|

Godt øl til Favrskov.

2 Hadsten-brødre ejer i dag Randers Bryghus fortæller PingvinNyts ØL-ekspert Erik Gnudtzmann i sin artikler om ØL fra samme bryghus.

 Godt øl til Favrskov.

 

  Denne gang er ølvognen søgt mod nord for at besøge Randers Bryghus.

  At det ikke altid er en dans på roser at starte et bryggeri, er bryghusets historie her et typisk eksempel på.

  I 2008 lod ingeniøren Stefan Kappel trangen til at blive iværksætter og skabe sin egen virksomhed sejre. Han tog det store spring og startede et bryggeri på Langelandsvej i det sydvestlige Randers. Øllet blev hurtigt populært, men det kneb alligevel med at skabe sorte tal på bundlinjen. Supermarkederne er ikke glade for at betale mere end højst nødvendigt for deres varer, og øl brygget i mindre portioner med rundhåndet brug af de bedste råvarer er dyrt at producere.

  Dette havde den unge jurastuderende Martin Jensen også måttet sande. I 2005 havde han droppet studierne og gjort hobbyen med at brygge øl hjemme i køkkenet til sin levevej. Han startede Raasted Bryghus nord for Randers, men også hans drøm blev offer for krisetiderne. Derfor endte det med, at de to slog slanterne sammen og samlede begge huses produktion i Randers. Kort efter forlod Martin firmaet og fik stilling som produktudvikler på det fynske Indslev Bryghus.

  De sorte tal lod stadig vente på sig, og på et tidspunkt indgav Randers Bryghus konkursbegæring. Det varede dog kun en uge, så var der kommet ny kapital til og brygningen kunne fortsætte. I dag har brødrene Søren og Lars Bach som hovedaktionærer samt en gruppe lokale ambassadører sikret bryggeriets fremtid, og Stefan og hans hjælpere har travlt med at slukke vores tørst.

Mon Jesper kigger langt efter inspiration til nye øl? Nej. Han kigger på et par dråber ølurt i et refraktometer for at kontrollere sukkerindholdet , som er afgørende for, hvor meget gærcellerne har at leve af. Populært sagt tisser gæren alkohol og bøvser kultveilte, når de spiser maltosen fra kornmalten!

  I 1340 huserede Grev Gerhard d. 3. i det til tyskerne pantsatte Jylland. Han og hans mænd var meget begejstrede for det allerede dengang berømte Buurøl fra Randers. Så begejstrede var de, at de lå drukne og ukampdygtige, da Niels Ebbesen red ind i byen med sine mænd og dræbte ”Den kullede (skaldede) Greve”

  500 år senere genoptog Thor Bryggeriet med stor succes brygningen af Buurøl. Desværre lukkede Thor i 2003, men randrusianernes berømte øl lever videre, nu brygget på Randers Bryghus. Det er en bockøl på 6,1 % altså en stærk, undergæret pilsnertype. En øl, som selv gamle Buurkendere kun har rosende ord tilovers for.

  Randers Bryghus er udover dets faste udvalg også blevet leverandør af specialbryggede øl til Hvidsten Kro og Elvismuseet Graceland i Randers samt af specialetiketterede øl til en lang række firmaer. 

Stefan og Jesper ved hjertet i bryggeriet, brygkedlerne.

  På bryghuset har Stefan Kappel og hans bryggerkarl, Jesper Pedersen travlt med at efterkomme efterspørgslen på det faste sortiment, men også nye bryg er på vej i tankene. Et par nye stoutøl er allerede sat til gæring og andre spændende øl er i støbeskeen.

 

RANDERS BRYGHUS

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Kørsel uden førerbevis

Kørsel uden førerbevis

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Møde afholdt i Inside i Hammel ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bliv klogere på ny frokostordning til visiterede borgere

Bliv klogere på ny frokostordning til visiterede borgere

Et enigt byråd vedtog i Budget 2021-2025 at indføre en ny frokostordning til borgere, der visiteres hjælp til at anrette frokost ... læs mere
Loading...