|

Forslag til budget 2022-25 på plads i Favrskov

Favrskov Kommunes budgetforslag for 2022-25 indeholder driftsudvidelser på 30,4 mio. kr., reduktioner på 5,3 mio. kr. samt et anlægsbudget på 110 mio. kr. årligt. Det fremgår af det budgetforslag, som 24 ud af 25 byrådsmedlemmer står bag.

Birgit Liin, Eva Damsgaard, Lars Storgaard, Isabell Friis Madsen, Søren Frandsen og Nils Borrimg

 

Det er især det specialiserede socialområde, der får gavn af udvidelserne – det vil sige tilbuddene til sårbare børn og unge samt til voksne inden for handicap- og psykiatriområdet.

Området for sårbare børn og unge tilføres 14 mio. kr. fra 2022 og frem til at håndtere flere og dyrere anbringelser af børn og unge, mens handicap- og psykiatriområdet tilføres 16 mio. kr. årligt som følge af et stigende aktivitetsniveau og flere borgere i målgruppen.

– Umiddelbart er der tale om meget store driftsudvidelser, men i virkeligheden er de 30 mio. kr. et udtryk for, hvad der skal til for, at vi kan leve op til det serviceniveau, som vi har i dag. Der er med andre ord tale om en nødvendig udvidelse, som vi for størstedelens vedkommende finansierer via vores kassebeholdning. Det kan vi kun gøre, fordi vi igennem en årrække har haft rigtig godt styr på vores økonomi, siger Nils Borring.

Med hensyn til de foreslåede reduktioner, så har kun få af dem direkte konsekvenser for servicen over for borgerne. Flere af besparelserne realiseres nemlig via omlægninger, effektiviseringer samt nye og smartere måder at løse opgaverne på. Eksempelvis reduceres budgettet med 0,7 mio. kr. som følge af øget brug af videomøder.

På anlægssiden er der som noget nyt afsat en pulje til nybyggeri og større renoveringsprojekter. Puljen indeholder over den fireårige budgetperiode godt 165 mio. kr., og partierne bag budgetforslaget har aftalt, at de mødes på en anlægskonference i foråret 2022 for at drøfte udmøntningen af puljen. 

Puljen er primært lavet som følge af stærkt stigende byggepriser, der betyder, at det bliver meget dyrere at gennemføre en række anlægsprojekter. Hertil kommer, at antallet af helt små børn er steget noget mere i 2021 end forventet. Det kan medføre et pres på vuggestuer og børnehaver. De to ting lagt sammen betyder, at der fremadrettet vil være behov for en stram prioritering af allerede planlagte og kommende anlægsprojekter. I den sammenhæng kan oplyses, at partierne bag budgetforslaget er enige om, at der vil være særlig fokus på de projekter, der kan bidrage til varige driftsbesparelser og optimering af kommunale faciliteter.   

 

 

 

Blandt de projekter, der indgår i den nye pulje, er en udvidelse af botilbuddet Harebakken i Hammel, opgradering af faglokaler på skolerne, renovering og ombygning af Tungelundskolen i Thorsø, renovering af Korsholm Skole, flere nye daginstitutioner, et nyt plejecenter i Hadsten samt etablering af en ny ungdomsklub ved Sløjfen i Hadsten.

 

I anlægsbudgettet er der i 2022 afsat beløb til en række forskellige klimatiltag, flere vådområde- og vandløbsprojekter, indsatser i forhold til grundvandsbeskyttelse samt penge til yderligere skovrejsning. Budgettet omfatter herudover beløb til renoveringer og ombygninger af kommunale bygninger, investeringer i ventilationsanlæg og indeklimaforbedringer samt renovering og etablering af nye toiletter på skoleområdet.

Der er også afsat penge til en udvidelse af antallet af plejeboliger på plejecenter Solhøj i Hammel, nyt hjælpemiddeldepot i Hadsten, udvidelse af vejanlæg som led i byudviklingsplanerne nord for Søften, trafiksikkerhedsprojekter med fokus på skolerne samt renovering af legepladser og genopretning af fodboldbaner.

