|

Højbjerg Mordet – Tiden Løber

Af Rudi Daugsch, Selling 8370 Hadsten

Hestehavevej 2b i Højbjerg

 

Om få uger kan Højbjerg Mordet fejre 50 års dag. Den myrdede Marie Lock-Hansens familie har ikke noget at fejre, men bagmændene er ind til videre sluppet godt fra udåden. Gerningsmanden lever givet ikke længere, og motivet blev aldrig fundet officielt.

Siden Peter Kramer forlod direktør posten hos TV2 OJ, har der været rimelig stille om mordet på denne fjernsyns kanal, og den informative hjemmeside om sagen er fjernet.

Aviserne i Århus må vel skrive lidt om det op til dagen. De kan selvfølgelig også skrive om det fredag den 10. november.

To forfattere har valgt at udgive hver deres bog på mord dagen. Det i sig selv lyder jo meget spændende, men er det halve af bøgernes indhold opkog af det kendte hændelsesforløb, som er fortalt i de tidligere bogudgivelser? Den ene bog er skrevet af forfatteren Knud Simonsen som en dokumentarisk roman. Den anden bog er skrevet af Johannes Abildtrup, hvilket efter sigende skulle være en ægte love story, hvor Maries Mulige Morder afsløres. En 90-årig person, som i dag lever i Canada.

For nu at holde gryden i kog, så forlod Oscar Lock-Hansen den 10. november 1967 omkring kl. 09.30 hjemmet på Hestehavevej 2b i Højbjerg for at køre ned på Højbjerg Torv, hvor han inde på postkontoret betalte en kvartalsregning for sin hustru Marie. Marie havde kort tid efter giftemålet den 5. september 1953 oprettet sit eget firma ”ROLOCK” hjemmehørende i Fiskergade, hvor ingeniørfirmaet Søren Jensen & Lock-Hansen havde lokaler. ”ROLOCK” udførte duplikerings opgaver. Senere blev Maries firma flyttet ned i kælderen af privatboligen. Fra Højbjerg Torv kørte Oscar til Århus Teknikum på Dalgas Avenue.

Erik Thomassen nævnes, da han henter Oscar på Århus Teknikum. Det kunne jo være der. Foto af Kurt Nicolaisen.

Omkring middagstid bliver Oscar afbrudt medens han underviser på teknikum. Det er Oscars ven ekspeditionssekretær og tidligere leder af Århus kommunale vagtværn i de sidste krigsår Erik Thomassen, som er kommet for at hente Oscar og køre ham hjem. Ved hjemkomsten kan lederen af Århus kriminalpoliti Jørgen V. Iversen ude på Hestehalen fortælle Oscar, at hans hustru er død.

Lørdag den 30. maj 2015 har JP Aarhus en artikel ”Mordet uden motiv”. Det er den tidligere chefredaktør for bladet Jens Kaiser og pensioneret lektor og advokat Jens Erik Mehlsen, som står bag artiklen. Her gennemgås den meget omtalte ægtepagt minutiøst af Jens Erik Mehlsen. Denne gennemgang godtgør nogle graverende problemer med påtegningerne på ægtepagten, som er foretaget af Århus Stiftsamt. Disse påtegninger har politiet muligvis aldrig set eller blot for alt i verden undgået at beskæftige sig med.

JP Aarhus bringer også artiklen på Facebook. Her er der en Eva Qvist Mortensen, som kommenterer artiklen. Det helt afgørende ved den kommentar er, da vi er nogle stykker, som har kommunikeret med hende, at hendes far Ib Qvist Pedersen, der var ansat hos firmaet S. Møller Christensen, Halmstadsgade 2 i Århus, fredag den 10. november 1967 omkring klokken 10.45 kører ind på Kirkestien lige op til Hestehavevej 2b. Her holder Ib Qvist Pedersen pause i en firmabil et blåt folkevognsrugbrød, da en mand med en mappe i hånden kommer gående fra grundstykket Hestehavevej 2b, og krydser Kirkestien. Mandspersonen forsvinder ind i skoven. Det tænker Ib ikke nærmere over. 10- til 15 minutter senere kommer der tre betjente, som beder Ib om at forlade stedet uden nærmere parlamenteren. Senere på dagen opdager Ib, hvad der er sket. Han bliver aldrig afhørt. Desværre er Ib afgået ved døden i september 2014.

Kort tid efter Ib Qvist Pedersen kørte folkevognsrugbrødet ind på Kirkestien omkring kl. 10.45, er der en repræsentant, som parkerer sin bil på Oddervej tæt ved Kirkestien. Repræsentanten skal besøge boghandleren på Højbjerg Torv, som han så ofte før har gjort. Repræsentanten har aftalt at komme kl. 11, og er lidt for tidligt på den, Derfor kan han lige nå at ordne nogle ting i bagerummet. På vej tilbage til førersædet hilser han på en mandsperson på fortorvet. Hans kæreste og senere kone er med i bilen. Hun spørger interesseret, hvem det var, han havde hilst på? En kendt advokat fra området var svaret! Repræsentanten er desværre død. Hans kæreste og senere kone fik aldrig svar på, hvem denne kendte advokat var! De omtalte advokater i sagen er Hugo Schmidt og Hans Secher Hoeg. Sigvald Storm Mortensen var på ferie i USA.

