|

FAMILIEN

Har du nogensinde tænkt på, du er bundet sammen med et stærkt fællesskab, kaldet familien?
Læs Ole Juul i dag; som altid tankevækkende!

FAMILIEN

 Af Ole Juul

                      Der gik for nogle år siden i landets større biografer en forunderlig film af David Lynch. Instruktøren er kendt som skaberen af filmen ”Twin Peaks”, der tilbage i tiden blev vist i TV, hvor den, som serien skred frem, gik hen og opnåede kultstatus. David Lynch har opsporet en besyndelig historie om en alderstegen amerikaner, Alvin Straight, der rejser ud for at opsøge sin bror, Lyle. Filmen, ”The Straight Story” er blevet kaldt pensionisternes roadmovie eller 90’ernes svar på ”Easy Rider”, som gik i biograferne for mere end 40 år siden. Dengang foregik rejsen gennem USA på motorcykel, men her i filmen er den blevet skiftet ud med noget så besynderligt som en havetraktor.

Handlingen kommer for alvor i gang, da Alvins Straights bror Lyle bliver ramt af et hjerteslag. Han overlever, men Alvin beslutter sig nu for at besøge broderen, som han på grund af uoverensstemmelser de to imellem, ikke har set noget til i 10 år. Lyle bor i en anden stat, mere en 500 km fra, hvor Alvin bor sammen med sin datter. Alvin, der ikke har kørekort. Egenrådig og stædig som han er, vil han ikke transporteres af offentlige transportmidler og rigger derfor en gammel havetraktor til, får slået et slags halvtag over en trailer, som han spænder efter den lille traktor og drager af sted.

Det bliver for Alvin en indre rejse, der strækker sig over flere uger, hvor han også møder forskellige mennesker, der alle undrer sig over denne gamle mand og hans havetraktor. Men Alvin har sat sig et mål, og han gennemfører det. På et tidspunkt under rejsen fra Iowa til Wisconsin møder han en ung pige, der er stukket af hjemmefra og nu blaffer sig gennem USA. Hun indfinder sig en aften, hvor Alvin har slået lejr og sidder og varmer sig ved bålet. Hun fortæller sin historie om forældrene, som hun føler sig forstødt af og derfor nu forsøger at skabe sig sit eget liv. Alvin lytter eftertænksomt mens han sidder og stirrer ind i de døende gløder. Han ved, hvad det vil sige at være forstødt. Da pigen har fortalt sine bevæggrunde til at forlade familien, fortæller Alvin sin egen historie fra den tid, hans egne børn var små.

”En dag tog jeg en pind”, fortæller han, ”og bad én af børnene knække den. Det var jo let nok. Så tog jeg flere pinde, bandt dem sammen til et bundt, og så bad jeg en af pigerne knække bundtet. Det kunne hun naturligvis ikke. Sådan er familien. Er der et sammenhold, kan den enkelte ikke knækkes”.

Den unge pige lytter, men siger ingenting, og der er heller ikke mere at tilføje. Hun har fået noget væsentligt at tænke over. Det er imidlertid blevet sent, og pigen får lov at overnatte ved bålet. Næste morgen er hun væk, men dér, hvor hun har sovet, ligger et bundt tørre pinde, surret sammen af en læderrem. Da ved Alvin, at budskabet er nået igennem.

Filmen slutter med, at Alvin når frem og bliver genforenet med sin bror. Ingen af dem har lang tid igen, men nået dertil er det heller ikke afgørende. Alvin nåede det, han havde sat sig for.

Med få virkemidler er det lykkedes instruktøren at skabe et lille mesterværk, som man ikke glemmer uden videre. Alvin Straights miljø og hele liv er præget af, at ingen ejer noget særligt. Men de har alle en rigdom i erkendelsen af at høre til og høre hjemme, og det er genopdagelsen af denne dyrebare erkendelse, der bærer filmen.

Det er godt at vide, at man selv er som den pind, der ikke så let kan knækkes, fordi den er bundet sammen med andre i det fællesskab, som vi kalder familie. Det er bare ikke altid, vi tænker over det.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PET Petersen er kommet med dette indlæg

PET Petersen er kommet med dette indlæg

Jeg har skrevet et lille læserbrev vedr.socialdemokraternes flygtninge og indvandrere politik ... læs mere
Indbrud i Lyngå

Indbrud i Lyngå

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skiveskåret roastbeef med dårlig lugt og smag

Skare Food A/S tilbagekalder to partier af kogt skiveskåret roastbeef ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ønsker en læreplads som tømrer

Ønsker en læreplads som tømrer

Dennis Engelstad vil gerne i lære, som tømrer ... læs mere
Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Grønt flag, kage og borgmesterkæde

Skovgruppen i Børnehuset Vesterskovvej  i Hadsten kunne i dag hejse det grønne flag sammen med borgmesteren ... læs mere
Forslag fra Flemming

Forslag fra Flemming

Hvem er Flemming ??? ... læs mere
Hadsten Skakklub - afholdt generalforsamling

Hadsten Skakklub – afholdt generalforsamling

Det er under respekt af coronaen lykkedes Hadsten Skakklub at komme i gang igen ... læs mere
Nyt mødested i Thorsø -

Nyt mødested i Thorsø –

få en snak -så er du ikke alene ... læs mere
Loading...