|

Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre, Bøgehaven 8370 Hadsten

Simon Buus Olsen

Corona-krisen er over samfundet, det koster arbejdspladser, det koster millioner, ja milliarder af kroner.

Der bliver lavet hjælpepakker til næsten enhver afkrog af samfundets interesser, hvilket kun er slet og ret på sin plads og helt i orden. Men et område er meget undervurderet i min optik – Det frivillige foreningsliv.

Kulturministeriet har i samarbejde med DIF og DGI lavet en pulje på 44 millioner kroner som skal uddeles på samme måde som via deres normale foreningspulje, dog i denne henseende med et aftryk i de udfordringer den enkelte forening har på baggrund af Corona-krisen.
Problemet opstår i at der er blevet søgt om 258.000.000 kr. via de næsten 3.000 ansøgninger, altså næsten 6 gange så meget som puljen indeholder.
Deles puljen på 44 millioner kroner ud blandt de 2.966 ansøgninger, på helt lige og solidariske vilkår, vil det betyde i runde tal 15.000 kr. pr. forening.

”Mørketal” er et ord, som er blevet brugt meget i denne tid, og lad mig blot konstatere at der også gemmer sig et mørketal, der slet ikke er regnet ind i de ovenstående tal.
Min egen forening har valgt ikke at ansøge, da vi nok skal klare os, ligesom jeg ved andre lokale foreninger også har valgt i denne periode. Andre har nok større behov end os, har flere tænkt.
Dvs. tallet kan være meget, meget højere. Vi tabte f.eks. 50.000 kr. på en aflyst Comedy Night, som ikke står noteret nogen steder lige nu. Tal fra andre steder kan være i samme størrelsesorden, men ikke opgjort i den samlede sum.
Herudover har jeg kendskab til en forening i Østjylland, som taber 2.000.000 kr. på baggrund af at SmukFest er aflyst. Men DGI/DIF hjælpepuljen, udbetaler maksimalt 300.000 til en forening. Dvs. her mangler også 1.700.000 kr. i den samlede sum for foreningernes tab på Corona.
Mørketallet er altså, meget større end de 258.000.000 antyder.

Jeg ved at DGI/DIF kæmper videre for yderligere hjælp til foreningslivet, via dialog med Kulturministeriet. Men vi kan også gøre noget lokalt i Favrskov Kommune, for at understøtte foreningslivet i de kommende år. Vi kan hæve medlemstilskuddet midlertidigt for 2021 og 2022, så vi kan hjælpe foreningerne med de udfordringer de kommer til at stå overfor i de kommende år, som efterslæb på Corona-krisen.
I budget 2020-2023, er der afsat 3.324.000 millioner kroner til medlemstilskud. Vi kunne hæve den pulje til knap 5.000.000 kr.
Det vil umiddelbart, uden jeg kender de helt eksakte tal, betyde at en forening med 300 medlemmer under 25 år, vil modtage omkring 30.000 kr. ekstra om året i 2021 og 2022.
Det kan ikke redde alting, men det kan være med til at kæmpe mod alt for store besparelser i de enkelte foreninger, som i sidste ende vil gå ud over udvikling og oplevelser til vores børn og unge.

Det går udover vores frivillige ildsjæle, som fremfor at skabe nye initiativer, skabe udvikling for vores unge mennesker, i stedet skal spare ind til benet. Det kan betyde kontingentstigninger, hvilket kan udelukke nogen familier fra at sende deres børn afsted til en idræt eller lignende aktiviteter i fritiden, hvor de bliver en del af et fællesskab og udvikler sig som mennesker.

Hvis ikke det kan lade sig gøre, kunne man som minimum garantere medlemstilskud i 2021, ud fra 2020 tallene. Foreningslivet vil formentligt opleve et større fald i medlemmer, og for at skabe en blødere overgang økonomisk til en ny virkelighed, kan vi som minimum give en vished om hvor man står økonomisk for 2021 allerede nu.

Foreningslivet er vores ”glemte guld” her i Corona-tiden – men vi må ikke glemme dem der bruge deres frivillige tid til vores børn og unges bedste. 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer til, at man ikke deler en udenlandsk video med to cirka 10-årige drenge, der har seksuel omgang med hinanden ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
annonce  : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Jordbær kan du selv plukke da Jens Torp og hans kone har meget travlt ... læs mere
NY FACADE

NY FACADE

Har du benmærket den nye facade på Kommune Kontoret på Egevej i Hadsten ? ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Mød os og få et indtryk af politiets uddannelser og hverdagen i politiskjorten. Ridderstræde 1, 8000 Aarhus Mandag 24. august kl. 19.00 - 21.00 ... læs mere
Loading...