|

FRA POSTKORTENES SKATKAMMER

I jagten på gode motiver fra Hadsten og omegn stødte Kurt Villy på et par andre specialiteter. Se spændende billeder fra den barske vestkyst her…

THORSMINDE RAKETSTATION

Raketten tændes af: Kurt Villy Svendsen

En raketmand på et postkort fra 1907! Det lyder som det rene ”Willy på eventyr”.

I dag vil jeg vise jer et sjældent og meget interessant postkort, som ikke har meget med det østjyske at gøre, men det var alligevel den lokalhistoriske interesse for Hadsten, der ledte mig frem til billedet. For at redde et par gode gademotiver fra Hadsten, måtte jeg for nogle år siden købe en familiekorrespondance på postkort; de fleste sendt til Kirstine Iversen, c/o Fotograf Hermansen, Hjørnet af Guldsmedegade og Nørre Allé, Aarhus og senere c/o Konditor Martinussen, Odder.

Iblandt var dette flotte motiv af Thorsminde Raketstation v. Lemvig.

Thorsminde var en redningsstation, oprettet 1. september 1882 som raketstation med dertil hørende apparater og en kærre til transport af udstyret. Stationen havde 9 mand tilknyttet, og den første opsynsmand på stedet hed Adser Kjærgaard. Stationen blev senere tildelt en hest, som kunne trække udstyret ned på stranden.

Kjærgaard døde i 1907 – samme år, som dette postkort blev sendt – og Arkiv.dk oplyser, at det er Adser Kjærgaard, man ser på kortet, der i øvrigt er udgivet af Warburgs Kunstforlag, København (W.K.F. 3664.) Kortet bærer Vemb – Thyborøn Jernbanestempel.

Endnu et postkort fra samlingen: Fiskefartøjet “Teilman Friis” af Nykøbing Mors strandet ved Vrist 27.1.1908

Et raketapparat blev anvendt, når strandingerne foregik tæt på kysten. Raketten blev skudt ud og ved hjælp af tynde liner af hhv. 280, 330 eller 500 meters længde blev der skabt kontakt mellem land og skib. Ved brug af linerne halede sømændene en blok om bord i skibet, hvor den blev fastgjort et sikkert sted.

Derefter halede man fra land en trosse ud til skibet, og på denne vandrede redningsstolen, hvor de skibbrudne – én af gangen – blev trukket i land af redningsmandskabet.

Flere gange mislykkedes redningsforsøgene med adskillige druknede til følge, men da damperen ”Ophelia” af Helsingør strandede ud for kysten 23. november 1906, lykkedes det på trods af vanskelige forhold med såvel brand om bord som hård vind fra sydvest, at redde de 18 besætningsmedlemmer og en passager sikkert i land.

Det skete, efter at redningsbådene måtte opgive på grund af den stærke strøm, men da ”Ophelia” som ved et mirakel kom fri af tredje revle og drev tæt ind mod land, kunne skibet nås med raketten og den frelsende redningsstol.

Vesterhavet er ikke sådan at bide skeer med.

Det måtte selv Skandinaviens største tremaster sande i 1921 ud for Harboøre

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 462.

Ugens naturbilleder nr. 462.

Påsken er over os og vejret er venligt stemt. Det har vi brug for og det giver rig mulighed for at komme ud i naturen nu da alle påskearrangementer er aflyst. I dag er det 80 år siden landet blev ... læs mere
Han malede regnbuens farver

Han malede regnbuens farver

9. april 1940 skulle maleren Arild Rosenkrantz fejre sin 70 års fødselsdag, - men så kom tyskerne ... læs mere
Vil du aflyse håndværkeren grundet corona? Her er reglerne

Vil du aflyse håndværkeren grundet corona? Her er reglerne

Har du hyret en håndværker, men vil gerne annullere kontrakten på grund af corona-frygt, manglende økonomi eller noget helt tredje? Læs her, hvad dine muligheder er ... læs mere
Digitale turboforløb i coronatiden

Digitale turboforløb i coronatiden

Med et godt it-fundament og en lynhurtig implementering har Favrskov Kommune kunnet skrue op for de digitale hjælpemidler i coronanedlukningen ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Aflysning af Lilleåmarked i 2020

Aflysning af Lilleåmarked i 2020

Pressemeddelelse fra Lions Clubben i Hadsten ... læs mere
Vi ønsker alle en god påske

Vi ønsker alle en god påske

Du kan trygt handle hos os, hvor fagpersonale står klar til at hjælpe dig ... læs mere
GOD PÅSKE!

GOD PÅSKE!

"SAT PÅ SPIDSEN" holder påskeferie ... læs mere
Der er ikke gevinst hvergang

Der er ikke gevinst hvergang

Af detektorfører Herluf Nydam Jensen - Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...