|

EN TUR MED BUSSEN…

20. december og Kurt Villy er til en afveksling i det nostalgiske hjørne. I dag skal vi med rutebilen, og undervejs hilses der på både Amorsen, Lars Madsen og Poul Erik Jensen…

Dagens julepost: Kurt Villy Svendsen

RANDERSBILEN

Kære julelæsere!
Mange har det sikkert ligesom denne juleskriverkarl: Der mangler noget på PingvinNyt, men hvad er det?
Igennem mange år blev vi forkælet med interessante, sjove, hyggelige, mærkværdige – men altid nærværende julebilleder – fanget ude i byen af den gamle Pingvinfotograf Jørgen Amorsen.

Billederne er savnet, og det samme er Jørgen Amorsen, som desværre afgik ved døden 7. november i år. Gad vide om chefredaktøren kunne fremtrylle nogle af de bedste vintermotiver?

Dagens afsnit hedder ”Randersbilen”, og jeg kom i den forbindelse til at tænke på netop Jørgen Amorsen, der som bekendt gennem en stor del af arbejdslivet var ansat hos Poul Erik Jensen – rutebilmanden i Galten; hele Hadstens ”Bussemand”.

På Lilleåmarkedet fortalte Amorsen mig engang en historie:

-Første gang, jeg mødte Poul Erik, var i Vejle. Det er mange år siden nu, og det var til en af de store fodboldkampe på Vejle Stadion. Jeg var chauffør og sad og ventede i en bus fra Knud Thomsen i Randers. Poul Erik holdt ved siden af i en af sine busser, og pludselig steg han ud. Hallo, råbte han – vi er jo da kollegaer. Lad os gå IND. Jeg vil gi´ en kop kaffe…

Den kaffetår i kom Amorsen aldrig til at glemme, for nogen tid efter blev han arbejdsløs og prøvede i den anledning at ringe til Poul Erik, der havde været så venlig og lun at snakke med på Vejle Stadion.

-Kom her op i morgen tidlig kl. 8, så snakker vi om det, sagde vognmanden.

Jørgen Amorsen mødte til tiden, og da kaffen var skænket til det smurte rundstykke, bøjede Poul Erik sig ind over bordet og sagde: -Er du kommet for at blive, eller render du igen?

-Njøhhh, jeg regner da med at blive her, svarede Amorsen.

-HALLO, råbte Poul Erik: -Der er én ting, jeg vil sige til dig: Vi to kommer op at skændes, og den dag, det sker, vil jeg ikke ha´, du render…

Derpå rejste vognmanden sig, greb et sæt nøgler og smed dem over til Amorsen.

-Så kan du gå ud og finde den bus, der passer til dem her. Der skal hentes et hold fra Randers Boligforening nede ved Munkebjerg!

Jørgen Amorsen var dermed ansat og blev en betroet medarbejder. ”Hadsten Rejser” på Erslevvej 9 i Nr. Galten pr. Hadsten tilbød på den tid alt i moderne busser fra 10 – 53 personer, fortalte Amorsen mig, og en dag i 1978 købte firmaet en ny Setra, som var en luksusbus med toilet og køkken, og den kostede en hulens bunke penge.

-Det var en meget fornem bus, sagde Amorsen og tilføjede: -Den blev klargjort på Ringsted Karrosserifabrik, og jeg var den heldige, der fik lov til at hente ekvipagen på Sjælland og føre den hjem til Hadsten, men undervejs var der tid til at nyde frokosten på Gunnestrup Færgekro ved Lammefjorden. Setraen nåede i øvrigt at køre 970.000 kilometer, før den blev overtaget af ”De grå Busser” i Ryomgaard.

Tak for bekendtskabet, Jørgen Amorsen – og for de mange hundrede fotografier gennem de forløbne år.

Vilhelm Hansen er mester for denne smukke julerutebil anno 1955, og han er også Rasmus Klumps skaber

Men vi skal se flere busser, for det er jo jul, og rutebilture har noget hyggeligt og gammeldags juleagtigt over sig. Som min gamle ven, Lars Madsen fortalte mig:

-Svendsen for satan! På Randers Centralsygehus var en ældre mand ude fra Ødum-kanten blevet indlagt med dårlig mave. Inden han blev udskrevet, bad overlægen om, an han fjorten dage efter kom med afføringen, således at man kunne undersøge, om behandlingen havde hjulpet.

Randersbilen i Ødum

Efter to uger bankede det på overlægens dør, og han lukkede op. Uden for stod manden, helt blåviolet i ansigtet og stærkt forpustet med en stor spand i hver hånd. Det lykkedes ham dog at fremstamme:
-Ja, her er jeg så med to spandfulde. Resten kommer med rutebilen…

Randers-Hadsten-Spørring-Århus har altid været en populær rute, og min egen gode, gamle moster i Kristrup sprang engang om bord i selvsamme rutebil, for nu ville hun se, om julebelysningen i Århus kunne konkurrere med Randers. Det kunne den naturligvis ikke, viste det sig.

Ved Stahot steg en gammel mand på bussen. Han tog plads ved siden af moster, og de faldt i snak.

-Jo – der De, sagde den gamle mand: -Jeg er såmænd på vej til Aarhus for at deltage i et soldaterjubilæum på Høegh Guldbergsgades Kaserne…

-Ser man det, sagde moster: -Det må da også være morsomt…

-Ja – det er faktisk ganske fornøjeligt, svarede manden.

