|

EN ROSE SÅ JEG SKYDE

Følg præsten på et sygehusbesøg i julen. Gribende og tankevækkende klumme af Ole Juul.
Glædelig 2. søndag i Advent!

”EN ROSE SÅ JEG SKYDE”

Af Ole Juul

Sygehuset, en råkold decemberdag. Hun går med raske skridt ned ad gangen, hen mod døren, hvorover lampen blinker. Jeg står med ryggen til, ser flygtigt på opslagstavlen på væggen med fotografier og navne på afdelingens personale, en seddel med oplysninger om hverdagsgudstjeneste i den rygefri opholdsstue, ugens menukort, mens jeg venter på at stuegangen derinde er forbi. Idet hun går forbi, bag mig, vender jeg mig om sender hende et flygtigt blik. Hun smiler, venligt, og fortsætter.

Da hun er ud for en åben dør, standser hun og siger et par opmuntrende ord til patienten derinde og skynder sig ned til døren med den blinkende lampe. Hun ved, at der er brug for hende. Også der. Døren ved siden af mig går op, og lægen og et par andre sygeplejersker kommer ud. Den ene nikker til mig som tegn på, at jeg gerne må gå ind. Hun lader døren stå åben, og jeg står lidt, venter, og ser hen mod sengen. Ansigtet derhenne er bortvendt, hun ser ud ad vinduet, op mod den frostklare himmel, hendes tanker er et andet sted, ved jeg, og der er så lidt, jeg kan gøre. Jeg går ind, sætter mig ved sengen, tager hendes hånd og hun vender sig, og smiler.

”Er det dig. Det er rart at se dig. Hvordan har I det derhjemme?”

Jeg fortæller hende om børnene, om løst og fast derhjemmefra, om naboerne, og hun ser på mig med et uudgrundeligt blik. Hun er træt, det er tydeligt. Da jeg har siddet lidt, gør jeg tegn til at gå, men hun holder fast i min hånd og besværet rækker hun en arm ud og tager en æske chokolade fra skuffen i bordet ved siden af sengen. ”Det er til pigerne. Hils hjemme og kom snart igen”.

Jeg trykker hendes hånd og ønsker hende god bedring. Hun ser på mig, siger ingenting, nikker og vender atter hovedet bort mod vinduet, den blå himmel.

Ude på gangen er et par sygehjælpere i gang med at hælde middagsmaden op i tallerkner og en sygeplejerske tæller piller op i små plasticglas. En ældre mand er på vej hen mod sin stue, han har godt fat i den runde træstok, der er skruet fast i væggen. Han standser, står stille et øjeblik og hiver efter vejret. Sygeplejersken sætter pillerne fra sig og går over mod ham. Hun tager ham under armen, hvisker et par ord til ham. Han retter sig op og smiler. Jo, han kan godt selv, og med en tilkæmpet værdighed tripper han videre.

Maden bliver bragt ind på stuen, pigen stiller bakken på det lille bord, bøjer sig ind over sengen og ordner hovedpuden bag den gamle. Fra radioen i væggen lyder dæmpet sang, tonerne fra en gammel julesalme. Han forsøger at sidde op, hun hjælper ham og støtter ham med en hånd i ryggen, mens han langsomt fører skeen med den varme suppe op til munden. Der løber lidt ned ad hagen, og hun tørrer ham, tager skeen. Han ser op på hende og lader hende made sig som et barn.

Jeg går hen ad gangen, ned mod døren. Foran mig ser jeg en mand i kørestol. Han når døren før mig og med den ene hånd på hjulet standser han, læner sig forover i stolen og åbner døren for mig.

”Glædelig jul” siger han. Jeg nikker til ham, strejfer med hånden hans skulder, ja, glædelig jul også til dig. På vej hjem i bilen tænder jeg radioen, ordene fra salmen glider over i indtrykkene fra gangen deroppe, ”…den lyse for os ville og sprede mørket her”.

Jeg lytter, vi er på en skole et sted i Jylland, og nu fortæller en lys barnestemme om barnet i krybben, om moderen, der ikke nåede hjem, men måtte føde i en stald, om hyrderne, der kom og så til hende. Men det er jo en helt anden historie – eller er det?

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fokus på konflikter i Hammel

Fokus på konflikter i Hammel

I den seneste tid har en gruppe unge skabt uro og udøvet hærværk i Hammel. Favrskov Kommune har sammen med politiet, SSP-konsulenterne og de berørte skoler sat gang i flere tiltag for at løse konflikten og skabe tryghed ... læs mere
Succes med idrætslinjen på Skovvangskolen

Succes med idrætslinjen på Skovvangskolen

Idrætslinjen på Skovvangskolen i Hammel har lige fejret fem års jubilæum ... læs mere
Ikke meget at komme efter i Favrskov?

Ikke meget at komme efter i Favrskov?

Ifølge ”GUIDE TIL AARHUSREGIONEN” er det ikke rigtigt ulejligheden værd at tage til Favrskov ... læs mere
Flere penge på vej til de frivillige

Flere penge på vej til de frivillige

Af Charlotte Green Byrådsmedlem for Det konservative Folkeparti ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

I 1950'erne blev dette billede taget af chauffører og medarbejder hos A. Gadeberg,  Hadsten, ... læs mere
Rigspolitichef: Reglerne er til for vores alle sammens skyld

Rigspolitichef: Reglerne er til for vores alle sammens skyld

Vi har vist før, at vi som samfund kan bremse smitten. Og det er stadigt vigtigt at holde afstand og holde fast i gode vaner, siger Thorkild Fogde ... læs mere
Listeria i frisk økologiske salater

Listeria i frisk økologiske salater

Coop Danmark A/S tilbagekalder tre partier frisk økologiske salater, da der er risiko for listeria i produkterne ... læs mere
Borgmester Nils Borrings svar til indlæg i ”SAT PÅ SPIDSEN” fredag den 7. august:

Borgmester Nils Borrings svar til indlæg i ”SAT PÅ SPIDSEN” fredag den 7. august:

Byrådet besluttede 26. november 2019 at tilslutte sig turismedestinationsselskabet VisitAarhus ... læs mere
Loading...