|

HUSK PARAPLYEN..!

Den 3. december går vi med kunstneren Carl Røgind ud i vintervejret, og vi ser et rigtigt snebillede fra Hadsten. Men hvor blev Ole Sørensen af…?

HUSK PARAPLYEN

Dagens sæbeøje tildeles af: Hedens Gammelnisse

I gamle dage – da Gammelnissen var en purk – og før den tid, var julen altid hvid og smuk og ren. Det sneede konstant, og sneen dyngede sig op i meterhøje driver, inden snerydningshold med sneplove foran en Bedford og mænd med store håndskovle forsøgte at gøre gader og veje farbare igen. Netop, som de havde udført en god dags arbejde, vendte snevejret tilbage, og det hele føg til igen.

Og jeg kan fortælle det med barnets sandfærdige overbevisning, for min bedstefar var vejmand i Varde Landsogn i mere end 25 år.

Jo jo, sådan var det dengang: Folk gik rundt med tykke vadmelsbukser, kraftige overfrakker, store bælgvanter og uldforede huer med øreklapper samt paraplyer for at holde den stikkende fygesne og isslaget fra kroppen på bedst mulig vis.

Nu kom jeg til at nævne ordet paraply ovenfor, og i disse år har paraplyen fået en helt ny betydning.

Det siges, at russiske efterretningsfolk har fundet en anden og ret interessant anvendelse for dette hæderkronede instrument:

Man smører simpelthen en effektiv, måske radioaktiv, gift på paraplyspidsen, og har en af landets kritikere gjort sig ud til bens, modtager han eller hun et diskret stik i baglåret. Så er der som regel ikke mere bøvl med den person.

Jeg har selv været udsat for noget lignende, da jeg gik på Sergentskolen i Høvelte. Når man skulle hjem på orlov til det jyske, gjaldt det om at komme om bord på Storebæltsfærgen i en vis fart, og det var op til en sådan juleorlov, at en medrejsende ikke var agtpågivende nok, hvilket bragte mit julesind i kog. -Hvad med at se Dem for, råbte jeg ophidset til vedkommende: -De stak Deres paraply lige ind i mit øje.

-Nej, det tager De skam fejl i, unge mand, lød svaret fra den i øvrigt nydelige ældre herre.

-Tager fejl, råbte jeg kampklar og arrig: -Det må jeg sgu´ da bedst selv vide. Jeg har jo hamrende ondt i øjet, mand…

-Javist, svarede han med et smil: -Men det er ikke min paraply. Det er én, jeg har lånt…

På Carl Røginds motiv fra 1910 hjælper nissemor stiklingerne sikkert hjem godt skærmet af paraplyen, og det er et rigtigt Hadsten-julekort, idet skomagerdatteren Mathea Christensen på Afholdshotellet i Østergade ønskes glædelig jul af familien i Laurbjerg. Karen, der skriver kortet tilføjer: ”Jeg har en hel bunke julekort, jeg skal have skreven på”…

Det idylliske billede fra Vissingvej i 1996 beviser, at det stadigvæk kan sne i Hadsten.

Men det var også før, Ole Sørensen fra ”Holkjærgaard” havde pumpet den store gummiged…

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Hold dig væk fra den offentlige transport!

Hold dig væk fra den offentlige transport!

Her er et råd, der er uhyre nemt at følge i Favrskov… ... læs mere
Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Favrskov Kommunes brug af konsulenter på det sociale område ... læs mere
Flere bolighandler ender i budrunde

Flere bolighandler ender i budrunde

Grundet et historisk lavt udbud af boliger og en stigende efterspørgsel, ender flere og flere bolighandler nu i budrunde.  ... læs mere
Ekstra penge til kultur- og folkeoplysningsområdet

Ekstra penge til kultur- og folkeoplysningsområdet

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune ... læs mere
Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Tip førte til narkofund

Tip førte til narkofund

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten

Hadsten

I efteråret er der fire netværksmøder for senfølgeramte efter kræft. Det er gratis at være med, og du behøver ikke at tilmelde dig ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 480.

Ugens naturbilleder nr. 480.

Idag kan jeg byde på en pose blandede sensommerbolcher. Sommervejr får vi næsten altid. I år kom det bare ikke lige til tiden, men nu er det her😎for mange i rigelige mængder ... læs mere
Loading...