-Hvor længe er det siden, De har været soldat, spurgte moster derpå.

-Ja, i år er det 72 år siden, lød svaret.

-72 år, udbrød moster forbavset: -Så kan der ikke være mange tilbage fra Deres kompagni…

-Nej, sagde manden med et suk: -De sidste 6 år har jeg været den eneste…

Selv en gammel kontorpakmester og julekalenderskribent havde en tid før Hadsten, og det var ikke i første omgang rutebilen fra Hadsten, jeg ventede på en dag i 1980, da jeg som postbud ved Randers Postkontor i etatens gule Bedford rullede ind på byens rutebilstation.

Hver dag afpostede vi landdistrikternes busser, og det foregik på den måde, at når en postførende rutebil trillede ind på pladsen, låste vi postbilen af og spænede over i rutebilen, hvad enten den nu var fra ”De grønne Busser”, ”Poul Eriks Buslinier” eller ”Østerballes”. Farvekombinationerne og antallet var talrige.

Klokkeslættene stod noteret på et skema fra posthuset, og chaufføren var klar med postsækken i døren og eventuelle værdiforsendelser, som man kvitterede for og løb tilbage til postbilen.

Som forholdsvis ny i faget ville jeg naturligvis gerne undgå fejltagelser, så da den forventede rutebil kom tøffende, sprang jeg kvikt ud af Bedforden, trykkede på låsepalen, knaldede skydedøren i og drønede af sted.

Postsækken fra Mariager blev modtaget, men da jeg kom tilbage til postbilen, kunne jeg konstatere, at den på reglementeret vis var aflåst – og at nøglen sad i tændingen!

Gode råd var dyre. Der var præcis 12 minutter til, den næste bus ankom, men heldigvis var jeg i god form den gang som medlem af Randers KFUM´s løbeafdeling. Kasketten blev smidt ind under postbilen, og det lange ben sat foran.

Af sted gik det mod Nørregade med brevsækken i den ene hånd og den røde jakke flagrende om ørerne.

Jeg nærmest fløj op af posthusets trapper og skreg til min overordnede, at jeg straks skulle have reservenøglen til rutebiltømmeren. Heldigvis var han ikke tungnem, og der lurede et smil i det strenge kontrolløransigt – måske havde han prøvet situationen før. Jeg fik den ønskede nøgle, og af sted det gik over såvel stok som de Randers brosten.

Det KAN lade sig gøre – selv på en vinterdag med sne i gaden, for det sneede jo altid dengang – at løbe fra rutebilstationen, piske rundt om fiskehandler Møller, forcere Torvegade som en hvirvelvind, blæse forbi Niels Ebbesen og hilse høfligt på den udsendte fra ”Visit Randers” for derpå at entre posthusets trappe i fuldt firspring med hovedet under armen, røven ud af bukserne og benene på nakken – og retur; alt på præcis 10 minutter og 45 sekunder. Men man får varmen.

Som min løbekammerat, gode gamle Egon ”Vulcan” Nielsen fra KFUM sagde: ”Det drejer sig om at være hurtig. Det nytter ikke noget, at man kan rende fra Randers til Amerika, hvis man kommer 14 daw´ for sent”..!

Amorsen og Poul Erik klar til tur

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Mens børn- og unge der går til fodbold må komme på græs – må børn- og unge der går i musik- og kulturskoler fortsat bruge deres fritid på online undervisning ... læs mere
De sexgale radikale

De sexgale radikale

Næsten hver tredje kvinde har været udsat for seksuel chikane hos De Radikale… ... læs mere
Regnskab: Sparekassen Kronjylland markant over forventninger

Regnskab: Sparekassen Kronjylland markant over forventninger

Nye kunder og høj aktivitet på boligmarkedet væsentlige årsager til godt resultat i Danmarks største sparekasse ... læs mere
UD I NATUREN (11)

UD I NATUREN (11)

Velkommen til marts og for mange, deres favorit årstid FORÅR🌱FORÅR🌱FORÅR🌱 ... læs mere
Ny genbrugsplads i Hammel er klar til sommer

Ny genbrugsplads i Hammel er klar til sommer

Til sommer slår Favrskov Forsyning portene op til den nye, moderne genbrugsstation i Hammel, der blandt andet byder på nedgravede containere og udvidet åbningstide ... læs mere
Risiko for rester af ethylenoxid i Mou ØKO Karrysuppe

Risiko for rester af ethylenoxid i Mou ØKO Karrysuppe

Danish Crown Foods A/S tilbagekalder et parti Mou ØKO Karrysuppe, grundet risiko for højt indhold af ethylenoxid i produkterne ... læs mere
Jørgen Tang havde 50 års jubilæum i går

Jørgen Tang havde 50 års jubilæum i går

Flemming Tang har sendt dette billede til PingvinNyt ... læs mere
Test-stationer forlænges til 30. april

Test-stationer forlænges til 30. april

Teststationerne i Hammel, Hadsten og Hinnerup er forlænget frem til 30. april med samme åbningstider som hidtil ... læs mere
Så er der gang i Håndbolden

Så er der gang i Håndbolden

Dejligt at se billederne ... læs mere
Vaccinationssted i Hammel klar til at åbne i morgen onsdag

Vaccinationssted i Hammel klar til at åbne i morgen onsdag

De sidste detaljer er ved at være på plads i Arenaen i Hammel Idrætscenter (HIC), hvor det store vaccinationssted åbner i morgen ... læs mere
Loading...