Foto: Det er fire borgmestre, der har sat gang i indenrigsudvalget på Christiansborg, som nu har taget initiativ til en høring. Her står de fire tilbage i november 2023 på vej ind til møde i udvalget i Folketinget: Ole Vind (t.v.) fra Hedensted, HC Østerby fra Holstebro, Lars Storgaard fra Favrskov og Jesper Greth (t.h.) fra Rebild. – Foto: Thomas Møller Palner, økonomidirektør i Hedensted Kommune
Onsdag skal den kommunale økonomi drøftes til en åben høring i Folketinget arrangeret af Indenrigsudvalget.
“Danskernes forventninger til velfærd er højere end nogensinde, men mange kommuner oplever, at det er svært at få midlerne til at række til blot at sikre et uændret velfærdsniveau. I nogle kommuner oplever man, at udligningsordningens økonomiske incitamenter stiller enkelte kommuner bedre end andre og ikke sikrer den lighed på tværs af kommunerne, som er hensigten,” lyder det som optakt til høringen.
Høringen er kommet i stand, fordi fire borgmestre bestående af Ole Vind (V) fra Hedensted, H.C. Østerby (S) fra Holstebro, Lars Storgaard (K) fra Favrskov og Jesper Greth (V) fra Rebild, rejste en kritik over for Indenrigsudvalget den 8. november 2023. Kritikken går på, at kommunerne løbende taber penge på at få borgere uden for arbejdsmarkedet i beskæftigelse i eksempelvis få timer om ugen.
“Virkeligheden har overhalet udligningssystemet. Flere af de opgørelsesmetoder, som skal sikre en rimelig udligning, bygger på kriterier, der ikke er opdateret de sidste 25 år. Det betyder fx, at der ikke er taget højde for, at pensionsalderen i dag er højere, og at markant flere borgere er i småjob. Konsekvensen er, at Hedensted Kommune alene taber 38 mio. kr. hvert eneste år, fordi vi er dygtige til at få mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i job. De penge skal vi finde et andet sted. Det holder ikke i længden. Og det er bare et af systemets kriterier, som rammer helt skævt,” siger Ole Vind.
Kritikken har fået formanden for Indenrigsudvalget Theresa Berg Andersen (SF) til sammen med resten af udvalget at sætte den kommunale økonomi til debat i en åben høring. Det er en interessant udvikling, da det kan være første spadestik til forberedelserne for en ny udligningsreform. På høringen vil kommunalordførerne få mulighed for at blive bedre orienteret om udligningssystemets faldgruber, når der senest i 2029 skal falde en ny udligningsaftale på plads.