Folketinget har med den grønne trepartsaftale besluttet, at 15 % af Danmarks nuværende landbrugsareal skal omlægges til skov, vådområder og natur. Målet er at sænke udledningen af CO2 og andre klimagasser til atmosfæren samt at begrænse udledningen af kvælstof til de danske vandløb, fjorde og farvande.
Opgaven er blevet uddelegeret til 23 såkaldte Lokale Treparter, hvor lokale landbrugsforeninger, naturforeninger og byrådspolitikere sammen med Naturstyrelsen skal finde frem til, hvilke arealer der kan omlægges i de enkelte kommuner.
I Favrskov Kommune har man fra Byrådets side et stort fokus på, at opgaven skal løses gennem et stærkt samarbejde med de lokale landmænd og lodsejere. Derfor har kommunen taget initiativ til to store infomøder, hvor lodsejere kan blive klogere på, hvad den grønne trepart betyder for dem, og hvilke muligheder de har for at bidrage med deres arealer.
Lars Storgaard, der er borgmester i Favrskov Kommune, bød velkommen på det første af de to infomøder, der fandt sted onsdag 23. april i en tætpakket sportshal i Hammel Idrætscenter:
– Det er en stor og krævende opgave, som vi står over for, men jeg tror på, at vi kan lykkes med vores del her i Favrskov. Det gør jeg, fordi vi har nogle landboforeninger og nogle landmænd, der er indstillet på at samarbejde og finde løsninger. Og netop det gode samarbejde bliver altafgørende, når vi i fællesskab skal finde ud af, hvilke arealer der skal omlægges her i kommunen.
På infomødet i Hammel var der først en række forskellige indlæg om den grønne trepart, og efter indlæggene kunne de interesserede lodsejere tale med kommunens medarbejdere om, hvordan de kan bringe deres jord i spil til den kommunale omlægningsplan.
Mandag 28. april afholder Favrskov Kommune endnu et infomøde for landmænd og lodsejere. Det foregår i Kulturhus Sløjfen, og der er indtil videre næsten 250 tilmeldte.