Alligevel er vi nogle stykker, som betragter et sådant hændelsesforløb som helt afgørende for, hvad der i virkeligheden er sket. Er det hele planlagt så snedigt, at gerningsmanden er forsvundet igennem en åben låge i hegnet ind til Søværnets Operative Kommando (SOK)?

Gerningsmanden har givet udført en bestilt opgave. Så det hele er sat i scene af nogle bagmænd. Det er givet rigtigt, hvad nu afdøde journalist Poul Blak citeres for i bogen ”Den usandsynlige morder” af Rørbæk/Skovsted på side 75. Han er vicekriminalkommissær Aage Haxell, der fortæller til Poul Blak: ”Han sagde, at han havde en fortrolig oplysning til mig. Og med fortrolig mente han, at jeg ikke måtte lade mig mærke af, at jeg kendte til den, og jeg måtte af samme grund naturligvis heller ikke citere ham for det. Aage Haxell fortalte mig, at i princippet var Højbjerg-mordet opklaret. Jeg kan ikke gengive det ordret her så mange år efter, men det var betydningen af det, han sagde.

Med i princippet ment han, at man ikke nødvendigvis havde navn og adresse på morderen, men politiet eller højtstående personer indenfor politiet vidste, hvorfor Marie Lock-Hansen var blevet myrdet. Og man vidste også fra hvilken kant, drabsmanden kom, eller hvilke sympatier, drabsmanden havde. Han forklarede det således: Det havde noget med enten Øst-tyskland eller Østblokken at gøre. Jeg kan ikke huske om han sagde det ene eller det andet.”

Den vesttyske efterretningschef for BND frem til 1968 Reinhard Gehlen havde under 2. verdenskrig været leder af ”Abteilung Fremde Heere Ost”. ”Fremde Heere Ost” havde allerede fra 1942 en hemmelig repræsentation i Sverige. I 1944 mødtes svenske efterretningsfolk med Reinhard Gehlen i København. Igennem svenskerne fik Gehlen kontakt til den amerikanke efterretnings organisation OSS (Office of Strategic Services). Kilde til disse oplysninger er Jan Bergmans bog ”Sekreterar Klubben” side 356.

Antik-Andersen

Gehlen er en interessant person. Han havde problemer med sine egne efterretningsagenter i forhold til DDR. Her tænkes på dobbelt agenter. Det er helt sikkert, at Gustav Holm Haase blev anholdt i marts 1968 og efterfølgende dømt for indsmugling af radioudstyr til brug for østtyske efterretningsceller i Danmark. På en eller anden måde er der mange, som formoder, at Marie har deltaget i et eller andet, hvor hun har kunnet være kurer for nogen. Derfor er hun sat i forbindelse med Antik Andersen, i hvis lommebog hendes navn stod opført. Kristian Kristensen Andersen blev dræbt den 17. februar 1967 i sit eget hjem i Perlegade i Sønderborg. Rejseholdet med dets leder Jørgen Schütter i spidsen var kaldt til Sønderborg. Da man ikke rigtigt kom nogle vegne med opklaring af mordet på Antik Andersen, valgte man at sende en kriminalassistent til Højbjerg for at høre Marie, hvorfor hendes navn stod opført i Antik Andersens lommebog? Hun havde besøgt ham flere gange for at se på antikviteter, fortalte hun. Det må have været underligt for Jørgen Schütter, der lige havde haft mordsagen i Sønderborg, at skulle til Højbjerg for at efterforske mordet på en person, som også havde forbindelse til Antik Andersen.

Oberst H.M. Lunding, der sad i tysk fangenskab fra den 29. august 1943 til krigens slutning, blev i 1950 udnævnt som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). I Oberst Lundings erindringer ”Stemplet fortroligt” kan der på side 149 læses, at om Gehlen kan man med rette bruge et udtryk, som jeg ofte har anvendt for at karakterisere en velegnet efterretningsofficer: Han skal være af høj moral, for at kunne handle ”umoralsk”.

Så kan man spørge, om det ikke har været ”umoralsk” ikke at få kortene på bordet omkring Højbjerg Mordet?

Der må være tungt vejende grunde, når ”man” sender en mand ind til Marie Lock-Hansen kun med det ene formål at dræbe hende den 10. november 1967. Hvem er ”man”? Er det en DDR-agent, som den danske stat ikke tør røre ved, fordi det er det samme som at åbne op for Pandora`s box.

Det er noget, vi nok aldrig får opklaret!

Det bliver så spændende, hvad 50 års dagen for mordet bringer med sig. Der er ellers tradition for, at vi er nogle stykker som mødes i Kirkeskoven kl. 10.50 på mordagen. I år er jeg forhindret.

Rudi Daugsch

Kommentarer til “Højbjerg Mordet – Tiden Løber

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...