|

DET HANDLER OM MERE END FORARGELSE

Pamperiet har gyldne kår i dagens Danmark. Læs Ole Juuls desværre evigt aktuelle klumme…

DET HANDLER OM MERE END FORARGELSE

Af Ole Juul

I en menneskealder havde han været landsbyskolens førstelærer og havde skabt sig et ry, som gik langt ud over sognets grænser. Han var en af disse gudbenådede lærere, for hvem det at undervise og opdrage var en hjertesag og et kald. Lønnen var ikke noget at skrive hjem om, og det var, skønt han boede forholdsvist billigt i den ene af de to lærerboliger, der hørte til skolen, ikke meget han havde kunnet lægge til side. Nu kom så den dag, hvor han skulle pensioneres, og hvor borgmesteren, skolekommissionen, forældre, gamle elever og folk fra nær og fjern var mødt frem på skolen for at tage afsked med ham.

Der var naturligvis mange taler og gaver fra de fremmødte, og da det blev formanden for skolekommissionens tur, kunne han meddele, at man I landsbyen havde man samlet en større pengegave ind, som formanden efter dybfølt og velment takketale overrakte den aldrende lærer. Så havde han og hans kone da lidt ud over pensionen, når de nu skulle flytte i egen bolig. Da det omsider blev hans tur til at takke for de mange taler og gaver, meddelte han kort og beskedent, at pengegaven skulle gå til indkøb af nye bøger til skolens lille bibliotek. Han skulle nok klare sig. Og da ingen havde noget at indvende mod det ønske, blev det sådan.

              Jeg kom til at tænke på ham, da det forleden kom frem, at en af fagbevægelsens topfolk i forbindelse med sin afgang fra det politiske liv har forlangt en pension, der løber op i adskillige millioner. Hun er ikke den eneste. I de seneste år har der – også indenfor hjælpeorganisationerne – været en række tilfælde, hvor i forvejen højt lønnede personer har sikret sig ”gyldne håndtryk” i millionklassen og pensioner, der langt overstiger, hvad der er ret og rimeligt indenfor den gruppe, de i deres politiske liv og i hjælpearbejdet har repræsenteret. Det er ikke uden grund, at respekten mindskes i takt med at forargelsen vokser.

              Pamperiet har vel altid floreret, og kampen for at sikre sig magt og indflydelse hører nu engang med og er en del af spillet. Det nye er, at økonomisk griskhed er kommet til at fylde så meget og truer med fuldstændig at udhule troværdigheden for en organisation som LO og for den fagbevægelse, der har det som sit mål at sikre de svageste i samfundet.

              Der er grænser for, hvor mange penge man kan tillade sig at trække ud af et job og en organisation, der som sit kendemærke har at fremme en solidarisk fordeling af samfundets goder, ligesom der er uskrevne regler for, hvor meget man kan trække ud af en organisation, der har det som sin opgave at bekæmpe fattigdom.

              Disse grænser og uskrevne regler var tidligere sat af en bestemt samfundsmoral, som har været gældende, og som var båret af enkeltpersoner som ovenstående pensionerede lærer. Spørgsmålet er, om disse grænser og regler nogensinde igen kommer til at præge organisationerne herhjemme. I alt fald skal der mere til end den harme og forargelse, der forståeligt nok har rejst sig.

”Der er grænser for, hvor mange penge man kan tillade sig at trække ud af et job og en organisation, der som sit kendemærke har at fremme en solidarisk fordeling af samfundets goder.”

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Flere penge på vej til de frivillige

Flere penge på vej til de frivillige

Af Charlotte Green Byrådsmedlem for Det konservative Folkeparti ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

I 1950'erne blev dette billede taget af chauffører og medarbejder hos A. Gadeberg,  Hadsten, ... læs mere
Rigspolitichef: Reglerne er til for vores alle sammens skyld

Rigspolitichef: Reglerne er til for vores alle sammens skyld

Vi har vist før, at vi som samfund kan bremse smitten. Og det er stadigt vigtigt at holde afstand og holde fast i gode vaner, siger Thorkild Fogde ... læs mere
Listeria i frisk økologiske salater

Listeria i frisk økologiske salater

Coop Danmark A/S tilbagekalder tre partier frisk økologiske salater, da der er risiko for listeria i produkterne ... læs mere
Borgmester Nils Borrings svar til indlæg i ”SAT PÅ SPIDSEN” fredag den 7. august:

Borgmester Nils Borrings svar til indlæg i ”SAT PÅ SPIDSEN” fredag den 7. august:

Byrådet besluttede 26. november 2019 at tilslutte sig turismedestinationsselskabet VisitAarhus ... læs mere
Administrationen er klar med forslag til Budget 2021-24

Administrationen er klar med forslag til Budget 2021-24

Favrskov Byråd drøfter det kommende års budget - Budget 2021-24 - på seminarer 20. og 24. august 2020 ... læs mere
En køretilladelse fra 1973

En køretilladelse fra 1973

Et minde fra de bilfrie søndage under oliekrisen. En tid hvor vi frygtede verden løb tør for olie ... læs mere
Loading...