|

EN PÅMINDELSE

Alt har sin tid, intet varer evigt, men nogle mennesker forventer noget af os, mens tid er.
Tankevækkende ord af Ole Juul i netop denne tid, hvor en ukendt fare truer os alle…

EN PÅMINDELSE

Af Ole Juul

              Som hun lå der i sin seng, da jeg for år tilbage besøgte hende, var det åbenlyst, at hun ikke forventede sig mere af livet. Hun var et godt stykke oppe i halvfemserne, træt og tilsyneladende mæt af dage, havde været enke i adskillige år, børn, børnebørn og de ældste oldebørn var alle godt i vej, så da hun en dag pludselig følte sig sløj og temmelig afkræftet, mente hun, at nu var tiden kommet, da hun skulle herfra. Hun havde da lagt sig i sengen for ikke mere at stå op, var holdt op med at indtage fast føde, og skønt lægen og familien mente, at det nok ikke var så alvorligt, som hun troede, så havde hun besluttet sig, og de i den nærmeste familie, der kendte hende, vidste, at med hendes stædighed, var der ikke meget at gøre.

              Så hændte det, at et af hendes mange oldebørn kom ud for en alvorlig ulykke. Familien blev underrettet, og der gik også besked til den gamle. Da rejste hun sig fra sengen, lige så beslutsom som hun havde lagt sig, gik i køkkenet og tilberedte et solidt måltid, og så var hun ellers klar til at tage endnu en tørn. Der var stadig noget, hun kunne hjælpe til med, og der var åbenbart ikke bud efter hende – endnu.

              Det blev der nogle år senere, da hun uden varsel blev ramt af en blodprop i hjertet. Få dage senere blev hun begravet fra den kirke, hvor hun var døbt, konfirmeret og viet, og det blev, skønt vemodigt, en livsbekræftende dag.

              Jeg kom i tanke om hende forleden, hvor der indtraf en hændelse, som for mig blev noget af et vink og i alt fald en påmindelse til alvorlig eftertanke.

              Jeg var på vej hen over Fyn til et foredrag, var taget hjemmefra i god tid, og undervejs fik jeg spontant den tanke at lægge vejen om til en af de kirkegårde, hvor nogle af de gamle i slægten ligger begravet.

              Jeg fandt gravstederne og efter at have læst inskriptionerne på stenene og sendt en hilsen hinsides, gik jeg i mine egne tanker tilbage ad den brede, nyanlagte midtergang på kirkegården. Det havde været frostvejr i nogle dage, men nu havde solen fået magt, og gangen var blødt op at vejrskiftet. Pludselig, mens jeg gik der, gav jorden efter under mig, og inden jeg kunne gøre noget, stod jeg en meter nede, i bogstaveligste forstand i en gammel grav, som åbenbart havde ligget der, før man havde anlagt den nye gang. Der var ingen andre på kirkegården, men havde der været det, ville de til deres store forbavselse have set en midaldrende mand møjsommeligt arbejde sig op af en grav.

              Jeg kom omsider op af graven, og med forsigtige trin nåede jeg ned til den store jernlåge, der fører ind til kirkegården, og lidt efter var jeg ude og tilbage i ”de levendes land”.

              Som om oplevelsen ikke var påmindelse nok, kom jeg på vej tilbage til hovedvejen til at køre bag en rustvogn med en smykket kiste, og i disse minutter, mens jeg kørte der, så jeg for mit indre blik ansigter på mennesker, der står mig nær, men jeg som i al den travlhed, der præger os i tiden, alt for længe har forsømt, og jeg blev slået af tanken om, at også min dag kommer. Men det var ikke den dag, og der er noget, der skal nås inden da.

              Ja, sådan bliver vi på forunderlig måde mindet om, at alt har sin tid, at intet varer evigt, men at der er mennesker, der mens tid er, forventer noget af én. En skønne dag er det for sent, men inden da er tiden kostbar.

              Det fik jeg den dag et vink om – til grundig eftertanke.              

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Forbrugerombudsmandens kigger nu Midt trafik efter i sømmene

Forbrugerombudsmandens kigger nu Midt trafik efter i sømmene

På vegne af Ældrerådet i Favrskov Kommune, Erik Bertelsen,formand ... læs mere
INGEN HJEMME!

INGEN HJEMME!

I forbindelse med helligdage bliver det lagt en ekstra affaldssæk under låget på affaldsstativet. Det fortæller evt. indbrudstyve, at der er ”frit lejde”… ... læs mere
GLÆDELIG PINSE - HJERTESPROGET

GLÆDELIG PINSE – HJERTESPROGET

Når isen brydes, og ordene høres - og forstås; så kan der ske det, at de går lige til hjertet. Læs Ole Juuls dejlige pinseklumme ... læs mere
Gamle køretøjer bringer minderne frem - på Møllegården i Hadsten

Gamle køretøjer bringer minderne frem – på Møllegården i Hadsten

Af Jørgen Kjær De fleste ejere af klassiske køretøjer kender det sikkert: Sådan en havde min far, da jeg var lille. Jeg havde selv sådan en Folkevogn en gang, det var min første bil. Min farbror havde sådan en traktor, ... læs mere
Genåbning

Genåbning

Så er HØST udkommet ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: HISTORISKE ROMANER MED STÆRKE KVINDER ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 469.

Ugens naturbilleder nr. 469.

Til pinse når skoven bli'r rigtig grøn ........og foråret takker af med sommerlige toner😎 ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Beskæftigelsesministeren har besluttet, at der fra 27. maj 2020 igen er åbnet for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, kommunerne og a-kasserne ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde ... læs mere
Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Mikkel Rasmussen, Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Loading...