EN DYRLÆGE KOM TIL BYEN
Tekst og billeder: Kurt Villy Svendsen
Den 4. maj 1905 kom en dreng til verden på en landbrugsejendom i Sønderbæk mellem Randers og Viborg. Han blev døbt Kristen Espersen Pedersen og var søn af gårdejer Martin Pedersen og hustru Madsine Rasmine.
Faderen døde imidlertid af tuberkulose som 28 årig, hvor sønnen var fire år gammel, og derefter solgte den lille Kristens mor ejendommen og flyttede til Randers.
K. E. Pedersen blev døbt i Sønderbæk Kirke 12. juni 1905
Kristen kom senere på Randers Realskole, hvor han fik sin præliminæreksamen under skolebestyrer Christensen-Dalsgaard.
Efter veloverstået eksamen søgte den unge mand arbejde hos ”Store Nordiske” og ØK, men uden held. Da gik han resolut ind til skolebestyreren og spurgte, hvad han egentlig skulle bruge den eksamen til, som alle priste i så høje toner.
-Du skal være dyrlæge, svarede Christensen-Dalsgaard straks, og sådan blev det.
Randers Realskole, hvor Kristen Pedersen hentede sin visdom
Uden at kende noget som helst til hverken dyrlægestudiet eller dyrlægegerningen, gennemførte Kristen Pedersen de 6 år på Veterinærskolen, hvorefter han blev assistent.
Som han selv sagde: -Jeg sneg mig da igennem!
I foråret 1930 kom den unge mand til Hadsten, hvor han fik arbejde hos den navnkundige Dyrlæge Jensen og hurtigt selv blev et kendt ansigt i byen.
Mange i Hadsten husker sikkert stadig Dyrlæge K. E. Pedersen, eller ”K. E.”, som blev hans kaldenavn i lokalsamfundet, og han fortalte om 1930´erne, at det var fantastisk, så god tid folk havde den gang.
Når den unge dyrlæge gik med sin chef om morgenen, skulle denne altid først til barber i Østergade. I starten var det hos Sofus Nielsen og senere Arne Sørensen.
Selv om Dyrlæge Jensen kun skulle barberes, måtte man regne med, at en time til halvanden kunne der let gå.
Her mødte dyrlægen nemlig hver formiddag Dr. Møller, apoteker Rosen, manufakturhandler H. A. Hansen og isenkræmmer Staack, hvorpå mændene drøftede verdenssituationen og livet i det hele taget og fik en kop kaffe, mens man samtidig studerede Jyllands Posten og skældte ud på datidens politikere.
-Har d´herrer set, at Stauning går til valg under mottoet ”Stauning eller kaos”, spurgte Sofus Nielsen en dag.
-Ja, replicerede dyrlæge Pedersen: -Så stemmer folk da på Stauning, for Kaos er der ingen, der kender…
Dagens meget specielle postkort viser Sofus Nielsen ved sin salon på Østergade 7, hvor dyrlægerne mødtes med byens førende mænd.
Desuden et opslag om netop Statsminister Stauning, der besøgte Hadsten få år efter, at K. E. Pedersen var kommet til byen…