|

GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT

Pingvinnyts julekalender fortæller fra 1.12. om postservice i svundne tider, men vi lægger ud med en tankevækkende klumme af Ole Juul, der omhandler samme emne. Dermed er vi klar til at tage hul på december…

HVAD BLEV DER AF SERVICESAMFUNDET?

Af Ole Juul, pastor emeritus.

For nogen tid siden hørte jeg tilfældigt om en hændelse, som jeg ikke har kunnet glemme, og som – sammenholdt med meget andet i nyere tid – får mig til at stille spørgsmålet: ”Hvad blev der af servicesamfundet?”

              En blind mand henvendte sig en dag i en af de mange Superbrugser, vi har herhjemme. Han bad om hjælp til at finde de varer, han skulle bruge. Skønt handicappet, insisterer han på så vidt muligt at klare sig selv, men der kan jo være situationer, hvor også han har brug for hjælp. Hjælpen kom, men da han var færdig med sine indkøb og på vej mod kassen, kom brugsuddeleren og fortalte ham, at det var uheldigt, at han på den måde lagde beslag på en medarbejder. På den blindes spørgsmål om, hvad han så skulle gøre, fik han det svar, at han i stedet kunne søge hjælp hos kommunen.

              Det svar både sårede den handicappede og gjorde ham vred, og som svar på et uddybende spørgsmål om Brugsens praksis med hensyn til handicappede, skrev man, at man som handicappet ikke kan forvente, at butikken stiller en medarbejder til rådighed til at følge en rundt for at gøre de nødvendige indkøb. Begrundelsen var, at konkurrencen indenfor butikskæden i dag er så stor, at der må spares på de udgifter, der kan være forbundet med at hjælpe de handlende. Der er kun ansat det personale, der er nødvendigt, og derfor er det ikke længere muligt at klare nogle af de sociale opgaver, som tidligere har været naturligt for en forretning som Brugsen.

             Man forsikrede, at det ikke havde at gøre med at diskriminere, men af andre kunne det opfattes som ”omvendt diskrimination”, hvis enkelte kunder fik en service, som ikke gjaldt for alle.

              Så vidt er vi altså kommet i det samfund, som man tidligere, hvad angår service, har omtalt i floromvundne sætninger. Men den service, som man tidligere har kendt og som har været en given ting, er i dag ikke længere til stede.

              PostDanmark – siden PostNord – er en af de andre serviceinstitutioner, vi har herhjemme. Hvem husker ikke landposten, der altid havde tid til at hjælpe med presserende forretninger, hvis det var nødvendigt, og som nogen var opmærksom på de mennesker og familier, han eller hun havde på sin rute. Men den tid er ovre og kommer aldrig igen.

              I stedet indskrænker man i den grad den service, der tidligere har været hæftet på postvæsenet. Den tager tid, og tid er lig med penge, og der er ingen penge i at hjælpe andre. Senest er det gået ud over foreningslivet, der ikke længere kan få udsendt deres medlemsblade. Danmark er kendt som landet med de mange folkelige foreninger, og det er livet om at gøre for dem at få udsendt meddelelser af forskellig art. Men det er ikke længere muligt, med mindre man betaler en pris, der ligger langt over det mulige for disse foreninger, der i forvejen kører med stramt budget og frivillige hjælpere.

              Engang var Brugsen og Postvæsenet kendt for deres typiske danske service. Det forstemmende er, at manglen på sammen nu også er typisk dansk.

”Den service, som man tidligere har kendt og som har været en given ting, er i dag ikke længere til stede”.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Natteravnene
22. jan. 2022

Natteravnene

Viva Las Vegas
25. jan. 2022

Viva Las Vegas

Loading...

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Min tilværelse som badevægt er faktisk ved at blive lettere… ... læs mere
Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

I bedste sendetid lørdag aften tegnede den tyske TV-kanal NDR et fuldbyrdet glansbillede af kongeriget Danmark ... læs mere
Fortsætter PingvinNyt?

Fortsætter PingvinNyt?

Lars Toft Hansens bortgang efterlader sitet i et stort tomrum ... læs mere
Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 - 2022):

Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 – 2022):

PingvinNyts utrættelige og initiativrige ejer og redaktør, Lars Toft Hansen, er gået bort ... læs mere
”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

Randers Teater slap med skrækken og kan den 25. januar afvikle den planlagte premiere på den årlige musikalske vinterforestilling ”Viva Las Vegas” i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (57)

UD I NATUREN (57)

Kom med til Frijsenborg, Pøt Mølle og Lilleåen i Laurbjerg på en januardag, hvor de grå skyer endelig lettede. 😊 ... læs mere
Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Vi badevægte bliver motioneret flittigt i denne tid… ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Nostalgi og boghandlerromantik ... læs mere
Mundsvejr og bragesnak!

Mundsvejr og bragesnak!

Vi har hørt det utallige gange: Mindre bureaukrati, mere velfærd for pengene… ... læs mere
Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Banedanmark arbejder fortsat på brobyggeriet i Lerbjerg i forbindelse med elektrificeringen af jernbanen og lukning af jernbaneoverskæringen. Ved at nedlægge overkørslen kan passagertogets tilladte hastighed på strækningen øges til mere end 140 km/t, og rejsetiden kan forkortes ... læs mere
Ærgrer mig lidt

Ærgrer mig lidt

Bus `hjerterte banker for foreningslivet ... læs mere
Følg med i badevægtens dagbog

Følg med i badevægtens dagbog

Nytårsfortsætterne går ofte ud over badevægten i badeværelset ... læs mere
Loading...