I mange år har styringstænkningen i kommunerne været præget af New Public Management (NPM). Også her i Favrskov Kommune.
Denne tilgang har lagt vægt på kommunens stramme økonomi og ”kassetænkning” – særligt i relation til regionen og en ”nulfejlskultur”, men ofte på bekostning af kerneværdier som nærhed, omsorg og medmenneskelighed. Når borgerne i stigende grad oplever, at ”systemet” prioriterer økonomiske hensyn over borgernes egentlige behov, er det et tegn på, at noget er gået galt.
Når kommunen finder et smuthul i Serviceloven, der gør, at ældre medborgere ikke længere kan få tilskud til støttestrømper, eller når kommunen nægter en ældre borger i akut nød låne en af hjælpemiddeldepotets dyrebare kørestole blot et par dage, så er der noget galt med vores velfærdssamfund.
Et velfærdssamfund er ikke blot et regnskab, der skal gå op. Det er en forpligtelse til at sikre, at ingen bliver ladt i stikken – at vi som samfund tager hånd om dem, der har brug for hjælp. Når styringstænkningen fokuserer på at opfylde standardiserede mål frem for at se det enkelte menneske, risikerer vi som samfund at undergrave tilliden til både systemet og til hinanden.
Det er på tide, at vi ”genbesøger” grundværdierne bag vores velfærdssamfund
Vi skal spørge os selv, hvad vi vil kendes for som samfund: Er det regnearkene, der styrer, eller er det omsorgen for hinanden?
Kommunen spiller en nøglerolle her, og det kræver mod at prioritere kerneværdierne frem for ensidig og kortsigtet økonomisk kassetænkning.
Lad os insistere på, at velfærd ikke må reduceres til en linje i et budget, men skal være et udtryk for, hvem vi er som fællesskab. Husk det, når du skal sætte dit kryds i november til KV25!
”SYNSPUNKT” skrives og redigeres af PingvinNyt.dk’s redaktør, Eigil Jacobsen,
og klummen sætter som oftest respektløst og unuanceret fokus
på både store og små finurligheder, nyheder og tildragelser, og hvor navnlig politik
og politikere fylder meget. Både lokalt, regionalt og nationalt.
Hensigten med klummen er først og fremmest at skabe debat og eftertanke,
og indholdet er alene udtryk for skribentens egne holdninger.