Af Eigil Jacobsen
Sprængningen af Venstres byrådsgruppe her i Favrskov, hvor 3 ud af 5 byrødder meldte sig ud af Venstre for i stedet for at blive løsgængere i byrådet, er et lokalt eksempel på udbredelse af det politiske landskabs dystopi her i landet.
På Christiansborg er det snart mere normalen end undtagelsen, at folkevalgte ser stort på, hvad vælgerne har stemt dem ind på, for at de egoistisk kan ride deres personlige ”kæpheste”.
Total forvirring om baggrund og årsag fremmer just heller ikke respekten for de lokale partipolitisk valgte byrødder, som nu har valgt at gå egne veje.
Ken Richter, formand for Venstre i Favrskov, udtalte til PingvinNyt.dk, at årsagen til sprængningen af byrådsgruppen ikke var politisk betinget:
”Jeg kan bekræfte, at de tre har meldt sig ud. Det er selvfølgelig meget ærgerligt, men årsagen er ikke politisk uenighed.
Bestyrelsen bakker op om Thomas Storm som spidskandidat. Han er på demokratisk vis valgt af medlemmerne.
Jeg vil overlade til de tre nu tidligere medlemmer at forklare deres udmeldelse og tanker for fremtiden.”
Morten Bang, som nu er en af løsgængerne, udtaler bl.a. til PingvinNyt.dk: ”De interne uenigheder dækker over manglende tillid og opbakning til Thomas. De politiske uenigheder er det politiske lederskab, den politiske linje og strategien frem mod KV25.
Gruppen har været dysfunktionel og når man sidder i sådan en gruppe, der ikke fungerer, så må man tage et valg; enten så lader man som om at alting er i den skønneste orden ellers må man konstatere, at vi ikke er enige om hvilken vej skibet skal sejle og derfor står vi af nu. Vi valgte den sidste løsning. Tilbage står, at vi er ”enige om at vi er uenige”, det er åbenlyst. Vi er ærgerlige over, at det er kommet der til – Men kunne desværre ikke se anden udvej.”
Er tiden ved at løbe fra de politiske partier? Når de folkevalgte ”render af pladsen”, er der så noget at sige til, at vælgerne bliver troløse? For nylig fremlagde valgforsker Kasper Møller Hansen i Berlingske Tidende resultaterne af den store valgundersøgelse af FT-valget 2022. En skelsættende ”tsunami” ramte os, konstaterede han. Ved valget skiftede flere danskere end nogensinde før parti. Flere end hver anden stemte på et andet parti end ved forrige valg. Flere end nogensinde, nemlig hele 66 pct., var i tvivl om hvem de ville stemme på, da valgkampen gik i gang og rekordmange stemte på det parti, hvor de bedst kunne lide partilederen. Politik eller for den sags skyld ideologi er blevet ”en by i Rusland”… Og for at føje spot til skade er valgdeltagelsen faldende – også ved lokalvalg.
Partiforeninger er kun for ”det grå guld”
Hvorfor?
Ganske enkelt fordi de traditionelle politiske partier er ved at ”uddø”. Hvor op mod 40-50 pct. af den danske vælgerbefolkning for en generation siden var medlem af et politisk parti, er det forsvindende få, der er det i dag. Og medlemmerne er stort set alle pensionister.
Lokalt er det et absolut også kun et fåtal blandt ”det grå guld”, der længere orker at være politisk aktive i en vælgerforening. Det er de samme få gamle ”Tordenskjolds Soldater”, der opstiller kandidater til byråd, regionsråd og folketing.
Så meget for det repræsentative danske demokrati…