|

Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten og Omegns Folkeblad bragte d. 30. april 1980 en artikel om Galten Mølle, der havde fået luft under vingerne igen. Artiklen fortæller om møllen og ejernes historie fra den blev bygget i 1878 og om den restaureringen der p.t. er i gang af den. Artiklen er af Sommer Madsen.

Se Hadsten Lokalarkiv på Face Book, www.hadstenlokalarkiv.dk og www.Arkiv.dk 


Onsdag nat begyndte det spændende arbejde med at få installeret møllehatten på Galten Møllegårds mølle. Den har stået uden hat siden 1948, da Elvin Hansen hældte det sidste hvedekorn i møllen.
I de sidste mange år af møllens virke, blev den drevet af elektricitet, idet vingerne blev revet af i en storm i 1923.

Møllen skal lave el

Det er tanken, at møllen nu skal til at gøre en indsats for at tilbagelevere den strøm, der i sin tid brugtes til formaling af kornet, derfor er møllehatten fyldt op med gear og dynamo, så det er muligt at omsætte vingernes rotation til hastigheder, der får dynamoens remskive til at gå med 1500 omdr. i min. i magsvejr.

Opført 1878

Møllen blev opført i 1878 på en bakke, der ligger 55 meter over havets overflade af en møllebygger Pedersen i Hadsten. Senere blev den overdraget til møller Schmidt og kom i den nuværende slægts eje den 30. april 1893, hvor Niels Hansen købte møllen og gården med tilhørende 60 tdl.
Hans søn Elvin Hansen, der er født 1909 overtog møllen i 1935, og fik i 1941 næringsbrev til formaling og sigtning af hvede og rugmel til brødkorn. Den nuværende ejer, Erik, overtog gården og mølle i 1972.

Møllen har været en hobby

Han har altid næret stor interesse for den gamle mølle og har igennem de sidste år brugt al sin fritid på at istandsætte det gamle møllehus. Gården drev han som kvægløst landbrug, og samtidig har han haft fast arbejde i Frisenborg Skovene, hvor han fik mulighed for at få trækævler, som han fik skåret op til brug for indvendig beklædning af møllehuset. Endelig man sikret møllehuset ved støbning af en ny grundmur, hvorfra der går stålkabler op til bjælkerne, der således er fastspændt til en grund, der går over halvanden meter under jordoverfladen.

16 meter i diameter

Møllehuset skulle således være sikret på alle måder, så det skulle kunne svare til belastningen af de nye store vinger, der har et vingefang på 16 meter i diameter. Der er automatisk styring af de træplader, der skal sørge for drevet af vingerne, ligesom der er ikke mindre end tre sikringsbremser. Møllevingerne vejer ca. 2 tons, men de blev påsat uden meget besvær torsdag eftermiddag, idet en stor byggekran fra Randers let kunne løfte de nye vinger op på plads.

Næste gang er det Dybbøl Mølle

Det er brødrene Jan, Jon og Bjarne Frølich Petersen fra Hønsinge i Nordsjælland, der har stået for bygningen af vingerne og været vejledende ved istandsættelsen af møllen.
Firmaet har specialiseret sig istandsættelse af gamle møller og skal videre fra Galten Mølle til Dybbøl Mølle. Firmaet arbejder overalt i landet med vand og vindmøller, og der er meget stor interesse for at få gamle møller sat istand, så de kan medvirke til igen at bedre på landets energisituation, fortæller de.

Lang arbejdsdag

Preben Hougaard, Hinge Mølle, har forestået arbejdet med fremstilling af mølleaksel, gear og dynamo. Da der i forvejen var sat tag på møllehatten, måtte man bakse med de tunge ting under meget beskedne pladsforhold, så dagen begyndte at lysne, inden man kunne melde klar til vingernes placering. Alting gik dog efter planen og nu står møllen igen som et stolt vartegn for Galten by.

Stor investering

Det har været en stor investering, idet der er tale om flere hundrede tusinde, men jeg håber at få møllen til at forrente sig, i det der er truffet aftale med Elro om at aftage den strøm, som man ikke selv skal bruge, siger Erik Hansen.
Der er jo nogen, der må gøre en indsats for at løse energiproblemerne, hævder han, og fortsætter, kommunen tænker jo ikke på andet end veje og skoler og så må andre vise vej.

Et gammelt ønske blev realiseret.

Der var dog ligesom noget af en klump i halsen hos både fader og søn, da vingerne igen var anbragt på møllen og tankerne gik tilbage til familiens første møller. Historien har man også søgt at fastholde ved på det nye træværk, der beklæder det indvendige af møllen, at male gamle erfaringer såsom, at der er vindskifte hver dag klokken 2-7 og 19. Endelig har Elvin Hansen tegnet de gamle mølletegn for vingernes stilling. Således betød vingerne i kors-stilling, at møllen var fyldt og ikke modtog mere korn. Samme stilling brugtes, hvis der kom et ligtog forbi. Endelig var der tegn, der angav, at mølleren sov til middag, holdt fyraften eller at møllen manglede korn.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tak skæbne!

Tak skæbne!

Det er i aften - mandag den 21. juni - at Danmarks ”skæbne” afgøres… ... læs mere
HSK `s 100 års Jubilæums reception

HSK `s 100 års Jubilæums reception

Fodbolden i Hadsten fylder 100 år ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
Loading...