|

EN ÆGTE GAMMELNISSE SKAL VÆRE FRA 1904

Eller ældre, kan man tilføje.
Faktum er, at den første Gammelnisse, iført julemærke, så dagens lys i 1904, men Gammelnissen selv var naturligvis meget ældre…

DANMARKS FØRSTE JULEMÆRKE –

OG VERDENS…

Af Kurt Villy Svendsen

 

Forrige afsnit berettede om idéen til det, der blev verdens første julemærke – det danske fra 1904 – med Dronning Louise som motiv.

Dronningen sidder omgivet af blomsterranker og rigsvåbnet – et meget elegant mærke. ”Vi fører løver i vort skjold af hjerter tæt omsatte”, som der står i den gamle sang af Grundtvig.

Omkring julemærkets udgivelse i 1904 bragte datidens store ugeblad ”Illustreret Familie-Journal” den 18. december følgende korte notits ved siden af et billede af mærket:
”En brillant idé.

Postekspedient Holbøll i København har haft den udmærkede idé at foreslå udstedelsen af et ”Velgørenhedsmærke”, som efter behag kan påklæbes breve”.

Julemærket fra 1904 er stadig let at finde blandt frimærkehandlere og på byttemøder, men det er straks noget vanskeligere at finde mærket på et julekort.

Jeg har samlet og interesseret mig for Hadstens posthistorie i over 40 år og har aldrig set et brev eller kort fra Hadsten, Lerbjerg eller Voldum med mærket fra 1904, så lokalt er det meget sjældent.

Jeg har drøftet julemærket 1904 adskillige gange med andre postkort- og julemærkeinteresserede, og der er en mulighed for, at mærket slet ikke er blevet solgt i Hadsten.

Det bør i den forbindelse huskes, at Hadsten i 1904 endnu ikke rådede over et postkontor, men kun en jernbanepostekspedition.

Datidens lille boglade i det nuværende Søndergade, ejet af J. B. Aastrup, omtaler ikke mærket i nogen af sine annoncer, og det er højst tvivlsomt, om jernbanepostekspeditionen har forhandlet julemærker i 1904. Alligevel kan datidens afsendere af julehilsner sagtens have benyttet mærket, som kunne købes i Randers og Århus.

Således presset må man gå på kompromis med samleområdet, og heldigvis er Laurbjerg med i Favrskov Kommune. Fra denne tidligere stationsby har jeg et virkelig godt julekort fra 1904, komplet med mærke.

At kortet samtidig indeholder en fin, lille lokalhistorie, gør det ikke mindre interessant.

Motivet, udgivet af Valdemar Tvenstrups Forlag i Randers, viser ”Nymølle ved Laurberg og Sluserne”. Kortet sendes med de hjerteligste jule- og nytårshilsner af familien Kr. Welling, og hilsenen gælder familien Raun på ”Løjstrupenggaard”.

Som det ofte ses, er julemærket placeret i kortets venstre hjørne, og da frimærket er sluppet uden om postekspeditionens stempel, har landpostbuddet på korrekt vis valgt at blækannullere mærket.

Jens Kristian Jensen Welling, født den 21.10.1843 i Gjessinggaard Mølle, Tvede Sogn, Nørhald Herred, var gift med Mathilde Louise Hansen af København.

Foruden at være Cand. phil. var Welling gård- og mølleejer i Nymølle ved Laurbjerg, hvor også sønnen – Johannes Welling – boede.

Det skal vise sig at blive Kristian Wellings sidste jul, for den 16.6.1905 afgik mølleejeren ved døden, kun 61 år gammel. Sønnen Johannes og hustruen, Ingeborg, overtog derefter Nymølle.

Det viste julekort er formidlet af et bud, som gik ud fra jernbanepostekspeditionen i Laurbjerg, hvor stationsforstanderen i 1904 hed Frederik Chr. Møller Honum.

Forstanderen boede i stationsbygningen sammen med fru Kathrine, 6 børn, en stuepige og en trafikelev.

Ja, svundne stationsbyer med alt deres brogede liv.

Snydes for en ægte dansk nisse anno 1904 skal de ærede læsere imidlertid ikke, og når han tilmed har et bierhverv – eller en Nebengesjæft på godt dansk – som postbud, bliver det ikke større.
Kunstneren Eigil Petersen er manden bag det i alle henseender nydelige julemotiv, og Petersen, der var født så langt borte som i Klaksvig på Færøerne (14.7.1876), udgav talrige spændende julekort, hvor en rigtig Gammelnisse – ofte med høj cigarføring – udfører dristige, frække julekunster overfor borgerskabet. Nyd Eigil Petersens hyggelige Gammelnisse som dagens indledningsmotiv.

Hvad kunne godtfolk i Hadsten ellers komme i julehumør over i 1904?

Jo – man kunne gå hen til ølhandler L. P. Mortensen i Nørregade og nyde hans glimrende produkter fra Ceres og dertil få et “Glædelig Jul” med i købet samt Mortensens vise ord: ”Ja – det løber op, det, der løber ned”…

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny landdistriktspolitik med fokus på fællesskaber, samarbejde og det gode liv

Ny landdistriktspolitik med fokus på fællesskaber, samarbejde og det gode liv

Byrådet har godkendt forslaget til en ny politik for landdistrikterne med titlen ”Livet i landdistrikterne – fællesskaber for alle” ... læs mere
Nyt byggeri i Hammel giver borgere med hjerneskade bedre muligheder for træning

Nyt byggeri i Hammel giver borgere med hjerneskade bedre muligheder for træning

Nye fysiske rammer skaber bedre forudsætninger for rehabilitering af borgere med kompleks erhvervet hjerneskade. Det viser en ny evaluering fra forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM ... læs mere
Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune træder nu ind i skaleringsprocessen 'Sammen om ny teknologi og centraliseret respons'. Samarbejdet skal føre til nye løsninger, som kan øge trygheden for borgere i eget hjem og frigive tid blandt medarbejdere i hjemmeplejen ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

De tre afdelinger af Ældre Sagen i Favrskov har indsendt et fælles høringssvar til det kommunale budget for 2024-2027 ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 46

UGENS NATURBILLEDER nr. 46

September går på hæld og vi har passeret efterårsjævndøgn, hvilket betyder, at vi nu er gået ind i vinterhalvåret. Dette er dog svært at fornemme på ugens vejr, som byder på løvfaldssommer, altså over 20 grader tre dage i træk ... læs mere
Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Favrskov Kommune har valgt 51-årige Mette Bødiker Vestergaard til stillingen som sundhedschef. Mette Vestergaard tiltræder i jobbet 1. november 2023 ... læs mere
På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

I Danmark har vi en rekordhøj overlevelse efter hjertestop uden for hospital – særligt i det offentlige rum. Ambitionen er, at endnu flere skal overleve, og ny dansk forskning viser, at de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv ... læs mere
Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Ro på skatten trods højere vurdering ... læs mere
18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

To drenge sigtet – den ene fra Favrskov ... læs mere
Har du et barn mellem 10-13 år?

Har du et barn mellem 10-13 år?

I Danmarks Motions uge, kan dit barn helt gratis og uforpligtende komme og være med på vores Børne Bootcamp hold Torsdag kl. 18:30-19:15 ... læs mere
Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Som noget nyt viser Boligsiden de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 på kort. Den nye funktion gør det let og overskueligt at sammenligne vurderinger i ens nabolag, så boligejere nemt kan få sig et overblik over, hvad tilsvarende boliger i deres ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 45

UGENS NATURBILLEDER nr. 45

I dag står den på en lun septembercocktail med både frugt og sommerfugle ... læs mere
Loading...