|

Fortællingen om et dysfunktionelt sundhedsvæsen

”Det går ad helvede til send flere penge.”
Sådan lyder det hver gang de ”ansvarlige” politikere skal forklare sig…

Uanset hvilken skandale politikerne stilles til regnskab for; fejlagtige benamputationer, for sene undersøgelser for brystkræft eller fatale forsinkelser i kræftbehandlingen vil der – ud over menneskelige fejl og forsømmelser – altid indsnige sig en klagesang om manglende ressourcer: Pengene slår ikke til, og der er for få hænder.
Og ofte virker det, som f.eks. da regeringen i forbindelse med kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital straks gav løfte om ekstra 5 mia. kr. frem mod 2030. Og en ekstra milliard her og nu til at klare problemerne på den korte bane.

Men lige lidt hjælper det…
Her i regionen besluttede regionsrådet at forringe ambulancernes responstider signifikant. At 75% af de mest akutte skulle være fremme inden for 10 minutter blev sløjfet med et pennestrøg. Ligesom der fremover ikke skulle være hverken politiske målsætninger om responstider eller udarbejdes rapporter om ambulancernes hurtighed.
Det netop indgåede budgetforlig skærer flere akutlægebiler væk i de yderste områder af regionen, og Regionshospitalet Silkeborg lukkes de facto ned – sammen med en lang række yderligere sundhedsmæssige serviceforringelser for borgerne.

Men er sandheden, at der mangler penge?
Inden man bare sluger politikernes konstante klagesang råt og tager deres beskrivelse af tingenes tilstand for gode varer, så lad os lige tage et nærmere kig på realiteterne:
Vi kan starte med den økonomiaftale om regionernes økonomi, som regionerne og regeringen indgik tidligere i år. Her er der et indbygget sparekrav på 300 mio. kr. på administration. Det anser regionspolitikerne her få måneder efter, aftalen blev indgået, er umuligt at opfylde.
Realiteten er, at langt den største vækst i ansættelserne – 30 pct. fra 2007 – er sket i administrationerne. Så er det urimeligt, at regeringen stiller krav om mindre bureaukrati og administration til gavn for det, det handler om, nemlig patienterne?

Regionerne står lige nu med et økonomisk problem, som udspringer af de samme udfordringer, som resten af samfundets – stigende udgifter og inflation. Men mens vi venter på Sundhedsstrukturkommissionen, der skal prøve at finde løsninger i vores dysfunktionelle sundhedsvæsen, som skiftende regeringer og regionerne aldrig har været i stand til at løse, kan man konstatere, at aldrig har der været brugt så mange penge på sundhed i Danmark som nu!
En tredjeplads i EU eller omkring 275 mia. kr. årligt, hvoraf 120 mia. kr. går til hospitalerne, og der har aldrig været så mange ansatte i det offentlige hospitalsvæsen, godt 130.000. Ifølge Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen.
Det er nødvendigt at se de nøgne tal i øjnene og ikke lade sig vildlede af de mange politisk motiverede afsendere om, at sundhedsvæsenet står over for et snarligt kollaps, medmindre der tilføres ekstra milliarder.

Udfordringerne og problemerne skal naturligvis løses.
Men det skal altså ske ved for alvor at tage fat i, hvad det er, der ikke fungerer i det danske sundhedsvæsen, for noget stikker dybere, som ikke kan løses med endnu flere milliarder kroner.

Meget kunne tyde på, at hele konstruktionen og organiseringen af sundhedsvæsenet skal nytænkes.
Det er der nedsat en hurtigarbejdende Sundhedsstrukturkommission til at komme med forslag til i løbet af et års tid.
Og det er på høje tid…

”SYNSPUNKT” skrives og redigeres af PingvinNyt.dk’s redaktør, Eigil Jacobsen,
og klummen sætter som oftest respektløst og unuanceret fokus
på både store og små finurligheder, nyheder og tildragelser, og hvor navnlig politik
og politikere fylder meget. Både lokalt, regionalt og nationalt.

Hensigten med klummen er først og fremmest at skabe debat og eftertanke,
og indholdet er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune træder nu ind i skaleringsprocessen 'Sammen om ny teknologi og centraliseret respons'. Samarbejdet skal føre til nye løsninger, som kan øge trygheden for borgere i eget hjem og frigive tid blandt medarbejdere i hjemmeplejen ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

De tre afdelinger af Ældre Sagen i Favrskov har indsendt et fælles høringssvar til det kommunale budget for 2024-2027 ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 46

UGENS NATURBILLEDER nr. 46

September går på hæld og vi har passeret efterårsjævndøgn, hvilket betyder, at vi nu er gået ind i vinterhalvåret. Dette er dog svært at fornemme på ugens vejr, som byder på løvfaldssommer, altså over 20 grader tre dage i træk ... læs mere
Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Favrskov Kommune har valgt 51-årige Mette Bødiker Vestergaard til stillingen som sundhedschef. Mette Vestergaard tiltræder i jobbet 1. november 2023 ... læs mere
På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

I Danmark har vi en rekordhøj overlevelse efter hjertestop uden for hospital – særligt i det offentlige rum. Ambitionen er, at endnu flere skal overleve, og ny dansk forskning viser, at de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv ... læs mere
Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Ro på skatten trods højere vurdering ... læs mere
18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

To drenge sigtet – den ene fra Favrskov ... læs mere
Har du et barn mellem 10-13 år?

Har du et barn mellem 10-13 år?

I Danmarks Motions uge, kan dit barn helt gratis og uforpligtende komme og være med på vores Børne Bootcamp hold Torsdag kl. 18:30-19:15 ... læs mere
Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Som noget nyt viser Boligsiden de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 på kort. Den nye funktion gør det let og overskueligt at sammenligne vurderinger i ens nabolag, så boligejere nemt kan få sig et overblik over, hvad tilsvarende boliger i deres ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 45

UGENS NATURBILLEDER nr. 45

I dag står den på en lun septembercocktail med både frugt og sommerfugle ... læs mere
Region Midt mangler 65 mand ud af 480 stillinger

Region Midt mangler 65 mand ud af 480 stillinger

Ambulanceredderne passer på samfundet, men passer samfundet på ambulanceredderne? ... læs mere
Åbent Hus - Danmarks Motionsuge 41

Åbent Hus – Danmarks Motionsuge 41

Hadsten Motion holder Åbent Hus i Danmarks Motions uge 41 ... læs mere
Loading...