENS NATURBILLEDER nr. 46

September går på hæld og vi har passeret efterårsjævndøgn, hvilket betyder, at vi nu er gået ind i vinterhalvåret. Dette er dog svært at fornemme på ugens vejr, som byder på løvfaldssommer, altså over 20 grader tre dage i træk ... læs mere
Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Favrskov Kommune har valgt 51-årige Mette Bødiker Vestergaard til stillingen som sundhedschef. Mette Vestergaard tiltræder i jobbet 1. november 2023 ... læs mere
På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

I Danmark har vi en rekordhøj overlevelse efter hjertestop uden for hospital – særligt i det offentlige rum. Ambitionen er, at endnu flere skal overleve, og ny dansk forskning viser, at de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv ... læs mere
Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Ro på skatten trods højere vurdering ... læs mere
18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

To drenge sigtet – den ene fra Favrskov ... læs mere
Har du et barn mellem 10-13 år?

Har du et barn mellem 10-13 år?

I Danmarks Motions uge, kan dit barn helt gratis og uforpligtende komme og være med på vores Børne Bootcamp hold Torsdag kl. 18:30-19:15 ... læs mere
Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Som noget nyt viser Boligsiden de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 på kort. Den nye funktion gør det let og overskueligt at sammenligne vurderinger i ens nabolag, så boligejere nemt kan få sig et overblik over, hvad tilsvarende boliger i deres ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 45

UGENS NATURBILLEDER nr. 45

I dag står den på en lun septembercocktail med både frugt og sommerfugle ... læs mere
Region Midt mangler 65 mand ud af 480 stillinger

Region Midt mangler 65 mand ud af 480 stillinger

Ambulanceredderne passer på samfundet, men passer samfundet på ambulanceredderne? ... læs mere
Åbent Hus - Danmarks Motionsuge 41

Åbent Hus – Danmarks Motionsuge 41

Hadsten Motion holder Åbent Hus i Danmarks Motions uge 41 ... læs mere
Loading...