Dansk landbrug står ved en skillevej. Grøn Trepart, regeringens samarbejde med arbejdsmarkedets parter og erhvervet, skal sikre en bæredygtig vej mod 2030-klimamålene. Det er en stor udfordring, men også en mulighed for at nytænke landbruget.
Med Grøn Trepart har regeringen indledt et historisk samarbejde om at omstille dansk landbrug til en mere klimavenlig retning. Men processen rummer store udfordringer for både erhvervet og forhandlingerne.
Landbruget udleder cirka en tredjedel af Danmarks drivhusgasser, primært gennem metan fra husdyr og lattergas fra jorde. Det gør sektoren central i den grønne omstilling, men også sårbar. For kravene om reduktioner kan få omfattende økonomiske konsekvenser, især for de husdyrtunge områder.
Foto: Tom Heron, CEO i SEGES Innovation gennemgik nogle af de centrale elementer i Grøn Trepart
Klimakravene er klare: landbruget skal markant nedbringe sine drivhusgasudledninger. Samtidig er der bred erkendelse af, at det ikke må ske ved blot at reducere produktionen drastisk eller sende arbejdspladser ud af landet. Løsningen skal være teknologisk, innovativ og retfærdig.
Biokul, metanreducerende foder, præcisionsgødskning og ny staldteknologi er blandt de muligheder, der kan reducere klimaaftrykket uden at lukke bedrifter. Men de kræver store investeringer, forskning og tid. Derfor er der i Grøn Trepart fokus på finansiering, støtteordninger og lovgivning, der gør grøn omstilling økonomisk realistisk for både små og store landbrug.
En anden udfordring er ejendomsretten og frivillighedsprincippet: Hvor meget kan staten forlange, og hvor meget skal bygge på frivillige aftaler? Konflikten mellem klimaambitioner og lokal modstand risikerer at spænde ben for hurtige resultater.
En vigtig nøgle bliver derfor frivillige aftaler og målrettede indsatser. Udtagning af lavbundsjorde kan give store klimareduktioner, hvis det sker i samspil med lokale aktører. Samtidig arbejdes der på modeller for en klimadifferenteret beskatning, hvor de mest klimaeffektive producenter belønnes.
Grøn Trepart skal finde en model, der både leverer markante reduktioner og skaber en fremtid for dansk landbrug. Det kræver kompromiser, investeringer i innovation og respekt for erhvervets sociale og økonomiske betydning i hele landet.
Grøn Trepart rummer således både risiko og potentiale: Risiko for konflikt og forsinkelse, men også potentiale for at skabe et grønt landbrug, der kan blive et forbillede i Europa.