|

EN PÅMINDELSE

Alt har sin tid, intet varer evigt, men nogle mennesker forventer noget af os, mens tid er.
Tankevækkende ord af Ole Juul i netop denne tid, hvor en ukendt fare truer os alle…

EN PÅMINDELSE

Af Ole Juul

              Som hun lå der i sin seng, da jeg for år tilbage besøgte hende, var det åbenlyst, at hun ikke forventede sig mere af livet. Hun var et godt stykke oppe i halvfemserne, træt og tilsyneladende mæt af dage, havde været enke i adskillige år, børn, børnebørn og de ældste oldebørn var alle godt i vej, så da hun en dag pludselig følte sig sløj og temmelig afkræftet, mente hun, at nu var tiden kommet, da hun skulle herfra. Hun havde da lagt sig i sengen for ikke mere at stå op, var holdt op med at indtage fast føde, og skønt lægen og familien mente, at det nok ikke var så alvorligt, som hun troede, så havde hun besluttet sig, og de i den nærmeste familie, der kendte hende, vidste, at med hendes stædighed, var der ikke meget at gøre.

              Så hændte det, at et af hendes mange oldebørn kom ud for en alvorlig ulykke. Familien blev underrettet, og der gik også besked til den gamle. Da rejste hun sig fra sengen, lige så beslutsom som hun havde lagt sig, gik i køkkenet og tilberedte et solidt måltid, og så var hun ellers klar til at tage endnu en tørn. Der var stadig noget, hun kunne hjælpe til med, og der var åbenbart ikke bud efter hende – endnu.

              Det blev der nogle år senere, da hun uden varsel blev ramt af en blodprop i hjertet. Få dage senere blev hun begravet fra den kirke, hvor hun var døbt, konfirmeret og viet, og det blev, skønt vemodigt, en livsbekræftende dag.

              Jeg kom i tanke om hende forleden, hvor der indtraf en hændelse, som for mig blev noget af et vink og i alt fald en påmindelse til alvorlig eftertanke.

              Jeg var på vej hen over Fyn til et foredrag, var taget hjemmefra i god tid, og undervejs fik jeg spontant den tanke at lægge vejen om til en af de kirkegårde, hvor nogle af de gamle i slægten ligger begravet.

              Jeg fandt gravstederne og efter at have læst inskriptionerne på stenene og sendt en hilsen hinsides, gik jeg i mine egne tanker tilbage ad den brede, nyanlagte midtergang på kirkegården. Det havde været frostvejr i nogle dage, men nu havde solen fået magt, og gangen var blødt op at vejrskiftet. Pludselig, mens jeg gik der, gav jorden efter under mig, og inden jeg kunne gøre noget, stod jeg en meter nede, i bogstaveligste forstand i en gammel grav, som åbenbart havde ligget der, før man havde anlagt den nye gang. Der var ingen andre på kirkegården, men havde der været det, ville de til deres store forbavselse have set en midaldrende mand møjsommeligt arbejde sig op af en grav.

              Jeg kom omsider op af graven, og med forsigtige trin nåede jeg ned til den store jernlåge, der fører ind til kirkegården, og lidt efter var jeg ude og tilbage i ”de levendes land”.

              Som om oplevelsen ikke var påmindelse nok, kom jeg på vej tilbage til hovedvejen til at køre bag en rustvogn med en smykket kiste, og i disse minutter, mens jeg kørte der, så jeg for mit indre blik ansigter på mennesker, der står mig nær, men jeg som i al den travlhed, der præger os i tiden, alt for længe har forsømt, og jeg blev slået af tanken om, at også min dag kommer. Men det var ikke den dag, og der er noget, der skal nås inden da.

              Ja, sådan bliver vi på forunderlig måde mindet om, at alt har sin tid, at intet varer evigt, men at der er mennesker, der mens tid er, forventer noget af én. En skønne dag er det for sent, men inden da er tiden kostbar.

              Det fik jeg den dag et vink om – til grundig eftertanke.              

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ikke meget at komme efter i Favrskov?

Ikke meget at komme efter i Favrskov?

Ifølge ”GUIDE TIL AARHUSREGIONEN” er det ikke rigtigt ulejligheden værd at tage til Favrskov ... læs mere
annonce  : Vi sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : Vi sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Hej med JER - der vil danse

Hej med JER – der vil danse

Seniordans, start 7 oktober 2020 ... læs mere
Morten Lønvig udstiller helte i Uhresalen i Hinnerup

Morten Lønvig udstiller helte i Uhresalen i Hinnerup

Torsdag den 20. august åbner udstillingen ’Mig og mine superhelte’ af Morten Lønvig i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Risiko for mug i rugbrød

Risiko for mug i rugbrød

Schulstad tilbagekalder flere varianter af rugbrød grundet risiko for mug. Risiko for mug gør produkterne uegnede til menneskeføde. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 6. august 2020 ... læs mere
Nye veje i ældreplejen

Nye veje i ældreplejen

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
NYT fra Håndboldfronten

NYT fra Håndboldfronten

Opstart Håndbold for u11 drenge - Årgang 2009/2010 ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" og læs lidt Pølsehistorie

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” og læs lidt Pølsehistorie

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 479.

Ugens naturbilleder nr. 479.

I dag kommer du med ad kunststien ved Ramten og Dystrup Sø. Kunstværkerne er stillet til rådighed af kunstnere fra Djursland. Et besøg værd😊 ... læs mere
Smukke blomster

Smukke blomster

Grøftens naturlige blomster i Søndergade ... læs mere
Loading...