– Budgetprocessen har været præget af en meget positiv og konstruktiv tilgang til at løse de økonomiske udfordringer, vi kigger ind i fremadrettet. Det har blandt andet givet sig udtryk i, at der kun er meget få rene partipolitiske fingeraftryk på budgetforslaget. Man kunne sige, at der er tale om ”et fælles budget”, der efter min mening vidner om meget stor økonomisk ansvarlighed hos de 24 byrådsmedlemmer, der står bag budgetforslaget, siger Nils Borring.

Fakta om budgetforslag 2022:

Budgetforslaget er i offentlig høring 8.-21. september 2021, og der er borgermøde om budgetforslaget 15. september 2021 kl. 19-21 i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus, Skovvej 18, Hinnerup.

Læs mere om budgetforslag 2022-25 på Favrskov Kommunes hjemmeside: https://favrskov.dk/kommunen/om-kommunen/budget

Yderligere oplysninger om Budgetforslag 2022-25:

 

Nils Borring (A), borgmester                         30 30 82 24

Isabell Friis Madsen (A)                               20 46 64 28

Birgit Liin (V)                                               41 40 15 42

Lars Storgaard (C)                                       40 25 83 20

Eva Damsgaard (O)                                     81 61 80 33

Søren Frandsen (F)                                     24 23 43 71

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


SYNG SAMMEN - SAMMEN
23. sep. 2021

SYNG SAMMEN – SAMMEN

SMAGEN AF HØST
26. sep. 2021

SMAGEN AF HØST

Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Loading...

Projekter med GADEBERG - XL i Hadsten

Projekter med GADEBERG – XL i Hadsten

Hvad skal du i gang med??? ... læs mere
Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Slut med at bruge Roundup i indkørsler og på terrasser

Det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler som glyphosat på en række offentlige og private arealer - fx på terrasser. Læs, hvad der bliver ulovligt ... læs mere
Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Pressemeddelelse: Alternativet opstiller disse 6 kandidater til Region Midtjylland

Af Rasmus Foged - Folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Alternativet +45 23 70 18 70 ∞ Rasmus.Foged@altern - ... læs mere
Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Venstre stiller med 41 kandidater til regionsrådsvalget

Byrådsmedlem Anders g. Christensen , Hadsten er spidskandidat ... læs mere
DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

DR Romanklubben læser sammen på Hadsten Bibliotek

Vær med i det landsdækkende læsefællesskab, der mødes og diskuterer seks af sæsonens stærkeste danske romaner ... læs mere
Borgermøde med mange spørgsmål

Borgermøde med mange spørgsmål

I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen. Der var et fint fremmøde i Uhresalen til borgermødet om budgetforslaget. I forbindelse med paneldebatten var der spørgsmål fra salen.   Previuos slideNext slide Omkring 45 personer deltog i gårsdagens borgermøde ... læs mere
Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Favrskov Budget 2022-2025 læserbrev 

Af Indbakke Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Svar på Eva Damsgaards læserbrev

Af byrådsmedlem Grethe Villadsen Socialdemokratiet ... læs mere
Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

Venstre ønsker ny skiltepolitik i Favrskov

af Lone Glarbo Byrådsmedlem Favrskov Byråd (V) Optiker/optometrist og Cand.merc.aud Mobilnr.: 0045 6169 5287 ... læs mere
Fordebat om solcelleanlæg

Fordebat om solcelleanlæg

Et projekt med et solcelleanlæg ved Voldby er blevet revideret og sendes nu i en fordebat frem til 13. oktober 2021 ... læs mere
Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

Sløjfen er sløjfet. Red den – stem lokalt!

af Michael Jensen - Formand og kandidat ved kommunalvalget for Venstre Favrskov ... læs mere
Loading...