|

FRA POSTKORTENES SKATKAMMER

I jagten på gode motiver fra Hadsten og omegn stødte Kurt Villy på et par andre specialiteter. Se spændende billeder fra den barske vestkyst her…

THORSMINDE RAKETSTATION

Raketten tændes af: Kurt Villy Svendsen

En raketmand på et postkort fra 1907! Det lyder som det rene ”Willy på eventyr”.

I dag vil jeg vise jer et sjældent og meget interessant postkort, som ikke har meget med det østjyske at gøre, men det var alligevel den lokalhistoriske interesse for Hadsten, der ledte mig frem til billedet. For at redde et par gode gademotiver fra Hadsten, måtte jeg for nogle år siden købe en familiekorrespondance på postkort; de fleste sendt til Kirstine Iversen, c/o Fotograf Hermansen, Hjørnet af Guldsmedegade og Nørre Allé, Aarhus og senere c/o Konditor Martinussen, Odder.

Iblandt var dette flotte motiv af Thorsminde Raketstation v. Lemvig.

Thorsminde var en redningsstation, oprettet 1. september 1882 som raketstation med dertil hørende apparater og en kærre til transport af udstyret. Stationen havde 9 mand tilknyttet, og den første opsynsmand på stedet hed Adser Kjærgaard. Stationen blev senere tildelt en hest, som kunne trække udstyret ned på stranden.

Kjærgaard døde i 1907 – samme år, som dette postkort blev sendt – og Arkiv.dk oplyser, at det er Adser Kjærgaard, man ser på kortet, der i øvrigt er udgivet af Warburgs Kunstforlag, København (W.K.F. 3664.) Kortet bærer Vemb – Thyborøn Jernbanestempel.

Endnu et postkort fra samlingen: Fiskefartøjet “Teilman Friis” af Nykøbing Mors strandet ved Vrist 27.1.1908

Et raketapparat blev anvendt, når strandingerne foregik tæt på kysten. Raketten blev skudt ud og ved hjælp af tynde liner af hhv. 280, 330 eller 500 meters længde blev der skabt kontakt mellem land og skib. Ved brug af linerne halede sømændene en blok om bord i skibet, hvor den blev fastgjort et sikkert sted.

Derefter halede man fra land en trosse ud til skibet, og på denne vandrede redningsstolen, hvor de skibbrudne – én af gangen – blev trukket i land af redningsmandskabet.

Flere gange mislykkedes redningsforsøgene med adskillige druknede til følge, men da damperen ”Ophelia” af Helsingør strandede ud for kysten 23. november 1906, lykkedes det på trods af vanskelige forhold med såvel brand om bord som hård vind fra sydvest, at redde de 18 besætningsmedlemmer og en passager sikkert i land.

Det skete, efter at redningsbådene måtte opgive på grund af den stærke strøm, men da ”Ophelia” som ved et mirakel kom fri af tredje revle og drev tæt ind mod land, kunne skibet nås med raketten og den frelsende redningsstol.

Vesterhavet er ikke sådan at bide skeer med.

Det måtte selv Skandinaviens største tremaster sande i 1921 ud for Harboøre

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud på Tåsingevej

Indbrud på Tåsingevej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Hadsten og Hinnerup Apotek via cmail2.com ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Loading...