|

GLÆDELIG PÅSKE!

KIRKEN OG TORVET: Tankevækkende påskeklumme, hvor Ole Juul fortæller om Grethe fra Martin A. Hansens “Påskeklokken”

KIRKEN OG TORVET

Af pastor emeritus Ole Juul

For nogle år siden sad jeg i en af de utallige kirker, der er rejst i Rom. Jeg var søgt derind fra det larmende torv med alle dets med- og modmennesker for blot for en stund at få alverdens travlhed og støj lidt på afstand. Og så sidder man der og kan ikke andet end betages af den rigdom af kunst, der er samlet i kirken og forundre sig over, hvad det er menneskeligt muligt gennem kunst at udtrykke. Og man tænker, at sådan burde det være, så smukt skulle det være. Ja, sådan skulle livet være derudenfor på torvet. Men jo mere øjnene mættes af indtryk, desto mere går det også op for en, at det her er ikke verden.

Nej, det er et forsøg på menneskeligt at skabe et univers, drevet af kunstnerens længsel mod en ro og harmoni, som kun glimtvis findes. Hvor skønt og vidunderligt det er lykkedes for kunstneren at smykke denne kirke, så bliver det i sidste ende et forsøg på at fortrænge støjen, det grimme, det forgængelige, ja, døden, som den findes lige uden på den anden side af de tykke mure.

Lidt til venstre for mig sad en ung kvinde, helt i sine egne tanker. Måske hviskede hun et Ave Maria, måske et Fadervor. Måske havde også hun brug for blot for en stund at fortrænge virkeligheden. Og mens vi sad der, hver fra vores verden, med hver vores virkelighed, kom jeg til at tænke på en anden ung kvinde, Grethe, fra Martin A. Hansens novelle ”Påskeklokken”.

Grethe, der en Påskemorgen sidder i kirken. Hun er søgt herind for at få fred for de tanker om savn og uforløst kærlighed, der hærger hendes forpinte sind. Ind i disse tanker væves Påskens opstandelsesbudskab, og da sker der noget med denne unge kvinde. ”Opstandelse gælder jo mere end de døde. Det gælder også levende, tænker hun. Det sker, det er virkeligt! Da må det ske mig, da kan det ske mig. Og hun hører knapt efter længere. Der er faldet frisk regn på matte hængende blade, synes hun. Hun kan ikke rumme mere nu. Hun er glad, lettet, lykkelig. Den smule, hun forstår nu, er virkelig. Det er ikke eventyr og ord, men virkeligt som barnet i hende. Og nu vil hun ikke være her længere, så det, hun ikke forstår, bliver skønhed og mystik. Hun vil gå udenfor med det, der er virkeligt”.

Og da slog det mig, hvor let vi kan forfalde til kun at betragte kirken og dens budskab, hvad enten den udtrykkes i kunst, i musik eller ord, som skønhed og mystik. At den bliver et sådant helle, vi skal søge til for at få fred fra verden. Men det er jo netop ikke dens budskab.

Tværtimod handler det om at få fred til verden. Få fred til, som Kaalund skrev det, på trods at ”elske den brogede verden, trods al dens nød og strid”. Få fred til at bevæge sig derud igen på det larmende torv, turde erkende verden, som den er. For livet på torvet, det er det virkelige liv, men herinde, i rummet, bag al den prangende kunst og det svulstige udtryk gemmer der sig et tidløst udsagn om, at det ikke er en tragedie, at verden ikke er fuldkommen, en fortælling om et Gudsrige, der er derude, midt i den larmende virkelighed.

Det er den fortælling, vi hver for sig i vores egen ufuldkomne og ofte uforløste hverdag skal bringe til torvs, bogstaveligt talt. Vi må, når vi har hørt den, som kvinden i novellen, atter turde træde derud og ind midt i den tvivlsomme affære, som tilværelsen ofte er, for os selv og hinanden forvandle den og lade den opstå til levet liv.

 

Glædelig Påske!

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Højskoletime
7. okt. 2021

Højskoletime

Højskoletime
4. nov. 2021

Højskoletime

Loading...

Nyhedsbrev fra NYBOLIG

Nyhedsbrev fra NYBOLIG

Blomstrende forbrugertillid er godt nyt for boligmarkedet ... læs mere
Elsker du Vinyl?

Elsker du Vinyl?

Vi garanterer for massevis af slagsen som altid! Kig ind i butikken på lørdag 😁 ... læs mere
Der klippes ikke i klippeordningen i Favrskovs budget for 2022. 

Der klippes ikke i klippeordningen i Favrskovs budget for 2022. 

af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Har træflis og halm en fremtid til opvarmning i Favrskov?

Har træflis og halm en fremtid til opvarmning i Favrskov?

Får du varme derfra, så kom til debatmøde i Klimaugerne 2021 ... læs mere
Klimaindsatsen er ikke synlig nok i Favrskov

Klimaindsatsen er ikke synlig nok i Favrskov

af Byrådsmedlem Charlotte Green Det konservative Folkeparti ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Boligejere til 1.490 boliger i Favrskov Kommune kan fra i morgen kl. 10.00 søge om tilskud  ... læs mere
DjH sælger kage til fordel for Knæk Cancer 2021

DjH sælger kage til fordel for Knæk Cancer 2021

Lørdag den 30. oktober løber det store Knæk Cancer indsamlingsshow af stablen på TV2 ... læs mere
Gasudvikling i tomat ketchup

Gasudvikling i tomat ketchup

Scandic Food A/S tilbagekalder REMA1000 Tomat Ketchup, da der er fundet enkelte flasker med vækst af mælkesyrebakterier, som forårsager gasudvikling ... læs mere
Stem til forbrugervalg i Favrskov Spildevand A/S

Stem til forbrugervalg i Favrskov Spildevand A/S

I perioden 28. september - 12. oktober kan du være med til at bestemme, hvem der ... læs mere
HØSTfester

HØSTfester

Så er det ti for høst fester ... læs mere
Vi må aldrig tage valgfriheden for givet

Vi må aldrig tage valgfriheden for givet

Af Mette Nøhr Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov Grønhøjvej 33, Hammel ... læs mere
Loading...