Ja, det er mit store ønske for fremtiden, at Favrskov Kommune hurtigst muligt udfaser indkøb af turbokyllinger – og jeg håber inderligt, at mine byrådskollegaer vil bakke op om dette forslag.
Fra politisk side er der max. fokus på gode levevilkår for padder, fugle, flagermus, diverse insekter, ja den vilde natur generelt – men hvad med vores produktionsdyr, der bliver født, lever og vokser op – udelukkende for til sidst at blive slagtet til gavn for dig og mig.
• De dyr fortjener om nogen et langt bedre liv end det, de har for nuværende!
At udfase turbokyllinger er bestemt ikke nok, men det er et af de første skridt på vejen for lidt bedre levevilkår for vores produktionsdyr.
En turbokylling lever hele sit liv i en lukket hal med kunstigt lys, der holdes tændt min. 16 timer i døgnet – fordi kyllingerne spiser mere, når der er lyst, og derved unaturligt hurtigt fedes op.
En turbokylling har, sammen med 19 andre kyllinger, 1 m2 at bevæge sig på – også når den, efter 33 dage, har øget sin vægt fra 50 g til 2 kg. På blot 1 måned har kyllingen fordoblet sin statvægt 20 gange, og grundet den hurtige vækst, har de indre organer svært ved at følge med. Det er derfor ikke ualmindeligt, at kyllingerne falder døde om, fordi hjertet svigter. Deres ben kan heller ikke følge med den hurtige vækst, så derfor kan mange slagtekyllinger faktisk slet ikke gå.
Produktion af turbokyllinger har i flere år været udsat for massiv kritik, fordi kyllingernes korte liv er så elendigt og har af karakter af dyremishandling.
DF finder det vigtigt, at Favrskov Kommune ikke er med til at legitimere en åbenlyst kritisk produktionsform ved at aftage produktet – hverken som regulær eller forarbejdet kyllingekød.
Forbuddet kan udmøntes via kommunens indkøbsaftale således, at det fremadrettet ikke vil være muligt at indkøbe kyllingeprodukter, som ikke lever op til krav for det statslige dyrevelfærdsmærke med mindst et hjerte.
Den prisforskel, der kan være mellem turbokyllinger og kyllinger, som lever op til ovennævnte mindstekrav, kan håndteres ved, at de enkelte køkkener kan vælge at mindske andelen af kyllingekød, hvis det bliver nødvendigt, for at holde sig inden for de økonomiske rammer.