|

Flemming Gustavsen fortæller videre om en episode under besættelsen i Hadsten

Flemming Gustavsen gik på Vinterselvskolen hos førstelærer Hanghøj

Flemming Gustavsen på Hadsten Træf på Lilleåmarkedet

 

Jeg havde jo fået at vide, det ikke var så heldigt at tage hjem lige fra skolen, og havde fået lov til at være hos lærer Hanghøj. Det havde jeg også underrettet min bror Preben om, som gik i realskolen på Kirkevej. Men efter et par timer listede jeg mig alligevel hjemad, og ad en bagvej orienterede mig om at der ingen tyske biler var på gården. Jeg kikkede ind ad køkkenvinduet og så at der lå en maskinpistol på køkkenbordet .

En uniformeret tysker vinkede mig ind. Min mor passede sit arbejde – hun vaskede storvask – men fik dog i forbifarten sagt: ”Det er noget værre noget der sker”

Soldaten hentede to gestapofolk, som opholdt sig i stuen, og jeg tror de forsøgte at finde en engelsk radio. Jeg fik ordre om at sætte mig på en stol i entreen, og den ene gestapomand (i lang skindfrakke) spurgte mig bøst: ”Boens du hier”.Af uforklarlige grunde svarede jeg: ”Nej”. Jeg sad på stolen vel en times tid og fik så lov at gå. Jeg opsøgte igen lærer Hanghøj, og var der til sidst på eftermiddagen, da man så havde fået oplyst at nu var tyskerne taget afsted.

Så gik jeg hjem igen. Min mor sendte mig til købmand (Hviid Rasmussen) for vi skulle da have noget at spise. Der var på det tidspunkt blevet helt mørkt, så da jeg kom fra købmanden, kunne jeg se at der på loftsetagen, var nogle personer, som ikke skulle være der. Gestapo var vendt tilbage.

Preben var også kommet hjem for at hente noget tøj til vores ældste bror Harry, som opholdt sig på et loft over købmand P.O.s´forretning. Jeg hørte nogle højrøstede stemmer, der ville have forklaring på, hvem der skulle bruge tøjet. Det var svært at få dem til at forstå, at min far ikke kunne passe det tøj, der var fundet frem.

Der var ingen i køkkenet, så jeg satte købmandsvarerne på køkkenbordet, og gik så igen til lærer Hanghøj, hvor jeg overnattede. Næste morgen gik jeg hjem igen.

Min mor var alene hjemme og noget deprimeret. Gestapo havde taget Preben med til Aarhus og truede med, han ville blive sendt til Tyskland, hvis ikke de fik oplyst hvor våbnene var. Vagtværnet havde om natten været ude at lede efter mig!!.

Gestapo havde efterladt et tlf. nr. til deres hovedkvarter og et navn ( Andersen 2 ), som skulle være kontaktmand. Min mors dag gik med at forsøge at få kontakt med personer,  der endnu var på fri fod og kunne tænkes at vide og kunne/ville oplyse, opbevaringsstedet. Jeg tror det lykkedes, men det lykkedes ikke at komme i forbindelse med den ”danske” kontaktpersonen ved gestapo.

Så vidt jeg husker kom Preben hjem sent på aftenen, eller dagen efter, da gestapo på anden vis havde fået oplysningerne og dermed våbnene.

Livet gik videre med hjælp fra venner til at passe bedriften, til min far efter befrielsen vendte hjem.

 

Flemming Gustavsen

09.11. 2014.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...