|

ET BARN ER FØDT I BETLEHEM…

GLÆDELIG JUL

Tekst og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

HER KOMME, JESUS, DINE SMÅ…

Eller som der står i den moderne salmebog: ”Her kommer, Jesus, dine små”. Indledningsverset til denne julesalme kom jeg til at tænke på, da jeg bladrede igennem samlingen med gamle julekort, for netop Brorsons smukke salme var en af de første, der blev sunget i mit barndomshjem.

”Velkommen fra din himmelsal til denne verdens tåredal, hvor man dig intet andet bød end stald og krybbe, kors og død”.

Sådan skrev Brorson i et af versene, og det kan ikke udtrykkes mere poetisk.

I PingvinNyts julekalender har vi i år bevæget os vidt omkring gennem december og mødt trolde, nisser, grise, julebagværk, øl og mange andre spændende emner, men lad os slutte af med det egentlige: Jesusbarnets fødsel!

Englene sang den, først for markens hyrder…

Flere tegnere af julekort har anvendt religiøse motiver som julehilsen, og da jeg i sin tid erhvervede Marie Gjødesens prægtige samling af postkort, gemte der sig heri adskillige af slagsen. Pigen fra Askildrup modtog mange, og en del af dem var udført af kunstneren Fritz Kraul.

Efter min mening har Kraul tegnet nogle af de ypperste julekort med Jesusbarnet, Jomfru Maria, De vise Mænd og hyrderne. Jo, Kraul kunne sit krybbespil.

Det var midt i julenat, hver en stjerne glimted mat, men med ét der blev at skue én så klar på himlens bue – som en lille stjernesol…

Jeg har desuden valgt et par motiver af Illa Winkelhorn; en anden glimrende tegner, men af lidt nyere årgang end Fritz Kraul.

Himlens morgenrøde sig lod på jorden føde ved midnatstid i Betlehem, og hyrderne blev fyldt med undren.

Illa Winkelhorn 23.12.1951

Fritz Kraul blev født 6. september 1862 i Altona, og hans enorme produktion af julekort bevæger sig fra forrige århundredskifte og fremefter med utallige flotte kort i perioden omkring 1. Verdenskrig. Ved lejlighed viser jeg gerne eksempler fra Krauls fantastiske nisseunivers, men i dag holder vi os til de religiøse, hvoraf netop ét omhandler ”Her komme, Jesus, dine små”, et julekort afsendt 23.12.1920

Han lagdes i et krybberum; Guds engle sang med fryd derom. Fritz Kraul 23.12.1915

Illa Winkelhorn blev født 2. juni 1912 i Charlottenlund, og hendes produktion er enorm, flot og farverig gennem 1940´erne og videre frem.

”Illa”, som er hendes kunstnernavn, tegnede ligeledes de herligste nisser, men også Illas kort med juletemaet og Jesusbarnet i Betlehem er af højeste klasse.

Vise mænd fra Østerland drog i verden ud på stand.          Illa Winkelhorn 23.12.1950

Præsten og forfatteren Carl Skovgaard-Petersen skrev engang, at Jesu fødsel så ubestrideligt er verdenshistoriens største time: ”Den salige stund, den midnatstid, Vor Herre han lod sig føde. Da klared det op i Østerlid til dejligste morgenrøde. Da lyset oprandt, som jordens bold skal lysne udi og gløde”, tilføjede Skovgaard-Petersen med Grundtvigs ord.

Jesus blev født i Betlehem, det er hævet over enhver tvivl. Men om han blev født i en stald, der hørte til et offentligt herberg eller i et privat hjem, vides ikke. Begge steder har der vel i ”stuen” været en krybbe. ”Skal lysne udi og gløde” henviser til, at Gud lod lyset bryde gennem mørket i selvsamme stund, som Frelseren blev født.

Og Østens vise ofred der, guld, røgelse og myrra skær.  Fritz Kraul 24.12.1916

Det skete på Betlehems marker i midnatstimen; lige der, hvor hyrderne holdt nattevagt over deres hjord: ”Herrens herlighed skinnede om dem”, forklarer Skovgaard-Petersen og fortsætter:

 -Der er meget i Guds frelse, vi mennesker ikke forstår, men derfor skal vi ikke skubbe det til side og mene os færdige med det. Når man undrer sig over mangt og meget i julefortællingen og alt det, der siden fulgte efter, skal man gemme det i hjertet. Thi det, der gemmes i hjertet, det gror; og det, der gror, det folder sig ud. Men det er en gåde til undren, tilbedelse og overvejelse nu og i al evighed…

 

Illa Winkelhorn 23.12.1952

Med indledningsbilleder af den smukke, sneklædte Sct. Pauls Kirke i Hadsten – det sneede som bekendt altid om vinteren i gamle dage – er vi ved vejs ende.

Under normale omstændigheder ville jeg have deltaget i en julegudstjeneste i én af sognets smukke kirker, men normale forhold hersker ikke i år, så tidens alvor gør, at jeg venter, til Coronaens svøbe er fordrevet fra såvel den jyske hede som det øvrige land.

Et vanskeligt år var det – 2020 – et ”Annus horribilis” har nogen kaldt det, men det til trods ønsker PingvinNyt alle læsere en glædelig og velsignet jul.

Tak for interessen og lad os så håbe på et ”Annus mirabilis”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Jessi og Jeppe på TV i aften

Jessi og Jeppe på TV i aften

Wineboutique . Hadsten viser travløb på TV i aften ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Liva er kommunens første EUX sosu-assistent

Liva er kommunens første EUX sosu-assistent

LIVA fra ULSTRUP får fin hue ... læs mere
Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan fra Broholm i Lilleåen

Ryan muntrer sig - friskt gjort - se video ... læs mere
Salming og Hadsten Håndbold indgår stor og lang aftale 

Salming og Hadsten Håndbold indgår stor og lang aftale 

Forlængelse af stor aftale med Salming ... læs mere
Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Musik- og kulturskolerne kom ikke ”på græs”.

Mens børn- og unge der går til fodbold må komme på græs – må børn- og unge der går i musik- og kulturskoler fortsat bruge deres fritid på online undervisning ... læs mere
De sexgale radikale

De sexgale radikale

Næsten hver tredje kvinde har været udsat for seksuel chikane hos De Radikale… ... læs mere
Regnskab: Sparekassen Kronjylland markant over forventninger

Regnskab: Sparekassen Kronjylland markant over forventninger

Nye kunder og høj aktivitet på boligmarkedet væsentlige årsager til godt resultat i Danmarks største sparekasse ... læs mere
UD I NATUREN (11)

UD I NATUREN (11)

Velkommen til marts og for mange, deres favorit årstid FORÅR🌱FORÅR🌱FORÅR🌱 ... læs mere
Ny genbrugsplads i Hammel er klar til sommer

Ny genbrugsplads i Hammel er klar til sommer

Til sommer slår Favrskov Forsyning portene op til den nye, moderne genbrugsstation i Hammel, der blandt andet byder på nedgravede containere og udvidet åbningstide ... læs mere
Loading...