|

EN SAGA BLOTT

I dagens klumme mindes Ole Juul de gode, gamle kirkebøger, som vi er nogen, der sætter stor pris på…

EN SAGA BLOTT           

Af Ole Juul

Jeg kan endnu se ham for mig, som han sidder på mit kontor, fordybet i sognets gamle kirkebøger. Han havde som pensionist besluttet sig for at lave lidt slægtsforskning, og som enhver, der har givet sig i kast med det, ved, griber det om sig, så en dag bankede han på min dør og bad om hjælp til at finde nogle oplysninger i hovedministerialbøgerne for Ødum sogn, som kirkebøgerne rettelig hedder.

Jeg var dengang ganske grøn i embedet og ny på stedet, så det blev til en del timer i hans selskab i et forsøg på sammen med ham at finde frem til de rigtige oplysninger og dermed også få indblik i sognets personalhistorie. Det blev ganske givtigt og ad den vej blev jeg opmærksom på familiemæssige relationer i sognet, som siden har været til stor gavn i mit arbejde, og som en god sidegevinst lærte jeg i de timer, vi sad og læste og skrev, et sognebarn særdeles godt at kende. Gennem ham fik jeg et bredt kendskab til en lokalhistorie, som jeg har haft glæde af lige siden.

De ældste kirkebøger i Danmark kan dateres til 1646, og de har i alle de år fungeret som en slags embedsprotokol, hvori sognets præst har skullet indføre bl.a. fødsler, dåb, vielser og dødsfald. I de ældste af de kirkebøger, som endnu befinder sig i arkivet her i præstegården, kan man finde ganske pudsige og interessante oplysninger om nogle af de personer, der af den ene eller den anden grund er blevet registreret. Efterhånden ophørte -til slægtsforskeres ærgrelse – denne form for ”historieskrivning”, og i sin tid lærte jeg på pastoralseminariet, at det kun var de oplysninger, der var nødvendige for attestudstedelser, der måtte nedfældes i kirkebogen.

Når jeg sidder og gør mig disse tanker om de gamle kirkebøger, skyldes det, at jeg engang på et kursus fik en indføring i, hvordan jeg for fremtiden som embedsmand i den danske folkekirke skulle registrere bl.a. fødsler, vielser og dødsfald. Bogen var lukket for altid, og nu gjaldt det ”den elektroniske kirkebog”. Nu skulle der ikke blades og skrives, nej, nu skulle oplysningerne tastes ind på en skærm, og når det var gjort, kunne man med et enkelt tryk på tastaturet sikre sig, at oplysningerne når frem til de rigtige kontorer.

Efter sigende skulle det give en stor lettelse i det daglige arbejde som såkaldt ”kirkebogsførende” præst, men der kommer alligevel til at mangle noget på ”kontoret”. Når man som jeg i mange år omtrent dagligt sad med en kirkebog opslået på skrivebordet, og ofte faldt i staver over den righoldighed af historie, der springer op fra de gulnede sider, så vil det fremover blive en noget anden og kølig tilgang, præster får til hele registreringsarbejdet.

Kirkebogen, som man har kendt i århundreder, er nu landet over en saga blott, og tilbage sidder man med det ubesvarede spørgsmål, hvad vi i grunden har vundet ved en så radikal ændring af tidligere praksis. Det kan kun fremtiden vise. Omkring sikkerheden er alting endnu uvist, men ét er vist, fremtidens elektroniske kirkebogsførere vil komme til at mangle nogle af de gode oplevelser og den lærdom, vi andre fik via de gamle kirkebøger.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.2 Færdselsuheld i Favrskov

2 Færdselsuheld i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Blev sigtet efter hashfund i bilen

Blev sigtet efter hashfund i bilen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Boligsiden.dk:

Boligsiden.dk:

Salget af byggegrunde er efter 1. halvår højere end i hele 2019 ... læs mere
UD I NATUREN (31)

UD I NATUREN (31)

I dag lægger vi vejen forbi høst på Bidstrup, blomstereng ved fiskeparken, en varm dag på Rækkevej samt diverse blomster ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Fra Favrskov Affald A/S ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En diplomatisk personlighed kombineret med gennemslagskraft

En diplomatisk personlighed kombineret med gennemslagskraft

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Loading...