Foto: © Jansen Ejendomme A/S
SVM-regeringen fjerner op mod 500 statslige arbejdspladser uden for København og hele landet. Det svarer til halvdelen af de 1.000 stillinger, som nedlægges i en sparerunde, der skal trimme antallet af ansatte i staten, som bare er vokset og vokset de seneste år.
5 statslige arbejdspladser nedlægges i Hadsten
Det skriver Jyllands Posten torsdag. Formentlig er det arbejdspladser i Arbejdstilsynet, der nedlægges. ”Formentlig” fordi Arbejdstilsynet i København over for PingvinNyt.dk hverken vil be- eller afkræfte, at det er her nedlæggelserne af statslige arbejdspladser skal finde sted.
Udflytninger af statslige arbejdspladser til provinsen var en højprofileret politisk manøvre, som begyndte under V-regeringen i 2015, kostede 1,5 mia. kr. undervejs og flyttede ca. 8.000 stillinger ud af København. Arbejdstilsynet på Over Hadstenvej i Hadsten fik dengang tilført 7 ekstra statslige arbejdspladser, hvoraf de 5 (formentlig) nu nedlægges igen.
PingvinNyt.dk har bedt borgmester Lars Storgaard om en kommentar til såvel nedlæggelsen af de 5 statslige arbejdspladser i Hadsten som de 110 arbejdspladser, som Wavin i Hammel har bebudet bliver nedlagt. Borgmesteren er endnu ikke vendt tilbage.
Danmark er skævvredet
I dag ligger ca. 30 pct. af alle statslige arbejdspladser i København. Alligevel rammer sparerunden helt uforholdsmæssigt hårdt i provinsen.
København har i forvejen fået langt den største andel af de nye arbejdspladser, der er oprettet i staten siden 2015 – også når man tager højde for de ca. 8.000 job, der blev udflyttet. Logikken tilskriver derfor at der tilsvarende nedlægges markant flere stillinger her, når staten vil trimme sig selv. Men det sker ikke…
Når ministerier, styrelser og andet statsligt bureaukrati er centreret i og omkring København, er det de ansatte der, der bestemmer, hvor der skal spares og fyres. Derfor skubber man besparelser og fyringer væk fra sig selv og så langt ud i provinsen som muligt…
Bureaukrater er meget opmærksomme på og påpasselige med at sikre, at deres eget budget bliver så stort som overhovedet muligt. Jo større budget og jo flere medarbejdere, du har under dig, jo større en chef er du, og det er med til at afgøre, hvor anerkendt du er, og hvor høj løn du oppebærer. Sådan fungerer det i det offentlige.
Derfor skubbes besparelser og fyringer langt ud på landet…
Fakta
Siden 2017 er antallet af administrative ansatte i staten steget med 16.200 fuldtidspersoner, så der i dag er mere end 74.000 administrative medarbejdere i staten. Det betyder også, at lønudgifterne tilsvarende er steget med hele 11,2 mia. kroner. Det viser tal fra Finansministeriet.
I samme periode er den samlede offentlige beskæftigelse (inkl. kommuner og regioner) steget med 50.000 fuldtidspersoner.