|

E N D E L I G

Så blev det den 24. december. Rigtig glædelig jul!

Dagens glade julepost: Kurt Villy Svendsen

24. DECEMBER

GLÆDELIG JUL

 

Nu har vi gennem december hørt om postbudenes glæder og fortrædeligheder gennem de sidste mange år, naturligvis alle med tilknytning til Hadsten Posthus og dermed Danmarks kvikkeste bude.

”Gæssene pænt må strække hals,

man godt vil spise og drikke;

det bedste, som er at få til fals,

i julen man vrager ikke.

Arbejdet hviler nu en stund,

i hjemmet søger vi hvile,

men postbuddet får kun stakket blund,

med pakker og kort må han ile”.

Ja, sådan lød et af versene i ”Postens julesang” fra den gamle postalmanak, og melodien var ”Julen har bragt velsignet bud”; den smukke julesalme, skrevet af B. S. Ingemann i 1839.

Tilbage i tiden var julen naturligvis også en elsket højtid, om end den for postbudene betød øget arbejdsbyrde og ekstra slid og slæb.

Især kunne det være et møjsommeligt arbejde i sorteringen med de uendelige sække af julekort, der vedvarende blev hældt ud på bordet i sækkevis og de bugnende, revnefærdige postkasser, der dengang var hængt op på hvert andet gadehjørne.


Når man først var ude på cyklen – eller i bilen – indsneg hyggen sig, og i min tid i Postvæsenet gik man naturligvis ud den 24. december, så alle kunne få juleposten før juleaften, og jeg kan kun beklage, at den omdeling nu er sløjfet.

Folk var i humør, når posten indfandt sig, og ofte vankede der en godbid; til tider en lille gave fra taknemmelige kunder.

”Posten bringer lys ind i en mørk tid” stod der på en seddel, der var bundet om halsen på to X-mas, der stod og ventede på mig en gang i Dr. Larsens Vej-kvarteret.

Den slags varmer et gammelt posthjerte, og efter en sådan dag med utallige ”Glædelig jul” i ørerne vendte man tilbage til ”huset” i julestemning.

Hadsten havde egen postmester, men det store dyr i åbenbaringen var selveste kredspostmesteren i Randers, og det kunne hænde, at begge havde været så glad for årets indsats, at der også fra den store mester i Laksestaden ventede en erkendtlighed på kontoret efter det afsluttende glas portvin i pakrummet.

Også i julen kan der opstå uventede situationer, for i en by, der er delt med et øksehug af banen, kan det være svært for udefrakommende at finde rundt. Højbroens frakørselsmuligheder er det ikke alle, der er fortrolig med.

Gamle dages postbude var, som alle ved, omvandrende orakler, der blev spurgt til råds om alt, og en lillejuleaftensdag rullede en ung dame sin Folkevogn ind til siden og spurgte posten på Kirkevej, hvordan man dog fandt om i Vestergade.

Posten forklarede hende, at hun måtte hen omkring Ringvejen og til venstre og sagde til sidst:
-Frøkenen er måske ikke særlig kendt her i Hadsten?

-Næh, svarede hun og slog genert øjnene ned: -Jeg skal hen med julegaver til min bedstemor, og det er faktisk kun hende, der kender mig…

Og med hensyn til alvidenheden gjorde postbuddet i Hadbjerg en dag holdt med sin cykel ud for kirken, da en lille dreng kom hen til ham. Med tungen i den ene kind henvendte knægten sig til etatens vismand:
-Carøe – min mor siger, at posten ved alt, og jeg er da godt klar over, at det her er Guds hus, og at jeg skal til julegudstjeneste der inde i morgen. Jeg ved også godt, det der oppe er Guds himmel. Men der er jo lidt langt mellem de to, så hvor er Guds flyvemaskine..?

Nå, nu kommer en af mine døtre for at stoppe et juleæble i munden på mig, så jeg kan tie stille.

Jeg kan lige nå at afslutte med – meget apropos unge piger – at det er den 24. december.

Det ER jul, og husk i den forbindelse, at kommer du i julesneen til at gå bag en pige, må du ikke træde i hendes fodspor, for så tager du lykken fra hende.

Forhåbentligt kunne de gamle julekort med postbude, nisser og sne gennem godt og vel 100 år give lidt adspredelse i vintermørket, men nu vender lyset tilbage…

Glædelig Jul til alle Pingvinnyts læsere – og lad os så håbe på et godt nyt år; fri for coronabøvl og al anden dårligdom!

 Ja, posten ordnede alt…

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Natteravnene
22. jan. 2022

Natteravnene

Viva Las Vegas
25. jan. 2022

Viva Las Vegas

Loading...

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Min tilværelse som badevægt er faktisk ved at blive lettere… ... læs mere
Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

I bedste sendetid lørdag aften tegnede den tyske TV-kanal NDR et fuldbyrdet glansbillede af kongeriget Danmark ... læs mere
Fortsætter PingvinNyt?

Fortsætter PingvinNyt?

Lars Toft Hansens bortgang efterlader sitet i et stort tomrum ... læs mere
Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 - 2022):

Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 – 2022):

PingvinNyts utrættelige og initiativrige ejer og redaktør, Lars Toft Hansen, er gået bort ... læs mere
”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

Randers Teater slap med skrækken og kan den 25. januar afvikle den planlagte premiere på den årlige musikalske vinterforestilling ”Viva Las Vegas” i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (57)

UD I NATUREN (57)

Kom med til Frijsenborg, Pøt Mølle og Lilleåen i Laurbjerg på en januardag, hvor de grå skyer endelig lettede. 😊 ... læs mere
Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Vi badevægte bliver motioneret flittigt i denne tid… ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Nostalgi og boghandlerromantik ... læs mere
Mundsvejr og bragesnak!

Mundsvejr og bragesnak!

Vi har hørt det utallige gange: Mindre bureaukrati, mere velfærd for pengene… ... læs mere
Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Banedanmark arbejder fortsat på brobyggeriet i Lerbjerg i forbindelse med elektrificeringen af jernbanen og lukning af jernbaneoverskæringen. Ved at nedlægge overkørslen kan passagertogets tilladte hastighed på strækningen øges til mere end 140 km/t, og rejsetiden kan forkortes ... læs mere
Ærgrer mig lidt

Ærgrer mig lidt

Bus `hjerterte banker for foreningslivet ... læs mere
Følg med i badevægtens dagbog

Følg med i badevægtens dagbog

Nytårsfortsætterne går ofte ud over badevægten i badeværelset ... læs mere
Loading...